Het C-segment verandert in hoog tempo. De tijd dat Japanse hatchbacks hoog in de verkooplijsten stonden ligt ver achter ons. Mitsubishi kan geen potten meer breken in de Golf-klasse met de Lancer en zelfs Nissan probeert het niet meer met de ooit succesvolle Almera. In plaats daarvan heeft het merk de Qashqai. Een cross-over die de eigenschappen van een hatchback en een SUV combineert, iets waarmee Nissan een ware rage heeft ontketend. Daar haakt Mitsubishi nu slim op in door een vergelijkbare compacte cross-over op de markt te brengen. Dat de Qashqai een inspiratiebron is geweest voor de nieuwe Mitsubishi ASX is duidelijk, maar weet hij die auto ook te evenaren?

Het is geen makkelijke klus om de Nissan Qashqai voorbij te streven want het is een zeer prettig rijdende auto - net als de Peugeot 3008 en de Skoda Yeti die op dezelfde leest geschoeid zijn. Deze drie concurrenten zijn auto’s met een heel eigen, maar tegelijk erg smaakgebonden design. Mitsubishi speelt duidelijk op veilig. Afgezien van de grote ‘Jet Fighter-grille’ is de vormgeving van de ASX zeer behouden. Al met al is het een keurige auto om te zien, die vooral schuin van voren gezien indruk maakt. Dan zie je goed dat de ASX het kleinere broertje is van de onlangs hertekende Outlander maar de ASX oogt net wat frisser door de iets grotere en speelser vormgegeven koplampen. De Lexus IS-achtige achterlichten kijken gemeen naar je achterligger, al ogen de opvallend oranje knipperlichten enigszins achterhaald.

Mini-Outlander

Qua maatvoering komt de ASX overeen met de stilletjes verdwenen Outlander Sport. Volgens Mitsubishi is de ASX daar absoluut niet de opvolger van, wellicht verklaart dat de nieuw gekozen benaming. Technisch gezien heeft de ASX overeenkomsten met de huidige Outlander, zo is de wielbasis gelijk aan die van zijn grotere broer. Belangrijk verschil is dat de ASX enkel met voorwielaandrijving beschikbaar is. Hij heeft wel het uiterlijk van een terreinauto, maar in blubber of zand heeft ‘ie niets te zoeken.

Praktische ruimte

Het voordeel van een cross-over als deze is natuurlijk de hoge instap. Met kinderzitjes plaatsen is het ideaal, maar ook ouderen treden soepel binnen. Eenmaal plaats genomen op de prima zittende bestuurdersstoel waan je je in een SUV, maar dan zonder de bijbehorende buitenmaten. De recht-toe-recht-aan vormgeving van de ASX zorgt voor meer dan voldoende zicht rondom en anders heb je nog de groot uitgevallen buitenspiegels. Achterin is de ruimte niet enorm, maar ruim genoeg voor een stel opgroeiende pubers. De 416 liter metende bagageruimte is groot genoeg voor de wekelijkse boodschappen. Indien gewenst is de achterbank makkelijk neer te klappen. De volop aanwezige opbergruimtes en bekerhouders maken van de ASX een praktische auto.

De ASX mist een bepaalde verfijning, een vleugje dynamiek zou hem niet misstaan

Voorin weet de ASX zich helaas niet positief van de concurrentie te onderscheiden. Het dashboard is simpel van opzet en kent weinig leuke extra’s. Zwart overheerst in het interieur en de gebruikte materialen zetten geen nieuwe maatstaven. Andere merken bewijzen dat dit beter kan, voor vrijwel dezelfde prijs. Wel zit alles goed binnen handbereik en voelt het geheel solide aan. Het grote panoramische dak, dat voorzien is van sfeerverlichting als je het afdekscherm dichtdoet, is een noemenswaardig detail.

Gemengde gevoelens

De veelrijder zal tevreden zijn met de nieuwe dieselmotor van Mitsubishi. Deze 1.8 DI-D met variabele kleptiming produceert niet al te veel herrie. Wanneer je het gaspedaal vloert kun je niet om het typische dieselgeratel heen maar verder heb je er weinig last van. De hoekige vormen van de auto zorgen echter wel voor aardig wat windgeruis. De dieselstoker levert een vermogen van 150 pk en een koppel van 300 Nm, waarbij je de trekkracht na 1.500 tpm krachtig voelt toenemen. Het karakter van de motor is vergelijkbaar met dat van de oudere TDI’s. Je hebt plotseling een berg koppel maar de krachtige acceleratie is na 4.000 tpm weer helemaal verdwenen. De snelheidsbeleving is hierdoor groot maar de bandbreedte waarin hij kracht levert is beperkt. Door het abrupte motorkarakter willen de ecobanden wel nog eens ongewenst doorspinnen. De zesversnellingsbak laat zich soepel en trefzeker bedienen. De schakelindicator helpt om enigszins zuinig te rijden, al verschijnt deze niet zo vroegtijdig als in andere auto’s wel eens het geval is. Opvallend is dan ook hoe makkelijk de ASX het opgegeven verbruik van 5,5 l/100 km (1 op 18,1) haalt en de verbruiksstijging in de bebouwde kom weet te beperken tot gemiddeld 6,5 l/100 km (1 op 15,3) - mede dankzij het aanwezige start-stopsysteem.

Eenmaal plaatsgenomen waan je je in een SUV, maar dan zonder de bijbehorende buitenmaten

Ik zou willen dat de ASX mij verder nog kon verrassen, maar dat is helaas niet het geval. De soepele vering maakt de auto nog best comfortabel, maar zorgt er tevens voor dat ’ie overhelt in bochten. Al blijft het voor een cross-over als deze redelijk binnen de perken. Het zou wel prettig zijn als de soepele vering de onregelmatigheden in het wegdek zou gladstrijken, maar korte richels zijn toch nog wel erg goed voelbaar. Dit maakt de ASX bij het nemen van drempels zelfs wat stoterig. De lichte besturing biedt voldoende gevoel om de auto makkelijk in een bocht te plaatsen, maar communiceert te weinig met de voorwielen. Hierdoor is de rijervaring toch wat afstandelijk. Dat past wel bij de grote Outlander, maar bij een compacte cross-over als de ASX mag het best wel wat communicatiever. De Mitsubishi ASX moet het vooral hebben van zijn comfortabele afstemming.

Niet te evenaren

Hoe comfortabel de ASX tot op zekere hoogte ook mag zijn, een vleugje dynamiek zou hem niet misstaan. De ASX mist een bepaalde verfijning. Hierdoor vraag ik mij toch telkens af waarom Mitsubishi niet wat beter naar Nissan heeft gekeken. De Qashqai biedt simpelweg een beter totaalplaatje. De hoeveelheid hard plastic vind je niet bij de eerder genoemde concurrenten en het onderstel zou wat stabieler mogen aanvoelen. De nieuwe Mitsubishi voelt teveel aan als een SUV en niet als een hatchback, waar de ASX feitelijk mee concurreert. Het brandstofverbruik verdient wel een dikke pluim. De dieselmotor heeft een sterke indruk achtergelaten, ondanks het feit dat hij niet hypermodern aanvoelt. Voor wie een relatief comfortabele cross-over zoekt met een niet al te opzichtig uiterlijk, voldoende ruimte en een vanafprijs die lager ligt dan die van een Volkswagen Golf is de ASX een geschikte kandidaat. Zijn directe concurrenten weet hij daarentegen niet te evenaren, daarvoor is de ASX is te middelmatig.