Dat was even slikken, toen Renault in 2007 de tweede generatie Twingo introduceerde. Het lieve en schattige Fransoosje was volwassen geworden maar daardoor ook een beetje ‘doorsnee’. Hoewel de praktische inborst niet veranderde, was de eigenzinnigheid van de eerste Twingo bij het nieuwe model ver te zoeken. En dus bleef er iets knagen in Boulogne-Billancourt, waar Renault gevestigd is. Daarom tekende designchef én landgenoot Laurens van den Acker weer een guitig gezichtje voor de Twingo.

En dat is de Brabander gelukt, wát een verschil met de oorspronkelijke neus. Renaults nieuwe familiegezicht, met het ruitlogo in een zwarte balk, debuteert op de Twingo II Phase II – want zo heet ‘ie voluit. Meteen in het oog springend zijn de hoog geplaatste mistlichten, waarmee de Twingo vrolijk naar de wereld kijkt. Aan de achterzijde zijn de wijzigingen minder ingrijpend, maar in tweeën gesplitste achterlichten en een dito achterspoiler geven de stadsauto hoe dan ook meer uitstraling dan voorheen. Het leukste nieuws heb ik nog geen eens genoemd, dat is namelijk de terugkeer van het volledig te openen textieldak.

Die optie (895 euro) had de testauto niet, in plaats daarvan koketteerde ‘mijn’ Twingo met een ander aspect van de vernieuwingsronde: een breed scala aan individualiseringsmogelijkheden. Geen halfbakken werk, getuige de prijslijst. Die bestaat voor zowat de helft uit ‘customization’-mogelijkheden. Dat begint bij het nieuwe kleurenpalet - waarvan dit ‘Fuchsia’ heel gewaagd is – en gaat via striping, stickers en allerlei lichtmetalen wielen door in het interieur. Daar zijn de luchtroosters, tellerrand en aircoknoppen in verschillende kleurtjes af te werken. Wie nog verder wil gaan, kan een keur aan organizerboxjes en vloermatten bestellen.

Verhuis- en gezinsauto

De prijslijst bestaat voor zowat de helft uit ‘customization’ mogelijkheden

In de inleiding noemde ik al dat de Twingo zo’n handig ding is dus daar ga ik even verder op in. Het luchtige interieur biedt vorstelijk plaats aan vier volwassenen of een kleine uitzet. Wie zich afvraagt hoe zoiets in een 3,69 meter lange auto mogelijk is, moet nu absoluut niet stoppen met lezen. Het geheim zit ‘m in de twee achterstoelen, die bij de Dynamique-uitvoering separaat over 22 centimeter verschuifbaar zijn. Naar wens heb je dus veel knie- of bagageruimte, tussen de 165 en 285 liter groot. Als de tweede zitrij opgeklapt is en met een haak aan de hoofdsteunen van de voorstoelen wordt bevestigd, ontstaat een maar liefst 959 liter metende bak met vlakke laadvloer. Als klap op de vuurpijl is de auto middels de enorme achterklep en lage tildrempel eenvoudig te beladen.

Dat de ontwikkeling in deze klasse snel gaat, bewijst de Twingo op meerdere fronten. De luxe testauto mag er met rode stiksels op het instrumentarium en halflederen bekleding chique uitzien, het kan niet verbloemen dat de materialen en afwerking de tand des tijds tonen. Hoewel de bestuurdersstoel in hoogte verstelbaar is, zit je als bestuurder ietwat ‘op de bok’ achter een vlak liggend stuurwiel. De ondersteuning van het meubilair is bovendien niet toereikend, vlak en hard zijn de eerste woorden die mij te binnen schieten. De nieuwe concurrent van Volkswagen moet vooral bang worden van de standaarduitrusting, die onder meer elektrisch bedienbare ruiten, centrale vergrendeling met afstandsbediening en cruise control omvat. En zelfs voor de vanafprijs van 8.490 euro wordt de Twingo aangedreven door een 75 pk sterke vierpitter. Een manco is het ontbreken van ESP, die stabiliteitscontrole vergt in combinatie met gordijnairbags en tractiecontrole een meerprijs van 495 euro.

Aan de achterzijde van de gefacelifte Renault Twingo zijn de wijzigingen minder ingrijpend

Kinderspel

Die benzinemotor zit niet onder de kap van de net geen 14 mille kostende test-Twingo. Er huist namelijk een 1,5-liter dieselmotor in de Twingo. Een voertuig van 1.055 kg is voor 85 pk en 200 Nm kinderspel. Vanaf zo’n 1.800 tpm trekt de dCi krachtig door en constant heb je het comfortabele gevoel overgemotoriseerd onderweg te zijn. Boven de 2.200 tpm begint ‘ie rauwe praatjes te vertolken en dat ben ik niet gewend van Renault-diesels. Enige relativering is hierbij op zijn plaats, een Twingo is namelijk minder goed geïsoleerd dan een Laguna. Op constante snelheid hoor je uitsluitend nog wat afrolgeluiden, storender is het merkbaar doorkomen van korte oneffenheden. Dat komt voor rekening van de korte wielbasis, maar nieuwelingen in deze klasse laten zien dat het beter kan. De vijfbak is typisch Renault: een beetje hakerig en onprecies, maar de lange verzetten zorgen voor lage toerentallen. Je portemonnee heeft daar profijt van, een verbruik van 1 op 20 is geen enkel probleem. Als je lekker doorrijdt dan consumeert de Twingo dCi 85 eco2 nog altijd een keurige 6,1l /100 km (1 op 16,3), met een beetje opletten behaalde ik zomaar 1 op 21.

Stadsvlo

De besturing is licht, maar direct en precies. Ook de pedalen hebben een gemoedelijk karakter, wellicht zijn die zelfs iets té gevoelloos. Vanwege de iets hogere zitpositie en de welhaast vierkante buitenspiegels heb je een goed overzicht over zowel carrosserie als omgeving, hetgeen ‘m tezamen met de lichte bediening tot een wendbare stadsauto maakt. In kleine steegjes zijn ook de korte deuren handig, die van bijvoorbeeld een Volkswagen up! zijn aanzienlijk langer. Door een slim ‘easy-entry-systeem’ schuiven de stoelen ver naar voren, waardoor de portieren mooi compact kunnen zijn en de instap naar de achterbank toch voldoende ruim is.

Verloren terrein

De kift tussen de allerkleinste auto’s is groot en nieuwkomers als de verse Fiat Panda en de drieling van de Volkswagen Groep maken het slagveld steeds heftiger. Op een aantal punten laat de Twingo zien dat ‘ie in de basis al sinds 2007 op de markt is, vooral het tegenvallende comfort en de wat mindere ‘finishing touch’ verraden z’n leeftijd. Onveranderd lyrisch ben ik over het gemak waarmee de Twingo switcht tussen volwaardige vierzitter en een pakezel, nog immer een uniek aankoopmotief. De uiterlijke opknapbeurt en een ontelbaar aantal mogelijkheden om je Twingo op smaak te brengen, hebben ‘m weer karakter gegeven. Kies je voor de montere dCi, dan heeft Renaults stadsauto niet alleen een eigen gezicht, maar ook temperament.