Waar woonerven voorheen bevolkt werden door Europese en Japanse middenklassers, daar staan tegenwoordig steeds meer Zuid-Koreaanse auto’s geparkeerd. Inmiddels lacht niemand meer om merken als Hyundai en Kia. Sterker nog: bijna iedereen weet van de reuzenstappen die Zuid-Koreaanse autofabrikanten in recordtempo maken. Bewezen gezinsauto’s als een Ford Focus Wagon of Opel Astra ST kunnen hun borst natmaken, want Hyundai introduceert haar splinternieuwe i30 Wagon. Deze nieuwkomer vergelijken we met een andere nieuwe stationwagon, de met minder bombarie voorgestelde en eveneens in Korea gebouwde Chevrolet Cruze SW.

Europese auto-ontwerpers worden door Zuid-Koreaanse autofabrikanten aangetrokken alsof het topvoetballers zijn. De Duitser Thomas Bürkle (ex-BMW) zwaait de designscepter bij Hyundai en zijn inspanningen resulteerden in het Fluidic Sculpture-design. De zeshoekige familiegrille is daarvan een vrucht, maar bovenal voert één gevoel de boventoon: Hyundai’s van vandaag zijn bovengemiddeld mooi. Precies daarom doen de 15 inch ‘wieltjes’ (behorend bij de i-Vision en de op zakelijke rijders gerichte Business Edition) het geslaagde i30 Wagon-uiterlijk weinig recht. De blauwe kleur spreekt daarentegen meer dan het alledaagse zilvergrijs van de Chevrolet. Een kleur die evenwel prima past bij de nuchtere looks van de Cruze SW. Zijn stoere neus heeft charme dankzij het beroemde Chevrolet-logo en de standaard 16 inch lichtmetalen wielen en verchroomde dakrails zorgen ervoor dat de Cruze SW een zekere luxe uitstraalt.

Het uitrustingsniveau van de geteste Chevrolet Cruze SW 1.4 Turbo LT en Hyundai i30 Wagon 1.6 GDI i-Vision komt goeddeels overeen, maar de Hyundai heeft een neuslengte voorsprong. Genoemde uitvoeringen omvatten airconditioning, elektrisch bedienbare ruiten en spiegels, centrale vergrendeling met afstandsbediening en lichtmetalen wielen. Daarbovenop heeft de i30 als i-Vision een navigatiesysteem met achteruitrijcamera, een regensensor, gescheiden klimaatregeling en een middenarmsteun tussen de voorstoelen, terwijl de test-Cruze daar slechts iets grotere wielen tegenover stelt. Voor 1.010 euro prijkt er in het Cruze-dashboard eveneens een multimediasysteem met inparkeercamera, waarmee deze Chevrolet 26.155 euro kost. Hyundai speelt hier wederom een troef uit, want na overmaking van 24.295 euro staat jouw naam op het kentekenbewijs. Enige optie is een 1.995 euro kostend panoramadak, aanwezig op ‘mijn’ i30 Wagon. Voor zakelijke rijders biedt Hyundai de aan deze i-Vision verwante Business Edition met een cataloguswaarde van 22.795 euro aan.  

Europese auto-ontwerpers worden door Zuid-Koreaanse autofabrikanten aangetrokken alsof het topvoetballers zijn.

Ontwikkeling en verwantschap

Hyundai’s zevenmijlslaarsontwikkeling komt duidelijk naar voren als je het dashboard bekijkt. Afwerking en materiaalkeuze van het Cruze-interieur scoren ruime voldoendes maar in de i30 is alles net wat beter voor elkaar. Het leuke stofje op het Cruze-dashboard kan daar niet tegenop, evenmin kunnen de pixelige, ouderwetse schermen concurreren met Hyundai’s vlijmscherpe boordcomputer- en navigatieweergave. Daarnaast werkt de i30-bediening intuïtiever dan die van de Cruze, waarbij vooral het multimediasysteem door z’n verouderde logica ergernis oproept.

Een stationwagon ontwerpen is niet bepaald eenvoudig, de designer moet balanceren tussen aantrekkelijke exterieurlijnen en maximale binnenruimte. En dan betaalt een topontwerper zich uit, want de Hyundai i30 Wagon is niet alleen leuk om naar te kijken, hij is ook nog eens superruim. De Cruze SW biedt 500 liter bagageruimte, de i30 Wagon overtreft ‘m met 28 liter. En hoewel ‘ie een hogere laaddrempel heeft, is de i30 Wagon voor kleine verhuizingen de betere keuze. Met neergeklapte achterbank gaat er 1.478 liter in de Cruze SW en een indrukwekkende 1.642 liter in de i30 Wagon. Reden voor het grote verschil: de achterbankzitting van de Hyundai kan omgeklapt worden, zodat de rugleuning volledig plat kan liggen en een vlakke laadvloer ontstaat, terwijl de Chevrolet uitsluitend een omklapbare rugleuning biedt die een niet-vlakke bagagevloer oplevert.

