Voor de praktisch ingestelde gebruiker heeft Volkswagen traditiegetrouw een scala aan bedrijfswagens klaarstaan. De Duitsers hebben voor elk doel een middel en nu komt VW zelfs met een pick-up: de Amarok. Een stoere, dik vijf meter lange en twee meter brede pick-up voor het ruigere werk. Een grote laadbak, vierwielaandrijving en een imposante uitstraling zijn zo op het eerste gezicht de grote pluspunten van deze forse telg van de Volkswagen-familie. Maar hoe praktisch is zo’n grote pick-up in het dagelijks leven?

De Volkswagen Amarok-brochure puilt uit van de meest prachtige plaatjes van op het land werkende boeren, die hun strobalen in hun Amarok vervoeren en daarna over een onverharde bergpas naar huis rijden. Dit stoere buitenleven straalt van de Amarok af. De pure pick-up-vorm draagt daar natuurlijk zijn steentje aan bij, de hoge neus maakt het geheel af. De hoekige voorkant met het prominente en groot uitgevoerde Volkswagen-logo maakt indruk, zeker in deze Highline-uitvoering die voorzien is van een geheel meegespoten voorzijde en ruige beschermplaten. De indrukwekkende verschijning van de Amarok wordt verder kracht bij gezet door het chroomkleurige ‘stijgerpijp’-werk aan de onderzijde en in de laadbak.

De achterzijde wordt volledig gedomineerd door de laadbak, die bijzonder praktisch van formaat is. Waar in vele auto´s wordt gepocht dat er een dubbele golfset meegenomen kan worden daar kun je in de Amarok de voorraad van de hele golfwinkel kwijt. Natuurlijk niet echt relevant, want een ‘stoere man’ golft niet en dus kan ik beter zeggen dat er in de laadruimte met gemak een europallet (80x120cm) vervoerd kan worden. Dat is pas ruimte! De laadklep is zwaar maar stevig. Achterop de klep is een XXL-variant van het Volkswagen-logo zichtbaar, evenals de in koeienletters uitgevoerde modelnaam. Wanneer je ooit achter een Amarok rijdt, is dat moeilijk te missen.

Belastingtruc

De binnenzijde van de Amarok is een apart verhaal. Er zijn op dit moment drie uitvoeringen. De eerste is een enkele cabine, wat inhoudt dat er één zitrij is en een lange laadbak. Daarnaast is er de versie met dubbele cabine en korte laadbak. Deze bestaat dan weer in twee varianten: eentje met twee zitrijen en eentje met een enkele zitrij en extra laadruimte in de cabine. De redenen hiervoor zijn niet zozeer praktische, maar vooral belastingtechnische. Er moet een bepaalde hoeveelheid laadruimte zijn, voordat een auto met een grijs kenteken geleverd mag worden (en je dus als ondernemer geen BPM betaalt). Op dit moment voldoet de versie met dubbele cabine en dubbele zitrij niet aan deze eis, maar door een kleine aanpassing voor de Nederlandse markt is het binnenkort ook mogelijk om deze versie ´grijs´ te rijden. De geteste uitvoering is die met dubbele cabine, maar met een enkele zitrij. Middels een tussenschot heeft Volkswagen laadruimte in de cabine gecreëerd en dus staat deze op grijs kenteken.

Er zijn op dit moment drie uitvoeringen. De reden hiervoor is vooral belastingtechnisch

Pragmatische jongen

Het bedrijfswagenachtige karakter bemoeilijkt – mede door de beperkte beschikbaarheid van zitplaatsen - enigszins het vergelijk met een personenwagen. Ik heb ook proefgezeten in een Amarok met dubbele zitrij en de ruimte achterin is prima voor kinderen en kleinere volwassenen, voor de wat langer uitgevoerde medemens is de ruimte acceptabel. Voorin staan twee forse (in deze Highline-uitvoering in leer uitgevoerde) stoelen en is er voldoende beweeg- en aflegruimte. Het dashboard is zeer herkenbaar als VW, met een bekend stuur en een bekende klokkenwinkel en radiounit. Allemaal hartstikke goed spul dus. Het geheel is strak en wat sober vormgegeven, maar zit uitstekend in elkaar. Er is gebruik gemaakt van hardere materialen dan dat we in de personenwagens van Volkswagen gewend zijn. Dat heeft een reden: hardere kunststof sluit beter aan bij de praktische inborst van de Amarok, omdat het makkelijker schoon te houden en minder slijtagegevoelig is. Een mooi detail is het bakje bovenop het dashboard. Dit bakje is voorzien van een extra 12V-aansluiting, praktisch voor het aansluiten van een los navigatiesysteem. Op deze manier lopen er geen snoeren langs het dashboard en de versnellingspook, wat handig én veilig is.

