In het gamma van de Volkswagen Touareg is geen plaats voor grote motoren. Kon je bij de vorige generatie nog voor een V10 TDI of zelfs een benzinegestookte W12 kiezen, nu moet je het in Nederland met maximaal een 3.0 V6 TSI Hybid stellen. De meeste V10 TDI- en W12-rijders zullen hiervoor in eerste instantie hun neus ophalen. Zodra je de specificaties erbij pakt, wordt het een ander verhaal. Met 380 pk zit ‘ie net tussen de V10 en de W12 in. De Touareg Hybrid is hiermee een ware imagebooster, die milieubewustheid en rijplezier combineert. Tenminste, op papier. Hoe doet de Touareg Hybrid het in de praktijk?

De Touareg is helemaal volgens de huidige Volkswagen-maatstaf vormgegeven. De achterlichten bijvoorbeeld herken je uit duizenden als zijnde een Volkswagen. Tussen alle SUV’s is die van VW met de lage raamlijn en coupé-achtige achterkant een dynamische verschijning.  De breed uitgeklopte wielkasten met daarin enorme wielen doen allerminst vermoeden dat je met een ‘ecovariant’ te maken hebt. Door de van robuuste uitlaatstukken voorziene achterzijde wordt dat ecogevoel nog minder. Alleen het woord ‘Hybrid’ op de achterklep, grille en dorpellijsten verraadt de aandrijving van deze auto.

Machtig gevoel

In de vorige generatie Touareg had je echt het gevoel in een tank te zitten, het interieur van dit model neigt veel naar dat van een normale personenauto. Je hebt nog steeds een machtig gevoel en  kijkt uit op een modern en strak vormgegeven dashboard. Echt bijzonder of innovatief kan ik het niet noemen, hoewel de neutrale uitstraling een breed publiek zal aanspreken. Het grote navigatiescherm dat in het midden van het dashboard is geplaatst, bedien je doormiddel van aanraking - dat werkt gemakkelijk en vanzelfsprekend. Een mooie functie is de weergave van de aandrijflijn, die precies de bron van de aandrijfkrachten toont. Het scherm laat met de weergave van een batterij zien hoe vol deze nog zit. Mocht je vervolgens het terrein ingaan, dan kun je het scherm raadplegen voor de offroad-instellingen van de aandrijving.

Bij het woord ‘hybride’ denk je niet meteen aan spectaculaire prestaties, maar de 380 pk van de Touareg Hybrid is niet kinderachtig

Wat direct opvalt, is de ruimte in de Touareg. Vooral achterpassagiers hebben geen reden tot klagen. Ook langere personen kunnen riant plaatsnemen op de achterbank. Knieruimte heeft Volkswagen slim gecreëerd door de rugleuning van de voorstoelen van een inkeping te voorzien. Ondanks de dunnere leuningen zitten de stoelen prima, ze bieden genoeg steun en zijn niet zo hard als die van de vorige generatie. Vanwege het accupakket moet je wel inleveren op kofferbakruimte, die is namelijk 87 liter kleiner dan die van de ‘normale’ Touaregs. Dat neemt niet weg dat je een behoorlijke ruimte overhoudt, die bovendien keurig is afgewerkt. Door de rechte vormen is het bagageruim bovendien praktisch en met een simpele ruk aan de hendel klap je de bank volledig omlaag. Tevens vind je nog een knop voor de wegklapbare trekhaak. Deze Hybrid-uitvoering mag een geremde aanhanger van 3.500 kilogram meeslepen.