Achterin de i30 Wagon hebben passagiers meer plaats dan op de achterbank van de evengoed ruime Cruze SW. Vooral de knieruimte in de i30 scoort, maar de Cruze pakt weer punten met zijn uitstekende voorstoelen. Hier wordt de familieband met Opel kenbaar, want het merk uit Rüsselsheim weet heel goed hoe je ergonomische zetels ontwerpt. De Cruze-stoelen geven meer steun dan het meubilair van Hyundai, bovendien is de zitpositie in de Chevrolet prettiger. In de i30 zit je meer ‘op de bok’, in de Cruze lekker geborgen.

De Cruze SW biedt 500 liter bagageruimte, de i30 Wagon overtreft ‘m met 28 liter.

Comfortabel vervoer

Niemand koopt een Hyundai i30 Wagon of Chevrolet Cruze SW om als een bezetene te gaan sturen. Wordt ook lastig, want beide auto’s zijn bovenal comfortabel. Hyundai heeft met een instelbare besturing nog enige dynamische pretenties, maar hoe dan ook stuurt de i30 zonder te communiceren. Het verschil in zwaarte ligt in de drie standen net boven de waarnemingsgrenzen. De lichte stuurinrichting van de Cruze geeft eveneens weinig stuurgevoel. In de stad is zo’n lichte stuurinrichting prettig, op de snelweg corrigeer je echter vaker dan je lief is. De Hyundai heeft een iets betere wegligging, hetgeen niets verandert aan het feit dat beide Koreanen relatief snel over hun voorwielen wegglijden. Helemaal niet erg, want beide stationcars hebben een subtiel ingrijpend ESP-systeem.   

Als je alleen kijkt naar het rijcomfort dan gaat de overwinning uiteindelijk naar Chevrolet. De Cruze is soepeler afgestemd dan de i30, die ook iets meer rijgeluiden produceert. Het geluidsniveau komt grotendeels voor rekening van de ongeblazen 1.6 GDI-motor, die op snelwegtempo 3.100 tpm draait. Het uit meerdere Opels bekende 1,4 liter metende turboblok van de Cruze draait dan slechts 2.500 tpm. Hij weet de Cruze prima op gang te brengen maar heeft niet de geleidelijke vermogensopbouw van een Volkswagen TSI-motor. Onderin levert ‘ie wel meer power dan het kleurloze Hyundai-torretje. Die draait bovendien enigszins rauw, hoewel ‘ie de Hyundai met een beetje toeren wel tot een vlotte auto maakt. Schakelen moet in de Hyundai net even wat vaker, maar dat is allerminst vervelend met de soepele, trefzekere zesbak. Daar kan de Chevrolet-zesbak met zijn hakerige karakter een puntje aan zuigen. Daarentegen geeft de Cruze aanzienlijk meer pedaalgevoel dan de i30, die bij een kleine beweging van je grote teen al voluit accelereert – bij wijze van spreken dan. De Cruze haalde met één liter benzine gemiddeld 12,3 kilometer, de i30 deed 1 op 13,5. Vooral op lange afstanden nipt de GDI brandstof, want tijdens een route over 100 km/u- en snelwegen verbruikte de Hyundai 1 op 17,5. Dat klinkt bijna als een dieselwaarde, terwijl de Cruze met 1 op 15 over het hetzelfde traject evenmin tegenviel.

De modernere is de betere

Wat zijn voor een gezinsauto de belangrijkste aspecten? Drie dingen: ruimte, betaalbaarheid en rijcomfort. Op twee van die punten zegeviert de Hyundai i30 Wagon, de Chevrolet Cruze SW gaat met een medaille naar huis. De i30 Wagon biedt zowel inzittenden als bagage meer lucht, drukt bijna 2.000 euro minder zwaar op het gezinsbudget en rijdt spaarzamer. De Chevrolet representeert een comfortabele keuze en doet stil en met souplesse z’n werk. De 1,4-liter turbomotor en stevige zetels zijn belangrijke ingrediënten, hetgeen niet verhindert dat Hyundai een modernere auto bouwt. Diens meer hoogwaardige, logische interieur en vlotte design zijn voor veel mensen belangrijke punten. Feit is dat beide stationcars zich prima thuisvoelen op het woonerf.