Ondanks de explosieve groei van het aantal geblazen turbomotoren de laatste jaren ziet Mazda geen heil in downsizing. Het Japanse merk is momenteel druk bezig met het testen van een nieuwe generatie – door Mazda tot SkyActive gedoopte - benzinemotoren, die geen ondersteuning krijgen van een turbolader. Tot die tijd doet de Mazda 6 het met iets minder geavanceerde techniek, al is bij de recente facelift de oude indirect ingespoten 2-liter vervangen door een direct ingespoten exemplaar. Meer vermogen en minder uitstoot van CO2 is het gevolg, maar hoe doet zo’n traditionele motor het in vergelijking met de vermaarde 1.4 TSI uit de Volkswagen Passat?

De Volkswagen Passat begint al met een achterstand. De geteste uitvoering heeft 122 pk, terwijl de 2.0 in de Mazda 155 pk produceert. Dat komt omdat deze twee D-segmenters in een vergelijkbare uitvoering allebei iets meer dan 30.000 euro kosten. Bij beide merken krijg je dan een riante standaarduitrusting. Om lange levertijden te voorkomen is de 2.0 DISI-benzinemotor van de Mazda 6 uitsluitend in de TS-uitvoering leverbaar. De uitrusting is slechts met metallic lak en een Safety Pack - waartoe onder andere dodehoeksensoren behoren - uit te breiden maar veel reden voor het kiezen van meer opties is er ook niet, want de meeste zaken zijn standaard aanwezig. De auto wordt zelfs standaard met keurige 17 inch lichtmetalen wielen en stoelverwarming geleverd.

De populaire Comfortline is de uitvoering van de Passat die vergelijkbaar is met de TS van Mazda. Beide uitvoeringen verschillen dan ook slechts in details - zo is de rugleuning van de bestuurdersstoel van de Passat elektrisch verstelbaar en vindt Volkswagen 16 inch lichtmetalen wielen voldoende. Dat is overigens al een hele stap, want een aantal jaren geleden leverde het Duitse merk nog vrolijk standaard wieldoppen, terwijl de rest van de concurrentie allang standaard lichtmetaal monteerde op de luxueuzere uitvoeringen. Dankzij de aanwezige BlueMotion Technology profiteert de Passat van een start/stop-systeem, terwijl de tweeliter van de 6 dat niet heeft. Interessanter is dat Volkswagen je wel enorm veel keuze biedt in uitrustingsniveaus, pakketten en opties. De Passat 1.4 TSI kent naast de geteste Comfortline nog drie uitrustingsniveaus en bovendien een scala aan opties, waaronder comfortverhogende zaken als geventileerde stoelen met massagefunctie, keyless entry en een adaptief onderstel.

Ondanks dat deze Passat al sinds 2005 op de markt is, oogt het dashboard nog steeds modern en aantrekkelijk. Uiteraard is bij de ingrijpende facelift het interieur grondig onder handen genomen – zo zijn enkele bedieningsknoppen vernieuwd en zijn er zijn extra chromen randjes toegevoegd. Het analoge klokje oogt zelfs chique, maar het meest verrassende zijn toch wel de nieuwe en zeer fraaie inleglijsten die ook in een willekeurige Audi of Mercedes-Benz niet zouden misstaan. Zoals we van Volkswagen gewend zijn, is het interieur voorzien van mooi ogende materialen en sluiten de interieurdelen nauwkeurig aan.

Met een grote hoeveelheid chroom doet Volkswagen haar best om tegen het hogere E-segment aan te schurken

De gefacelifte Mazda 6 is van binnen net zo minuscuul aangepast als de buitenzijde. Een nieuw stuurwiel met nieuwe knoppen - waarvan de bediening nu simpeler is - werd ontwikkeld, maar waarom Mazda niet tevens de kans heeft gegrepen om de rand van het stuurwiel eens van wat meer vorm en dikte te voorzien, blijft een onbeantwoorde vraag. Verder is te zien dat enkele decoratielijsten zijn veranderd, maar dit maakt het binnenste van de Mazda er eigenlijk alleen maar soberder. Het grote verschil met de Passat zit ‘m zonder twijfel in de afwerking en de materiaalkeuze. Er is in de Mazda slechts één dashboarddeel dat zacht aanvoelt, voor de rest is het gehele dashboard van harde kunststoffen gemaakt. Helaas kun je dat aan bepaalde delen en enkele knoppen ook goed zien. Het klassenverschil tussen deze twee concurrenten merk je en wordt dan ook vooral in het interieur duidelijk.

