Opel voert een flinke radiocampagne voor de nieuwe Combo. Bouwvakkers vertellen vol trots over hun beroep en het werkgereedschap. Het pronkstuk is de bedrijfsauto, in dit geval de nieuwe Opel Combo. Met zo’n campagne zou je bijna vergeten dat Opel ook een personenuitvoering van de Combo levert. Je weet wel, die versie met twee schuifdeuren, meer dan twee zitplaatsen en veel laadruimte. Ik neem de Combo Tour – zoals de versie op geel kenteken heet – eens goed onder de loep en ga op zoek naar z’n mogelijkheden.

Dat functie boven vorm gaat bij de Opel Combo Tour behoeft geen uitleg. Door de hoekige vormgeving wordt iedere centimeter in het interieur maximaal benut. Het grote glasoppervlak en het hoge dak roepen associaties aan een aquarium op. Echt nieuw is de basis van de Combo niet, deze Opel is een kloon van de sinds 2010 leverbare Fiat Doblò. Naast een paar uiterlijke verschillen en andere badges zijn de auto’s gelijk. De aankleding van de testauto is lekker ‘basic’. Dakrails of mooie lichtmetalen wielen ontbreken en zijn als optie leverbaar.

Tot een paar jaar terug waren deze multifunctionele koeriersbusjes ontzettend populair. Voor de prijs van een compacte hatchback kocht je ook zo’n ruimtemonster. Inmiddels zijn de prijzen van deze praktische, ‘luxe’ bestelwagens met de jaren meegestegen. De geteste Combo Tour moet maar liefst 27 mille kosten en dat is exclusief opties. En hoewel ‘ie met benzinemotor vanaf 21.775 euro leverbaar is, koop je voor hetzelfde bedrag veel leukere auto’s. De prijslijst van de Kia Sportage begint 1.500 euro later en in dat geval betaal je niets extra voor airconditioning en centrale deurvergrendeling – inderdaad, dat doe je op een instap-Combo Tour wel. De geteste Edition-uitrusting heeft die voorzieningen standaard, maar wil je een écht leuke uitvoering, dan is het verschil met een vergelijkbare - en nog ruimere – Opel Zafira Tourer slechts twee mille.

Wie niet oplet kan zomaar zijn telefoon of portemonnee kwijtraken in de Combo.

Gigantisch

Via grote voorportieren of schuifdeuren bereik je het interieur van de Combo Tour. Hier zijn de bedrijfswageninvloeden duidelijk zichtbaar want het binnenste zit vol met opbergvakken. Wie niet oplet kan zomaar zijn telefoon of portemonnee kwijtraken in de Combo. Het dashboard oogt voor dit type auto prima maar verwacht niet al te veel van de toegepaste kunststoffen - die zijn vooral hard en krasgevoelig. Door het verder sobere interieur vallen de stoelen met blauwe banen des te meer op, ze geven het interieur een vrolijke tint. De stoelen zitten best aardig, maar missen zijdelingse steun.

De kofferruimte is met 790 liter gigantisch. Leg de (in delen neer te klappen) bank plat en je zet er zo een fiets in. Verhuizen? Dat regel je met de nieuwe Combo Tour zelf wel met maximaal 3.200 liter bagageruimte. Het praktisch nut wordt in dit soort situaties wel duidelijk. Een handigheidje is de verstelbare bodem, die op meerdere niveaus in de kofferbak geplaatst kan worden. Zo is de lading over twee etages te verdelen.Aan ruimte kom je niets te kort. Zowel voor- als achterin heb je genoeg ruimte, hoogstens had de knieruimte voor de achterpassagiers iets groter mogen zijn. Toch vraag ik me continu af wat je met al die hoofdruimte moet. Je vervoert voornamelijk lucht, wat ten koste gaat van aerodynamica, vormgeving en verbruik. Als vakman met veel spullen heb je natuurlijk voordeel van die hoogte, maar een particulier die de Combo als gezinsauto inzet heeft er weinig aan.

Aan ruimte kom je niets te kort in de Opel Combo

Luxe bedrijfswagen

De dieselmotor is afkomstig van Fiat en met 105 pk en 290 Nm voldoende krachtig voor de 1.385 kg wegende Combo Tour. Al bij 1.500 tpm geeft het blok zijn maximale koppel, waardoor hij soepel aanvoelt. Na de koude start klinkt de 1.6 CDTi best rauw, terwijl ‘ie eenmaal op bedrijfstemperatuur stiller is. De zesversnellingsbak laat zich niet altijd even soepel in een ander verzet leggen. Soms lijkt er weerstand in te zitten, terwijl de pook zich op andere momenten soepel laat bedienen. Als je met de Combo Tour op pad bent heb je echt het gevoel met een busje onderweg te zijn. De grote spiegels, de gigantische voorruit en het door de beperkte isolatie hoorbare dieselgeluid hebben hier hun aandeel in. De Combo Tour stuurt licht, rond de middenstand voelt de besturing zelfs wat vaag. Toch is het stuurgedrag in deze klasse zeker geen tegenvaller. De auto voelt vertrouwd aan en door de sterke bekrachtiging manoeuvreer je de Opel met groot gemak door de stad.

Het zal je niet verbazen dat de Combo Tour makkelijk overhelt en snel over de voorbanden gaat glijden. Dat het anders kan, bewijst de Volkswagen Caddy. Met een doorsnee rijgedrag komt het gemiddelde testverbruik uit op 1 op 15,4. Hierbij moet je niet harder dan 120 km/u op rijden, anders vangt de koets simpelweg te veel wind om een ‘normaal’ verbruik te realiseren. Overigens rijd je zonder al te veel moeite naar de topsnelheid van 160 km/u, groot nadeel is dat het geluidsniveau dan wel heel erg stijgt. Ook aan het veercomfort kun je afleiden dat het een ‘luxe’ bedrijfswagen betreft. Aan de voorkant is de vering comfortabel, maar achter is de Combo Tour wat stuiterig. Logisch, want een Combo op grijs kenteken heeft 90 procent van de tijd belading op de achteras. De vering is uiteraard op die situatie afgestemd, maar je mist comfort als er niets vervoerd wordt.

Die prijs…

De Opel Combo Tour is flink gegroeid, rijdt meer als een personenauto en is stevig in prijs gestegen. Dus: de Combo Tour is een prima auto maar de prijs is moeilijk te verantwoorden. Er zijn behoorlijk wat alternatieven die voor dagelijks gebruik meer dan voldoende ruimte bieden, maar niet de nadelen van een bedrijfswagen met zich mee dragen. Denk aan een Renault Scenic of een Nissan Qashqai. Mocht je echt op zoek zijn naar veel laadruimte en niets om imago of uitstraling geven, dan heb je aan de nieuwe Combo Tour een fijne partner.