Hybridetechniek is inmiddels niets nieuws meer, maar Peugeot heeft met de combinatie van een diesel- en elektromotor een wereldprimeur. In de 3008 introduceert Peugeot haar nieuwe HYbrid4-aandrijflijn. Zo dient Peugeot-moederbedrijf PSA hybridepionier Toyota van repliek. Daar is het rijkelijk laat mee, maar het getuigt van lef om een dieselmotor als basis te nemen voor een hybride-aandrijflijn. De Japanse techneuten stelden namelijk dat die combinatie niet voldoende verfijnd kon zijn en bleven daarom vasthouden aan de benzinemotor. Bewijst Frankrijk nu het tegendeel?

Op papier heeft de Peugeot 3008 HYbrid4 mooie cijfers. De testauto heeft een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 3,8 l/100 km, een bijbehorende CO2-uitstoot van 99 g/km en 20 procent bijtelling. Peugeot heeft aangekondigd de dieselconsumptie algauw zelfs naar 3,6 l/100 km te brengen, waardoor de CO2-emissie 91 g/km wordt en de begeerlijke 14 procent bijtellingsstatus wordt bereikt. Het systeemvermogen maakt de 3008 HYbrid4 minstens zo indrukwekkend, want de auto levert maar liefst 200 pk vermogen en 500 Nm koppel.

Dat alles heeft natuurlijk zijn prijs: Peugeot vraagt voor deze hybride 3008 in Blue Lease-uitvoering minimaal 38.400 euro. Per 1 oktober is de ‘BlueLease 91g’ – dus met verlaagde CO2 – verkrijgbaar voor de prijs van 34.990 euro. Tezamen met de laagste bijtellingcategorie wordt de aanstaande 3008 HYbrid4 dus nog een stuk aantrekkelijker dan de hier geteste 99 gram-versie.

Hoe bevalt deze nieuwe combinatie van diesel- en elektromotor in de praktijk? Verrassend goed, zo blijkt algauw. Peugeot heeft er even over gedaan om met een hybrideauto op de markt te komen maar het resultaat mag er zijn. De 163 pk sterke 2,0 liter HDi-dieselmotor blijkt voldoende verfijnd om een harmonieus paar te vormen met de 37 pk sterke elektromotor. Zoals gebruikelijk bij een hybrideauto stopt de verbrandingsmotor zodra er elektrisch wordt gereden en slaat ‘ie weer aan zodra het nodig is. Dat doet de HDi vrijwel onmerkbaar en zonder hinderlijke trillingen – een knappe prestatie voor een van nature rauwe dieselmotor. In dat opzicht heeft PSA Toyota het tegendeel bewezen:,de zelfontbrander bleek te ‘temmen’.

Gedurende de testperiode heb ik geen beter gemiddelde dan 6,0 l/100 km gehaald en dat stelt teleur als de fabriek gouden bergen belooft

Van de nood een deugd

De toevoeging van een elektromotor moet de 2.0 HDi niet alleen zuiniger maken. Peugeot maakte van de nood een deugd door de elektrische aandrijving op de achterwielen te plaatsen. In combinatie met dieselkracht op de voorwielen is de 3008 HYbrid4 zodoende een vierwielaangedreven auto. Toch kan ‘ie zijn cross-over-uiterlijk niet helemaal waarmaken want echt terreinwaardig is deze 3008 niet. Voor minder luchtweerstand is de 3008 HYbrid4 verlaagd, waardoor de beperkte bodemvrijheid hem al gauw parten speelt.

Met een draaiknop op de middenconsole kan de bestuurder kiezen uit verschillende rijmodi. De Auto-stand kiest optimale momenten om de elektromotor te laten assisteren of zelfs de volledige aandrijving voor zijn rekening te laten nemen. Wie goed anticipeert hoeft weinig te remmen, want deze 3008 remt sterk op de motor om energie te regeneren en daarmee de accu te laden.

Met de 3008 HYbrid4 rijd je gemakkelijker elektrisch dan met een Toyota Prius. Tot een snelheid van ongeveer 60 km/u kan de verbrandingsmotor worden stilgelegd, waarna je geruisloos op stroom verder zoeft. Na zo’n 3 kilometer is een driekwart gevulde accu dermate leeg dat de verbrandingsmotor weer aanslaat, terwijl een Prius maximaal 2 kilometer puur elektrisch rijdt. Met de ZEV-rijmodus (Zero Emission Vehicle) kun je elektrisch rijden forceren, zolang de accu’s maar voldoende energie hebben – leuk voor in de bebouwde kom. Wanneer verharde wegen verlaten worden kun je permanent alle wielen laten aandrijven door de 4WD-stand in te schakelen.

Een toerenteller heeft deze 3008 niet, op die plaats zit een Power-meter

Tenenkrommende krachtsonderbreking

Op het centraal geplaatste scherm is een energie-stroomschema oproepbaar en wordt de wijze van aandrijving weergegeven. Een toerenteller heeft deze 3008 niet, op die plaats zit een Power-meter met een schaal van 0 tot 100 procent. De 2.0 HDi is met 163 pk vermogen en 300 Nm koppel al behoorlijk krachtig, de elektromotor voegt daar nog eens 37 pk en 200 Nm aan toe. Het geheel zorgt voor een stevige duw in je rug en laat de 3008 HYbrid4 in 9,2 seconden van 0 naar 100 km/u sprinten. In de sportstand zwiept de naald van de Power-meter in een oogwenk naar 100 procent, totdat je op snelwegtempo komt. Boven de 120 km/u moet de dieselmotor het alleen opknappen.