Goed op weg

De aandrijving van deze Amarok wordt verzorgd door een dubbel geblazen 2,0 liter dieselmotor, die ook in de Volkswagen Transporter ligt. In de Amarok levert dit blok 163 pk en een maximum koppel van 400 Nm. De standaardsprint duurt in deze uitvoering 11,1 seconden en de Amarok haalt een topsnelheid van 181 km/u. De motor weet zeer goed om te gaan met de 2.100 kg zware auto. Bij weinig toeren is er voldoende koppel beschikbaar om schakellui te kunnen rijden en bij hogere toerentallen is de Amarok vlot op snelheid te krijgen. Snel wordt de auto nooit, maar de BiTDI is een heerlijke combinatie met de handgeschakelde zesbak. Een DSG-automaat is jammer genoeg niet leverbaar. De zesbak heeft korte schakelwegen, maar is af en toe wat hakerig. Vooral bij het terugschakelen naar de tweede versnelling is af en toe flink wat kracht nodig. Naast de versnellingsbak zitten in deze uitvoering een aantal knoppen om de offroad-capaciteiten van deze 4x4 beter te kunnen benutten. Zo er is een schakelaar voor het sperren van het achterdifferentieel en een voor het activeren van Hill Descent Control. Met dit systeem laat de Amarok zich (zonder dat de bestuurder daarvoor iets hoeft te doen) stapvoets en gecontroleerd van elke steile heuvel afrollen. De enige offroad-faciliteit die nog mist, is een lage gearing. Deze speciale functie op de versnellingsbak zorgt ervoor dat er in het terrein meer kracht beschikbaar is bij een lage snelheid, daar waar de eerste versnelling normaal iets te ‘lang’ is. Met deze zesbak draait de motor bij 120 km/u ongeveer 2.100 tpm, wat mede heeft bijgedragen aan ons nette testverbruik van 1 op 10,5.

De achterzijde wordt volledig gedomineerd door de laadbak, die bijzonder praktisch van formaat is

Mulitasken

Zoals hier uitgevoerd kan de Amarok ook prima uit de voeten in het terrein. De meeste heuvels en onverharde wegen vormen geen enkel probleem, dus kun je bij mild terreingebruik goed zonder de lage gearing. Op de openbare weg blijkt de aandrijflijn ook prima te werken. In het interieur is het betrekkelijk stil, enkel de motor laat zich af en toe flink horen en bij accelereren is de typische dieselgrom duidelijk waarneembaar. Op constante snelheden en op de snelweg bewijst de Amarok zich als een prima reisauto, vooral door de zeer comfortabele afstemming van het onderstel en de hoge zit. De besturing is licht, maar (zeker gezien formaat en gewicht) redelijk precies. De Amarok is dan ook geen lastige auto om te besturen - als je rekening weet te houden met de lengte en breedte van de auto.

Grenzeloos handig

Volkswagen zet met de Amarok een auto neer die op alle terreinen goed uit de voeten kan. Op het onverhard staat de auto zijn mannetje en op de openbare weg is het een comfortabele en prettige auto. Ten opzichte van een gewone personenauto is het verbruik hoger en parkeren gaat natuurlijk wat lastiger. Grote pluspunten scoort de Amarok ook met zijn stoere uiterlijk. Wanneer straks de vijfzitter ook op grijs kenteken verkrijgbaar wordt, is het een mooi aanbod voor de ondernemer of een leuk alternatief voor de ‘familieman’ die graag een stoere auto wil rijden. Want de fietsen, buggy´s én bouwmarktspullen passen gewoon achterin.