Chique en creatief is de dresscode voor een Fransman. Aan die creativiteit mankeert het bij de Laguna III enigszins, zeker in vergelijking met het vorige model, dat dit motto altijd overduidelijk heeft uitgedragen. Nu krijgt de Laguna na drie jaar een facelift. Een nieuw neusje, een verbeterde besturing en een aangepast motorenpalet moeten de auto een nieuwe impuls geven. Ik ging op pad met een vierwielgestuurde Laguna Estate die met de lakkleur Bleu Malte en antracietgekleurde wielen de Franse dresscode perfect volgt.

Laten we eerlijk zijn; de testauto ziet er op een bijzondere manier chique uit. De nieuwe neus is meer onderscheidend dan die van zijn voorganger, die toch ietwat anoniem de wereld inkeek. De horizontale chroomstrip is nu door de nieuwe grille in tweeën gedeeld en in het geval van de sportief georiënteerde GT is de auto met glanzend zwarte accenten afgewerkt. De sprekende blauwe kleur en de donkere lichtmetalen velgen doen de rest en maken dit tot een auto voor mensen die niet voor dertien-in-een-dozijn gaan.

Wit stiksel

In het interieur is alles grotendeels bij het oude gebleven en waarom ook niet? De Laguna wist hier al bij zijn introductie in 2007 te overtuigen en de snaarstrak op elkaar aansluitende en zachte materialen ogen nog steeds hoogwaardig. De enige smetjes zijn de nogal lompe keuzehendel voor de automaat en de knop van de zeer prettig te bedienen TomTom-navigatie – die standaard is op alle Laguna’s.

Wat verder opvalt is het op de testauto gemonteerde dubbele panoramadak, dat het interieur mooi in het licht zet. Consequenties voor de hoofdruimte heeft het niet en daarom kunnen volwassenen op alle vier de plaatsen in het interieur probleemloos plaatsnemen. À propos ruimte: met 508 liter bagageruimte is de Laguna geen grootheid in zijn klasse, maar inladen is door de bijzonder lage tildrempel zeer gemakkelijk. Het luxe interieur en de algehele kwaliteitsindruk wordt versterkt door de fraaie stoelen, die met leder en alcantara bekleed zijn en met een met fraai wit stiksel afgewerkt. Ze zien er niet alleen luxueus uit, de zetels zitten ook nog lekker - hoewel ze iets meer zijdelingse steun hadden mogen geven.

De automaat is op zich prima, maar niet als je ermee gaat rijden zoals je met een Laguna GT zou moeten doen

4Control

Op het gebied van rijeigenschappen maakt de Laguna veel indruk. De besturing verdient de meeste lof, want de voor de GT standaard vierwielbesturing - door Renault ‘4Control’ genoemd - is enorm direct. Zelfs zodanig dat je jezelf pas bij het rijden in een Laguna met 4Control-onderstel realiseert, dat je normaliter schijnbaar eerder instuurt. Gevolg is dat je vroeg of laat een keer met een van die fraaie wielen langs een stoepje schaaft. De Laguna met 4Control gaat werkelijk als op rails door bochten. Hoge bochtsnelheden zijn een koud kunstje en de auto voelt ongelooflijk stabiel en neutraal aan als je hem kneiterhard een afrit instuurt. De enige kritiek die je kan geven, is dat de besturing erg licht is. Iets meer tegenstand of gevoel had het mooie plaatje afgemaakt, maar buiten kijf staat dat een Laguna met 4Control een fantastische wegligging heeft en door de meesturende achterwielen bovendien heel wendbaar is.

De vering en demping vervolmaken het sportieve gevoel, want de Laguna GT heeft een straf onderstel. Van het spreekwoordelijke Franse comfort is weinig te merken en daarmee richt Renault de Laguna GT op de automobilist die bovenal dynamiek wil. Des te opvallender is daarom dat deze geteste tweeliter turbomotor met 170 pk alleen leverbaar is met een zestraps automaat. Voor een handbak word je doorverwezen naar de dieselmotor met 180 pk en 400 Nm. Op zijn beurt is die weer niet leverbaar met een automaat. Een vreemde policy, want een krachtige dieselmotor met automaat is vaak een uitstekende combinatie, terwijl een sterke geblazen benzinemotor doorgaans leuker is met een handbak.

De Laguna GT is voor mensen die aan luxe en interieurfinishing hoge eisen stellen

Nu is die automaat op zich prima, maar niet als je ermee gaat rijden zoals je met een Laguna GT zou moeten doen. Als je rustig cruiset dan schakelt de automaat nauwelijks waarneembaar en bij lage toeren op, maar wel wat traag. Het schakelgedrag gaat storen als je het gaspedaal flink intrapt, want dan merk je dat deze versnellingsbak al eventjes meegaat. Dat de techniek niet helemaal up-to-date is, uit zich tevens in een weinig modern brandstofverbruik van 1 op 9,6. Erg snel is deze Laguna ook niet, maar de motor heeft een soepel koppelverloop en de automaat maakt daar gelukkig goed gebruik van. Het is vooral een relaxte motor- en bakcombinatie en dat vloekt een beetje met de looks en het onderstel.

Anders zijn

Voor een concurrerende 40 mille heb je aan deze Laguna vooral een niet-alledaagse auto. De wat luie combinatie van motor en transmissie moet je evenals de harde onderstelafstemming voor lief nemen, maar de rest van de auto is meer dan fijn. Het 4Control-onderstel is communicatief, de besturing staat op een hoog niveau en het nemen van een bocht wordt welhaast verslavend. De Laguna GT is - met name in deze kleurencombinatie - een auto voor mensen die niet mainstream willen zijn en aan luxe en interieurfinishing hoge eisen stellen.