Dat hybride-auto’s niet per definitie saai zijn, hebben we te danken aan Lexus. In 2006 was de Lexus GS 450h de eerste ‘powerhybrid’, de Japanse sedan combineerde zuinigheid met bovengemiddelde prestaties. V8-performance uit een V6-motor, maar met het verbruik van een viercilinder, zo beloofde Toyota’s luxemerk. 6 jaar later maak ik kennis met een compleet nieuwe generatie GS, die met dank aan ons belastingstelsel enkel nog als 450h in de Nederlandse prijslijst staat. De importeur stelde een F-Sport-uitvoering ter beschikking, die hem een sportsedanwaardige uitstraling geeft. Met een indrukwekkend systeemvermogen van 345 pk mag ‘ie zichzelf tijdens een Autobahn­-rit en een Alpentocht bewijzen.

Lexus heeft de nieuwe GS volledig in lijn gebracht met het nieuwe familiegezicht. De neus toont duidelijk verwantschap met die van de CT 200h, terwijl je ‘en profil’ de lijnen van de LS herkent. De lichtgrijze lakkleur is weinig sprekend, maar de donkere koplampen en krachtige lijnen van de F-Sport-voorbumper komen in deze kleur extra tot hun recht. De 19 inch grote, antracietkleurige wielen en de diffusor steken er bovendien mooi bij af. Een subtiel geïntegreerde achterspoiler maakt de dominante uitstraling van de F-Sport compleet.

Hoewel het front dreigend oogt, is de achterzijde ietwat anoniem vormgegeven. Associaties met een Amerikaanse Toyota Camry zijn snel gemaakt en op zo’n ‘compliment’ zit Lexus niet te wachten. Blauwe Lexus- en Hybrid-logo’s benadrukken zijn groene intenties, maar de GS 450h blijkt ook over heel andere kwaliteiten te beschikken.

Hij heeft het allemaal

Wanneer je de GS 450h start, gebeurt er – zoals bij meer hybrides – niets. Er gaan controlelampjes branden en de eerste meters kunnen elektrisch worden afgelegd. Vervolgens slaat de 296 pk sterke 3,5-liter V6 aan en begint de opwarmfase. Lexus biedt middels een draaiknop op de middentunnel keuze uit vier rijmodi. Naast Normal kan voor een extra economische Eco-stand worden gekozen, maar ook voor Sport of Sport+. Kies je voor een van de dynamische settings, dan kleurt de tellerachtergrond rood en verandert de eco-meter in een reguliere toerenteller. Sport maakt de aandrijflijn gretig, terwijl Sport+ bovendien de besturing verzwaart en de demping stugger maakt. Dat laatste voegt op de snelweg weinig toe, maar komt op bergpassen tot z’n recht.

Nog altijd koppelen Lexus en Toyota hun hybride-auto’s aan een CVT-automaat, die veelal het grootste kritiekpunt van de aandrijflijn vormt. Zo niet bij de nieuwe GS 450h.

Op lange afstanden bewijst de nieuwe GS zijn reiswagenkwaliteiten. Op de Autobahn voelt ‘ie zich thuis en jij ook want alles is in deze auto aanwezig om het leven te veraangenamen. Een klassewaardige bagageruimte van 482 liter (voorheen 330 liter), plaats voor vijf personen, een fantastisch Mark&Levinson-audiosysteem en voldoende comfort om het uren achtereen uit te houden, deze Lexus heeft het allemaal. Hoewel het tempo hoog ligt, zijn de eerste verbruikswaardes tevredenstellend: 1 op 11,6 is netjes te noemen. Echt emissievrije kilometers legt de Lexus alleen af bij lage snelheden. Volledig elektrisch rijden kan tot een snelheid van ongeveer 60 km/u en over een afstand van ongeveer 2 kilometer. Daarna kan de accu zichzelf bijladen door regeneratie van (rem)energie of door kracht van de verbrandingsmotor te gebruiken.

