Hoe snel gaat technische ontwikkeling? Die vraag rijst als je ziet welke auto’s tegenwoordig binnen de grenzen van wegenbelastingvrijstelling, BPM-dispensatie en 14 procent bijtelling vallen. Wie een jaar geleden zo’n fiscaalvriendelijke auto wilde was aangewezen op een  hybride- of stadsauto of moest het doen met een dieselende, vaak geknepen compacte hatchback. Naast hybrides genieten inmiddels ook enkele ‘traditioneel’ aangedreven compacte middenklassers van fiscale ontheffingen en 14 procent bijtelling. Met een CO2-uitstoot van slechts 90 g/km blijft de onlangs gefacelifte Renault Mégane in 1.5 dCi eco2-trim ook na 1 juli verzekerd van die status – zowel als coupé, vijfdeurs en Estate. Dat is rijden met een besparingsgevoel, zeker?

Allerminst, een bijna 4,30 meter lange hatchback met een 110 pk sterke dieselmotor klinkt niet alleen als een serieuze auto, deze Renault Mégane rijdt, voelt en smoelt ook als zodanig. Daarom rekende Renault in ons belastingmaffe klimaat bij voorbaat op succes en reserveerde de importeur op voorhand 7.000 stuks. En dan spreek ik uitsluitend over deze 1.5 dCi eco2-uitvoering van de opgefriste Mégane, herkenbaar aan z’n nieuwe voorbumper en LED-stroken onderaan de koplampen. De vijfdeurs hatchback is elegant gelijnd, de 500 euro duurdere coupé prachtig en de Estate verdient zijn meerprijs van 1.000 euro dubbel en dwars terug. In de meest praktische carrosserievorm is ‘ie waardevaster, waardoor de leaseprijs gunstiger uitvalt. In alle gevallen verdient een Mégane leuke lichtmetalen wielen en een frisse kleur. Zeker met dit 17 inch schoeisel en gespoten in Bleu Majorelle vermoedt niemand dat je een ‘belastingontduiker’ bezit.

Sijpelen

En dan de 1.5 dCi, die 110 pk bij 4.000 tpm levert. Zodra het blok aanslaat, ervaar je weer dat Renault haar stinkende best doet om gecultiveerde viercilinder dieselmotoren te bouwen. Nooit loopt de 1.5 dCi rauw en pas op hoge toerentallen hoor je ‘m werken. Dat maakt de weg vrij voor banden- en windgeruis, de Mégane produceert meer rijgeluiden dan de gemiddelde concurrent. Het ingeperkte geluidscomfort compenseert de Mégane met een uitgebalanceerd onderstel. De stevig gedempte vooras neutraliseert richels en oneffenheden kort en bondig, achterpassagiers genieten van een softer afgestemde achterwielophanging. Dat Renaults RS-ervaring geleidelijk door het modellengamma sijpelt, bewijst de vlezige stuurinrichting. Het stuurwiel geeft een sportieve portie feedback, passend bij de neutrale en communicatieve wegligging. Op een bochtig traject is de Mégane onverwacht vermakelijk. Door zijn hakerige bediening is de zesbak een kleine pretbederver, al schakelt ‘ie helder en duidelijk. Opvallend is de speling op de versnellingspook. Gas geven betekent in een aantal versnellingen een pakweg 2 centimeter bewegende pook.

Dat Renaults RS-ervaring geleidelijk door het modellengamma sijpelt, bewijst de vlezige stuurinrichting.

Concessievrij

De berijder van een Renault Mégane 1.5 dCi eco2 hoeft geen vermogensconcessies te doen. Tot zo’n 150 km/u accelereert de Fransman vlot en terugschakelen is uitsluitend noodzakelijk voor een snelle inhaalactie. Logisch, om het toerental laag te houden hebben de vijfde en zesde versnelling lange overbrengingen. Resultaat: bij 120 km/u en 150 km/u wijst de toerenteller respectievelijk 2.000 tpm en 2.500 tpm aan. Houd tot 1.800 tpm rekening met een turbogat, vervolgens staat een koppel van 260 Nm klaar. Die waarde verklaart meteen waarom de Mégane niet aanvoelt als een ‘spaarvarken’. Toch is de Mégane 1.5 dCi eco2 dat wel. Niet alleen vanwege de fiscaliteitsaspecten, ook tanken hoeft bitter weinig. Een rit over provinciale wegen leidde tot een schitterend verbruik van 1 op 23,2 en een snelwegtraject eindigde met 1 op 19,5. Zelfs het brandstofvretende testtraject en een rappe Autobahn-rit resulteerden gecombineerd in een nette 1 op 14,2. Naast een start- en stopsysteem installeert Renault een accu die wordt bijgeladen door rem- in plaats van rijdenergie.  

Doeltreffende modi

De Mégane laat zien dat Franse auto’s tegenwoordig prima in elkaar zijn geschroefd. De pasnaden in het interieur zijn strak en het materiaalgebruik kan wedijveren met dat van de  Opel Astra of Volkswagen Golf. Qua ergonomie steekt ‘ie zelfs concurrenten naar de kroon, hoogstens kun je zeggen dat het tellerpaneel met zowel analoge als digitale meters onoverzichtelijk is. Vooral het op de middenconsole geplaatste knoppenpaneel voor het TomTom-navigatiesysteem verdient een pluim. Uitermate doeltreffend zijn de drie airconditioningmodi. Met de toetsen ‘soft’, ‘auto’ en ‘fast’ switcht de klimaatregeling tussen een welhaast onmerkbare, normale of supersnelle werking. Wie wel eens last heeft van luchtstromen in het interieur, ervaart de ‘soft’-stand als een weldaad.

Nooit en te nimmer komt de 1.5 dCi tekort

Volwassen passagiers beleven zo’n weldaad niet op de achterbank. De hoofdruimte volstaat, maar knieruimte is schaars. Onhandig is het mechanisme van de neerklapbare achterbank. Om de rugleuning plat te leggen, moet de zitting opgeklapt worden. Dat is niet ongebruikelijk, maar om daarvoor ruimte te creëren moeten de voorstoelen flink naar voren. Zelfs dermate ver dat voorpassagiers nauwelijks plaats meer hebben. Daar staat tegenover dat de 405 liter metende bagageruimte van de vijfdeurs Mégane maar liefst 55 liter groter is dan de kofferbak van een Volkswagen Golf.

Het maximaal haalbare

Wie in het land van belastingvrij rijden of 14 procent bijtellen naar het maximaal haalbare zoekt, kan niet om de vanaf 22.790 euro leverbare Renault Mégane 1.5 dCi eco2 heen. Omdat de BPM vervalt, lonkt de optielijst. Zo kost de riant uitgeruste testauto 25.370 euro. Minpunten als weinig beenruimte achterin, een onhandige neerklapfunctie van de achterbank en bovengemiddeld rijgeluid verhinderen niet dat deze Renault een ijzersterke indruk achterlaat. Nooit en te nimmer komt de 1.5 dCi tekort, terwijl een dieselconsumptie van 1 op 20 makkelijk haalbaar is. Het verfijnde stuur- en weggedrag zijn een welkome bonus, evenals het prettige dashboard. Is er nog iemand die zich afvraagt waarom de Megane op dit moment Neerlands bestverkochte auto is?