Generatie na generatie wordt het ontwerp van de Porsche 911 door critici platgeslagen Kever genoemd. En nu komt uitgerekend Volkswagen zelf met een échte platgeslagen Kever op de proppen. De nieuwe Beetle is lager, breder, stoerder en bovendien flink goedkoper geworden.

In Europa was de New Beetle geen succes. Het retro-ontwerp waarmee de Fiat 500 en de Mini zo goed scoren pakte bij de New Beetle niet zo goed uit. In de Verenigde Staten waren ze juist dol op de welgevormde Volkswagen en de nieuwe Beetle lijkt nog beter bij hun smaak te passen. Hij heeft nu een lager dak waardoor de auto een hotrod-achtig silhouet krijgt. Uiteraard blijft ‘ie dankzij de enorme wielkasten, ronde koplampen en bolle achterruit en- klep wel herkenbaar als een Kever.

Dat de babyblauwe Beetle niet ongemerkt door het verkeer gaat wordt al gauw duidelijk. De kever wordt constant aangestaard en nagewezen. Geen wonder, het is een opvallende auto om te zien en dat maakt de Beetle zo bijzonder. De auto voor het volk – die de Beetle ooit was - is inmiddels alweer jarenlang de Golf, de Beetle is vandaag de dag vooral leuk en helemaal vanwege de individualiseringsmogelijkheden.

Klassiek

Hetzelfde geldt voor het interieur. Volkswagen geeft overduidelijk een dikke knipoog naar de oer-Kever, gezien de eenvoudige, rechthoekige vormen, het ronde tellercluster en het klassiek ogende dashboardkastje. Dat laatste is lekker nostalgisch, maar erg onpraktisch. Er past vrijwel niks in, maar gelukkig is er nog een volwaardige dashboardkast aanwezig. Om het sobere interieur op te fleuren, zijn alle inleglijsten bij de Design-uitvoering in de dezelfde kleur als de carrosserielak. Bij de Sport-uitvoering wordt er aan de binnenzijde carbonlook gebruikt.

De auto voor het volk – die de Beetle ooit was - is inmiddels alweer jarenlang de Golf, de Beetle is vandaag de dag vooral leuk

Ergonomisch gezien is het ouderwets in orde, de gebruikte materialen vallen echter wat tegen. Het complete dashboard en de deurpanelen bestaan uit harde materialen en hoewel het interieur niet goedkoop oogt, verwacht je zoiets niet van Volkswagen. De stoelen zitten prima, maar zijn bijvoorbeeld niet zo prettig als de zetels van een even dure Golf Comfortline. Het hele interieur is eigenlijk meer op Polo-niveau. De zithouding is goed voor elkaar en je zit lekker geborgen onder het lage dak met de donkere hemelbekleding. Voordat je wegrijdt moet je, vanwege de lange portieren, wel ver grijpen om de gordel te pakken te krijgen.

De 1.2 TSI Design heb je vanaf 22.090 euro en dat is pakweg evenveel als een Golf 1.2 TSI Comfortline. Het siert Volkswagen dat de Beetle vergeleken met zijn voorganger in een vergelijkbare configuratie wel ruim 4.500 (!) euro goedkoper is geworden. Kijk, dat werpt een heel ander licht op de zaak. De Beetle biedt ook nog eens méér dan de vorige (New) Beetle. Hij is beter uitgerust en ruimer geworden. De kofferbak is met 96 liter gegroeid (nu 310 liter) en dat maakt een aanzienlijk verschil. Het is maar een detail, maar dat de hoedenplank bij het openen van de achterklep nu wel mee omhoog gaat is eveneens een vooruitgang. De kleine binnenspiegel en het ontbreken van een achterruitenwisser zijn kleinigheden die opvallen, maar er valt prima mee te leven.

Achterin biedt de Beetle nog steeds plek voor twee personen en de instap naar achteren gaat opvallend makkelijk. Voor een volwassene is de beenruimte nog niet eens zo onaardig, alleen de hoeveelheid hoofdruimte houdt niet over. Wederom een leuke verwijzing naar de originele Kever zijn de lusjes aan de B-stijlen om gemakkelijk in en uit te kunnen stappen.