Pijlsnel

Nog altijd koppelen Lexus en Toyota hun hybride-auto’s aan een CVT-automaat, die veelal het grootste kritiekpunt van de aandrijflijn vormt. Zo niet bij de nieuwe GS 450h, die door een surplus aan trekkracht zelden hoog in de toeren wordt gejaagd. Bij een constante snelheid van 120 km/u wijst de toerenteller slechts 1.600 tpm aan. Verhoog je het tempo tot 150 km/u, dan bereik je 2.000 tpm. Uiteraard stijgt en daalt dit toerental met de helling van het wegdek, waardoor je onder alle omstandigheden de minimaal vereiste kracht gebruikt – wel zo zuinig.

Ga je het vermogen aanspreken, dan maakt de zescilinder prachtig gebruik van de 200 pk en 275 Nm sterke elektromotor, die hem pijlsnel afvuurt op een vloedgolf van koppel. Terwijl de V6-motor rap richting de 6.000 tpm klimt, word je getrakteerd op een aantrekkelijke brul. De Lexus klinkt bijzonder lekker, maar de resolute elektro-duw is nog fijner. In 6,4 seconden klok ik de Lexus een halve tel ‘trager’ dan beloofd naar 100 km/u. Tussensprints imponeren des te meer, van 50 naar 80 km/u in minder dan 2 tellen en van 80 naar 120 km/u in 3,8 seconden betekent supersnel inhalen. De enige – lichte – onderbreking voel je rond 110 km/u, wanneer de CVT naar een langere overbrenging ‘opschakelt’. Even blijft het toerental op 5.500 tpm hangen, om daarna onverminderd hard door te sleuren naar de begrensde top van 250 km/u, met de naald ‘steady’ op 6.000 tpm. In Duitsland wordt de Lexus uitgedaagd door een Volkswagen Golf R-rijder. De twee auto’s gaan redelijk gelijk op, maar  boven de 180 km/u neemt de Lexus uiteindelijk een voorsprong. De Lexus dwingt respect af, want de beste man passeert later met een opgestoken duim. Een sportieve gast, maar is deze Lexus dat ook?

De achterzijde is ietwat anoniem vormgegeven

De Alpen in

Om dat uit te zoeken duik ik de Alpen in om een serie schitterende bergpassen te verschalken, waarbij de stuwkracht van deze hybride ten volle zal worden aangesproken. Op forse hellingen trap ik de GS450h flink op zijn staart en terwijl ik de bergtop nader, zie ik de accu steeds verder leeg raken en het gemiddelde verbruik oplopen. Bergafwaarts gebeurt het tegenovergestelde, want middels schakelflippers achter het stuurwiel kan ik zes voorgeprogrammeerde versnellingen gebruiken om op de motor af te remmen. Hierdoor laadt de accu razendsnel bij en hoef ik de remmen nauwelijks te gebruiken, terwijl het verbruik weer daalt.

Op forse hellingen trap ik de GS450h flink op zijn staart en terwijl ik de bergtop nader, zie ik de accu steeds verder leeg raken.

Scherpe haarspeldbochten stuurt de Lexus zeer direct in. De variabele stuuruitslag en vierwielbesturing zorgen ervoor dat je niet veel hoeft te ‘hoepelen’, terwijl het F-Sport-onderstel de Lexus vlak op het asfalt houdt. Het stuurgevoel an sich is aan de lichte kant, zelfs in Sport+. Daarbij voelt de stuurinrichting niet 100 procent natuurlijk aan, al gaat de GS450h voor een 1.800 kg zware sedan heel behoorlijk de bocht om. De onderstelafstemming is fantastisch, een fijne balans tussen comfort en dynamiek. De Lexus GS450h F-Sport komt in deze bochtrijke bergomgeving helemaal tot z’n recht, maar een echt sportieve auto is het niet – ondanks zijn indrukwekkende lichaamstaal. Hij is toch wat te zwaar en stuurt net wat te afstandelijk. Met een enthousiaste rijstijl blijft het verbruik op 1 op 11,5 hangen.