Uitgebalanceerd

Bij het woord ‘hybride’ denk je niet meteen aan spectaculaire prestaties, maar de 380 pk van de Touareg Hybrid is niet kinderachtig. De drieliter grote TSI-motor levert 333 pk, de overige 47 komen van de elektromotor. Het is mogelijk om met een snelheid van maximaal 50 km/u  enkele kilometers volledig op de elektromotor te rijden, in de praktijk is dat echter moeilijker dan Volkswagen pretendeert. Met een fluwelen voetje krijg je het wel voor elkaar, maar bij het minste of geringste extra tikje op het gaspedaal zal de benzinemotor bijspringen en rijd je niet meer emissieloos. De gasrespons is zompig te noemen, je moet het pedaal goed intrappen om de motor te laten werken. Het lijkt alsof de benzinemotor pas bij 2.500 toeren tot leven komt. De stap van elektro- naar brandstofmotor lijkt daardoor erg groot. Zet je de achttraps automaat in de sportstand, dan wordt de reactie op het pedaal een stuk directer. Het toerental wordt hoog gehouden en de elektromotor bemoeit zich er op de achtergrond mee. Uiteraard is dat hoogtoerige gedrag niet de insteek van deze auto, maar toch leuk dat het kan. Sensatie is er allerminst, want ondanks de spinttijd van slechts 6,5 seconden van 0 naar 100 km/u voelt de auto absoluut niet aan als een snelheidsmonster. Dat komt grotendeels door de rust in het interieur, het motorgeluid is slechts ver op de achtergrond hoorbaar. De automatische transmissie schakelt merkbaar en lijkt soms te twijfelen tussen de verzetten. Wel wordt het toerental mooi laag gehouden, omdat de bak snel opschakelt.

Als het even kan wordt - tot 160 km/u - de verbrandingsmotor uitgeschakeld op het moment dat je het gaspedaal loslaat. Je ziet dan heel demonstratief de toerenteller naar ‘0’ terugvallen, zodat je zeker weet dat hij op dat moment niets verbruikt. Na de eerste tankbeurt constateerde ik, ondanks een anticiperend rijgedrag en hoofdzakelijk snelwegkilometers, een gemiddeld verbruik van 1 op 7,4. Bij 120 km/u geeft de boordcomputer een verbruik van 1 op 8 aan, de elektromotor kan op die snelheid weinig ondersteuning bieden. Het is in de praktijk onmogelijk om de 1 op 12,2 te bereiken die Volkswagen opgeeft. Bij de tweede poging kom ik uit 1 op 8,1, waarbij de cruise control veelvuldig stond ingeschakeld op 100 km/u.

Het onderstel van de Touareg is mooi uitgebalanceerd, iets waaraan de optionele luchtvering een bijdrage levert. De SUV is comfortabel en dynamisch tegelijk. De grote Volkswagen filtert oneffenheden in het wegdek mooi weg en gaat comfortabel over drempels heen. In bochten weet de luchtvering de koets mooi te stabiliseren, zodat je een gevoel van controle houdt. De besturing doet precies wat je verwacht. De Touareg stuurt in vergelijking met z’n concurrenten zeker niet te licht, met voldoende gevoel en precisie. De 19 inch grote wielen met platte banden spelen op dat gebied een grote rol. Terreinrijden is met deze banden niet te adviseren, bij het nemen van een zandpad merk je al snel gripverlies. Het spreekt voor zich dat ik echt ‘off-roaden’ dan ook aan me voorbij heb laten gaan.

Voor de buitenwereld

De Touareg Hybrid is niets meer of minder dan een krachtpatser. Een beetje schijnheilig, want de Hybrid-badges doen vermoeden dat je het beste voorhebt met het milieu. De comfortabele SUV is ruim, biedt een hoop luxe snufjes en ziet er ook nog eens gelikt uit. Helaas is de Touareg Hybrid in de praktijk niet zo brandstofbesparend als de fabriek opgeeft, de elektromotor zorgt vooral voor meer kracht en een lagere BPM. Voor net geen euroton rijd je een Touareg Hybrid. Het prijsverschil ten opzichte van de 3.6 FSI aanzienlijk, want ondanks de 10.000 euro hogere BPM is die nog altijd 14 mille goedkoper. Dat ga je niet terugverdienen met elektrisch te rijden kilometers, die zijn namelijk nihil. Daar staat wel tegenover dat je 100 pk extra hebt. Gelukkig ziet de buurman – als hij goed kijkt -  dat het een hybride is en kun je zo de keuze voor een SUV makkelijker verantwoorden, zonder dat ook maar iemand hoeft te weten dat je in de sterkste en snelste Touareg rijdt.