De nieuwe Beetle is lager, breder en stoerder

Geen verrassingen

Het rijden in een nieuwe Volkswagen heeft een voordeel dat gelijk ook een nadeel is. De Beetle rijdt exact zoals je van een Volkswagen verwacht: keurig neutraal dankzij een mooi gebalanceerd onderstel. Het nadeel is dat de Beetle op geen enkel front weet te verrassen, het onderscheid met bijvoorbeeld het rijgedrag van de Golf is ontzettend klein. Gevoelsmatig is de Beetle een tikkeltje steviger gedempt, maar volgens een woordvoerder van Volkswagen is dat niet zo. De Beetle Sport heeft uiteraard wel een sportonderstel, de gereden Design-uitvoering niet. Wat blijft is een auto waarmee je comfortabel kunt reizen en die, indien gevraagd, een vleugje dynamiek tentoonspreidt. De koets kent vrijwel geen body roll en de VW gaat strak door de bocht. Het stuur- en schakelgedrag zal voor de huidige Volkswagen- of New Beetle-rijder een feest der herkenning zijn. De besturing is wat gevoelloos, maar wel vertrouwd en de zesbak laat zich soepel bedienen.

Onder de karakteristieke motorkap schuilt de inmiddels bekende 1.2 TSI-motor met 105 pk. In tegenstelling tot andere Volkswagen-modellen is er geen start-/stopsysteem aan boord, maar de Kever mag toch voor twintig procent worden bijgeteld. Het kleine turboblok mag dan de instapper zijn, het is wel een zeer prettige motor. Hij loopt lekker soepel, presteert naar behoren en is ook nog eens stil. Tijdens het rijden hoor je enkel bandengeruis. De eerste versnelling is wat aan de korte kant, maar dankzij de turbo heb je reeds bij lage toerentallen voldoende kracht. Het maximale koppel van 175 Nm is bij 1.500 tpm beschikbaar, maar het vlotst loopt ‘ie tussen de 2.500 en 3.000 toeren. Daarboven wordt het niet veel spannender, met een toerental van plusminus 2.800 tpm bij 120 km/u zit je in ieder geval altijd goed. Het blok presteert het best binnen de bebouwde kom en op rustige wegen, dan is er geen moment dat je meer vermogen nodig hebt. Op de snelweg zul je wat vaker moeten poken om de snelheid er goed in te houden, maar met een 0-100 km/u-sprint in 10,9 seconden kun je gerust stellen dat dit voor normaal gebruik meer dan voldoende is.

Niet geheel onbelangrijk zijn de verbruikswaarden van deze kleine vierpitter. Bij veelal stadsverkeer is het gemiddelde verbruik 1 op 12, maar een meer anticiperende rijstijl, minder verkeerslichten en meer constante snelheden resulteerde in een gemiddelde van 1 op 14,4. Jammer dat het niet de 1 op 15,4 is zoals de boordcomputer aangaf, maar de verbruikswaarden zijn prima te noemen voor een auto die 1.174 kg weegt.

Trendy en leuk

Met zijn sterk lagere prijs verwacht ik dat Volkswagen in ons land meer Beetles zal verkopen dan voorheen. De koets is naast retro een stuk moderner geworden en voor wie een keer geen Golf wil, heeft VW voor een vergelijkbare prijs een – op het oog – veel leukere auto. Het interieur en de stoelen zijn niet zo verfijnd als die van een Golf, maar er valt verder weinig te klagen. Bovendien is de 1.2 TSI een fijne instapmotor, die een mooi verbruiksresultaat neerzet. Qua rijden is het allemaal niet zo verrassend, maar wel gewoon goed. De Beetle laat een solide indruk achter en dat is voor de doelgroep, die een leuke en trendy auto wil, een mooi begin van de derde generatie Kever.