Kinderspel

Het interieur herbergt een aantal aangename verrassingen. Allereerst knalt het voor de F-Sport unieke ‘Garnet Red’ gekleurde leder je tegemoet, vervolgens nodigen de zestienvoudig verstelbare sportzetels je uit om plaats te nemen. Deze zitten vorstelijk, met een bovengemiddelde ondersteuning. Met name de rugleuning omklemt je goed, de zitting zou nog iets meer zijdelingse steun mogen geven. Achterin de GS kunnen langere personen eindelijk fatsoenlijk zitten, door een belangrijke toename van hoofd- en beenruimte.

De vormgeving van het dashboard heeft veel weg van dat van de RX, met brede luchtroosters en een 12,3 inch (!) groot centraal display dat zich met een soort ‘computermuis’ op de middenconsole laat bedienen. Gelukkig is het beweegbare deel van deze ‘Remote Touch Controller’ nu ook indrukbaar om keuzes te bevestigen, want in de RX zitten de muisknoppen heel onhandig aan de zijkant. Wanneer je op het scherm over knoppen en menu’s beweegt, voel je een soort weerstandje. Hierdoor is de bediening van de multimedia, klimaatcontrole en verbruiksgrafieken kinderspel geworden en is een onoverzichtelijke knoppenbatterij achterwege gebleven.

Punten waarop de vorige GS kritiek kreeg, zijn in belangrijke mate verbeterd. Het ‘jaren ‘90’ digitale klokje maakte plaats voor een fraai analoog exemplaar, terwijl de knoppen van de raambediening inmiddels een ‘doordrukstand’ hebben en de knipperlichten driemaal knipperen bij één aanraking van de hendel. De afwerking was al onberispelijk, maar nu zijn ook het materiaalgebruik en daarmee de kwaliteitsindruk naar een hoger plan getild. Op de knoppen van de raambediening na vind je eigenlijk nergens meer inferieur aandoende kunststofsoorten – hoogstens is het jammer dat de geheugenknopjes in de deuren niet verlicht zijn. De bovenzijde van het dashboard is – net als het stuurwiel – met zwart leder en witte stiksels bekleed. De hemelbekleding is eveneens zwart en tezamen met de geborstelde, aluminium sierlijsten ademt het interieur een dynamische, hightech atmosfeer. Het cruise control-hendeltje rechtsachter het stuurwiel is eigenlijk het enige overblijfsel uit een vorig leven, maar werkt vertrouwd en ergonomisch. Op de terugreis vanuit de Alpen rijd ik met lagere snelheden en gaan auto en rechtervoet in Eco-modus. Het resultaat is verbluffend: gemiddeld 1 op 14,9. Het prijskaartje van de testauto is eveneens indrukwekkend: aangekleed met zo’n beetje alle optiepakketten kost deze GS450h F-Sport een lieve  93.650 euro. Serieus geld, maar deze 345 pk sterke zakensedan met eco-label is ook leverbaar als  62.750 euro kostende Business Line en dat is een bijzonder concurrerende prijs.

Van zich laten horen

De nieuwe Lexus GS450h heeft het ‘rijk der powerhybrids’ niet meer alleen, de BMW ActiveHybrid5 en Infiniti M35h zagen aan de poten van zijn niche. Toch hoeft Lexus zich weinig zorgen te maken. De aandrijflijn overklast de concurrentie met z’n schokvrije en pijlsnelle acceleratie, terwijl het praktijkverbruik daadwerkelijk dat van een viercilinder benadert. De F-Sport is een aangescherpte variant van een comfortabele reiswagen, die goed tot zijn recht komt op bochtige wegen. De sportieve aankleding van ex- en interieur zijn smaakgevoelig, maar spreken meer dan ooit tevoren. De V6-motor klinkt fantastisch en interieur- en bagageruimte zijn enorm gegroeid. Het moge duidelijk zijn, de nieuwe GS450h heeft alle reden om goed van zich te laten horen.