Omwille van de efficiëntie koos Peugeot voor een gerobotiseerde handbak, die niet de aandrijfverliezen heeft van een conventionele automaat met koppelomvormer. Zelf schakelen hoeft dus niet maar kan middels flippers achter het stuurwiel wél. De 2Tronic-versnellingsbak gedraagt zich met een rustige rijstijl voorbeeldig. Hoewel het schakelen niet onmerkbaar verloopt ondervind je er weinig hinder van.

Wanneer je de power van de HYbrid4 aanspreekt gaan schakelacties gepaard met een hevige schok en een tenenkrommende krachtsonderbreking

Wanneer je de power van de HYbrid4 aanspreekt toont ‘ie zich van zijn slechtste kant. Dan gaan schakelacties gepaard met een hevige schok en een tenenkrommende krachtsonderbreking die je geduld op de proef stelt. Wat zou zo’n traploze, joelende, maar zonder aarzeling of onderbreking schakelende CVT-transmissie van Toyota een verademing zijn. Zelf schakelen is een oplossing wanneer je het gaspedaal even loslaat alvorens op te schakelen. Helaas vergt dit zoveel concentratie en geduld dat je in de praktijk toch de ‘robot’ zijn werk laat doen. De hevig duikende neus en naar voren leunende passagiers zijn gênant en moedigen niet aan om de 200 pk te etaleren.

Teleurstelling

Met een rustige rijstijl rijdt de 3008 HYbrid4 het prettigst en je verwacht dat dit het verbruik ten goede komt. Helaas blijkt de officiële 3,8 l/100 km mijlenver van de realiteit af te staan. Gedurende de testperiode heb ik na aftanken en berekenen geen beter gemiddelde dan 6,0 l/100 km gehaald en dat is toch wel een teleurstelling als de fabriek gouden bergen belooft. Zelfs volgens de fors afwijkende boordcomputer lukte het mij nauwelijks een gemiddelde onder de 5,0 l/100 km vast te houden. Voor een snelheid van 120 km/u heeft de 3008 HYbrid4, volgens de Power-meter, ongeveer 25 procent van zijn krachtsreserve nodig en verbruikt ‘ie tussen 5,5 en 6,0 l/100 km. Ook wanneer je constant 60 km/u rijdt en voortdurend de ZEV-stand inschakelt voor zoveel mogelijk elektrische kilometers, kom je niet onder de 4,0 l/100 km. Op het moment dat de dieselmotor accu’s moet bijladen verbruikt de 3008 HYbrid4 zelfs extra veel brandstof.

De 3008 blijft op zichzelf een prettige auto om mee onderweg te zijn. Het dashboard is opgetrokken uit mooie materialen en de ergonomie klopt. Tuimelschakelaars en lederen handgrepen in de deuren zijn mooie details, maar contrasteren met het onbedekte staal rond de ramen. Veel mensen waarderen de hoge instap en zitpositie, waardoor het overzicht op het verkeer groot is.

Wanneer je de power van de HYbrid4 aanspreekt toont de transmissie zich van zijn slechtste kant

De stoelen bieden een goede steun maar zijn on-Frans stevig en hetzelfde geldt voor de onderstelafstemming. Zoals gezegd is het onderstel iets verlaagd en dat voel je meer dan wenselijk is. De 3008 HYbrid4 is te herkennen aan led-dagrijdverlichting aan de voorzijde. Die lichtjes zijn net als de lichtmetalen wielen en de achterspoiler specifiek voor de hybride-uitvoering. Achter de in twee delen te openen achterklep bevindt zich een bagageruimte die, ten opzichte van reguliere 3008, 55 liter kleiner is hetgeen de inhoud op 377 liter brengt. De accu’s bevinden zich onder de laadvloer en daarmee blijft de 3008 HYbrid4 een praktische auto.

Ontwikkeling en verfijning

Hoewel het samenspel van de dieselmotor en hybridetechniek mij aangenaam heeft verrast, komt de 3008 HYbrid4 niet goed uit verf. De 2Tronic-versnellingsbak en het tegenvallende praktijkverbruik helpen deze 3008 HYbrid4 aan een matige eindbeoordeling. Met een 3008 is weinig mis en in theorie klinken 200 pk, vierwielaandrijving en (binnenkort) 14 procent bijtelling heel leuk, maar op het moment dat je de vermogensreserve aanspreekt blijkt iedere schakelactie een oncomfortabele hobbel. Op hybride-gebied blijven de Japanners vooralsnog ongeslagen, maar Peugeot heeft in ieder geval aangetoond dat het huwelijk tussen een diesel- en elektromotor harmonieus kan zijn. Transmissie en efficiëntie verdienen daarom absoluut verdere ontwikkeling en verfijning.