Zakelijk versus dynamisch

Met de nieuwe grote rechthoekige koplampen en herkenbare nieuwe Volkswagen-achterlichten oogt de Passat toch heel anders dan zijn voorganger. Volkswagen heeft dan ook aardig wat aanpassingen gedaan om tot dit resultaat te komen. Met de toepassing van een grote hoeveelheid chroom - met name de Highline-uitvoering glimt je tegemoet - doet Volkswagen dapper haar best om tegen het hogere E-segment aan te schurken – als een soort mini-Phaeton, zoals we eerder al schreven.

De gefacelifte Mazda 6 is van binnen net zo minuscuul aangepast als de buitenzijde

Mazda heeft bij de 6 minder inspanning verricht en daarom kun je spreken van een milde facelift. De Mazda 6 had dat ook niet echt nodig, want de auto was nog niet zo lang op de markt als de Volkswagen Passat. Je hoeft geen autokenner te zijn om te zien dat Mazda een heel andere designtaal heeft dan Volkswagen, want de dynamiek spat er vanaf. De grote achterklep van de hatchback laat ´m sportiever ogen dan de 6 sedan, die niet eens met deze motor leverbaar is. Het voordeel van de hatchback is natuurlijk de grote ingang naar de bagageruimte, iets waar de Passat alleen maar jaloers op kan zijn. De Passat biedt wel meer ruimte (565 liter) dan de 6 (510 liter). De befaamde Karakuri-achterbank is iets waar de Japanners trots op mogen zijn. Door slechts aan een hendeltje in de bagageruimte te trekken, klapt de rugleuning helemaal naar beneden en kun je flink gaan laden. Een uitstekend systeem dat door steeds meer andere merken wordt toegepast. Volkswagen heeft in de Passat ook een hendel in de kofferbak, maar die ontgrendelt slechts de rugleuning, zonder dat ‘ie omklapt. Op de achterbank zitten is bij geen van beide auto’s een straf en daar zijn dan ook weinig verschillen tussen de twee modellen.

Verschillende vermogenskarakteristieken

De Mazda 6 kennen we als een sportief rijdende auto en dat blijkt wederom een uiterst sterk punt te zijn, want wat kun je met deze auto een plezier hebben. Bij de facelift is er voor gekozen om de auto iets comfortabeler te maken, maar gelukkig heeft dat geen nadelige invloed op het strakke weggedrag. De 6 houdt van bochten en voelt lichtvoetig aan. De besturing is aan de lichte en gevoelloze kant, maar is wel uiterst precies. De zesbak heeft korte slagen en laat zich strak bedienen. Het koppelingspedaal is wel aan de lichte kant en heeft een onduidelijk aangrijpingspunt, waardoor je de auto soms laat afslaan. Het is jammer dat de stoelen niet helemaal bij het sportieve karakter van de Mazda passen, je zit namelijk meer óp de stoel dan ín de stoel. Ook zouden de zetels meer vorm mogen hebben, al scoort de Passat daar ook niet veel punten. De Passat biedt wel een comfortabelere zit, vooral door de grotere zitvlakken.

Je voelt jezelf kalmer worden in de Volkswagen, terwijl je in de Mazda juist tempo wil maken

De Passat heeft net als de 6 een prettig onderstel, maar voelt iets minder uitgebalanceerd aan. De Duitsers is niet heel sportief, maar ook weer niet erg comfortabel en hangt er dus een beetje tussenin. Toch kun je ook met de Passat best een lekker stukje sturen. De stuurinrichting is misschien niet heel communicatief, hij voelt wel goed en vertrouwd aan. Je kunt het rijgedrag van de Volkswagen het beste omschrijven als neutraal en dat merk je in meerdere zaken. De zesbak laat zich bijvoorbeeld soepel bedienen, maar zo strak als in de Mazda is ’t niet. De Mazda is de lekkerst rijdende auto, maar de Passat voelt simpelweg wat degelijker aan. Als je eerst in de Mazda 6 rijdt en vervolgens in de Volkswagen Passat stapt, dan merk je direct hoe stil de Duitser is. Geluiden van buitenaf worden uitstekend geïsoleerd en dat is vooral op de snelweg erg prettig. Je voelt jezelf kalmer worden in de Volkswagen, terwijl je in de Mazda juist tempo wil maken.

Dan worden de verschillen in motoren ook duidelijk. De 1.4 TSI van Volkswagen draait bij 120 km/u 2.500 tpm, terwijl de 2.0 DISI van Mazda op diezelfde snelheid 2.900 toeren draait. De atmosferische tweeliter levert genoeg vermogen om lekker met het verkeer mee te komen, al moet je wel aardig toeren maken om de vaart erin te houden. Dat is bij de turbogeblazen 1.4 van de Passat helemaal anders. Zijn koppel is bij een lager toerental beschikbaar, wat de Passat wederom tot de rustigere auto maakt. Echt pittig is de Passat niet, maar de 1.4 voldoet prima. Na een flink stuk met beide auto’s te hebben gereden wordt toch weer duidelijk dat de TSI van Volkswagen zorgt voor een economisch brandstofverbruik. Het maakt niet uit of je veel op de snelweg rijdt of enkel in en rondom je dorp of stad, want de Passat verbruikt vrijwel constant een liter of anderhalf à twee per kilometer minder dan de Mazda 6. Na een lange rit blijkt het gemiddelde verbruik van de Passat dan ook 1 op 14 te zijn en dat van de Mazda 1 op 12,5.

Het klassenverschil tussen de concurrenten merk je vooral in de Passat afwerking en materiaalkeuze

Op papier heeft de Mazda 6 meer vermogen dan de Passat, maar dat zie je in de praktijk niet helemaal terug. De acceleratietijd van de 0 tot 100 km/u-sprint is nagenoeg hetzelfde, de 6 wint pas als die snelheid is overschreden. De Mazda is uiteindelijk de snellere auto, maar pas als je flink doortrapt. Aangezien je in de praktijk niet constant aan sprintjes doet, kun je eigenlijk stellen dat je maar weinig wint met de grotere motor van de 6. Wil je met de Mazda grote stappen zetten, dan moet je terugschakelen en ‘m in de toeren jagen, terwijl je in de Passat ook bij lage toerentallen voldoende trekkracht tot je beschikking hebt.

Overtuigend

De Volkswagen Passat 1.4 TSI bewijst dat je met een kleine cilinderinhoud en een turbolader net zulke goede prestaties kunt leveren als met een krachtigere en grotere atmosferische motor, zoals in de Mazda 6. Met een maximaal vermogen dat enkel beschikbaar is in hoge toerenregionen heb je in de Mazda 6 weinig te vertellen als er een turbogeblazen Passat 1.4 TSI naast je rijdt. Daar komt bij dat de Passat het minst verbruikt en minder CO2 uitstoot, waardoor de Passat in de 20 procent bijtellingcategorie valt en de Mazda 6 niet. Maar gelukkig is er meer dan dat, want op het gebied van rijgedrag is de Mazda 6 de absolute winnaar. Het speelsere exterieur en de bewezen betrouwbaarheid zijn ook factoren waarom je de 6 boven de Passat zou kunnen prefereren, maar als totaalplaatje weet de Passat veel meer te overtuigen. Alles wat de Passat doet, doet ‘ie goed en nergens laat de auto steken vallen. De Mazda 6 is een uitstekende auto, maar mist finesse en vernieuwende techniek. Zolang Mazda’s SkyActiv-techniek nog niet beschikbaar is, levert Volkswagen de betere en meer overtuigende motor en ook gewoon de betere auto.