Al decennialang maakt BMW faam met haar sportieve portfolio, maar de Duitsers worden langzaamaan softer. Iedere nieuwe BMW wordt comfortabeler en ruimer, zonder aan dynamiek in te boeten. De nieuwe BMW 3 Serie Touring is nog net zoveel ‘lifestyle’ als voorheen maar biedt nu fors meer ruimte. Sterker nog, de nieuwste Touring heeft de meeste bagageliters in het zogenaamde premium D-segment. Is groter automatisch beter of gaat dat ten koste van het rijplezier? Al dieselend test ik dat uit.

Het is geheel subjectief, maar ik moest wennen aan het design van de nieuwe BMW 3 Serie Touring. De ietwat vreemde achterklepvorm, BMW-ontypisch gevormde achterste zijruiten en de uiteraard van de 3 Serie Sedan bekende, naar beneden lopende neus overtuigden mij niet meteen. Daarbij moet ik wel zeggen dat de 3 Serie erg gevoelig is voor kleur, wielen en uitvoering. Als ‘Modern Line’ met bi-xenonverlichting en fraaie 18 inch wielen met turbinedesign maakt de auto echt wel indruk.

De kofferruimte, daarom draait ‘t vooral in deze test. Om de onvermijdelijke vergelijking te maken: de BMW 3 Touring biedt met 495 liter meer ruimte dan de Audi A4 Avant (490 liter), Mercedes-Benz C-Klasse Estate (485 liter) en Volvo V60 (430 liter). Uiteraard zijn in het D-segment auto’s als de Skoda Superb Combi en Volkswagen Passat Variant qua bagageruimte heer en meester, maar het toont wel aan dat BMW serieus is gaan nadenken over praktische inzetbaarheid. De beschikbare ruimte is optimaal, de grote wielkasten vormen de enige belemmering. Geen dichtgemaakte zijkanten, wel twee handige opbergvakken onder de vloer. Met de achterbankleuning neergeklapt staat er een keurige 1.500 liter ter beschikking.

De achterklep van de 3 Touring kan – optioneel – met één druk op de knop of door met je voet onder de bumper langs een sensor te zwaaien elektrisch worden geopend. Werkt prima, maar niet altijd even snel. De apart te openen achterruit is een handige feature. Op de achterbank is het ruim zat voor twee volwassenen, dat was voorheen wel eens anders in een 3 Serie.

Handmatig schakelen met stuurpaddles of de keuzehendel is nogal een karwei als je alle acht de versnellingen wil benutten

Schering en inslag

Kilometervreters die hun 3 Serie Touring met dieselmotor in combinatie met 20 procent bijtelling willen, zullen tot maart 2013 moeten wachten. Dan levert BMW de 320d EfficientDynamics Edition Touring met 163 pk, de sedan is er al eventjes met dat gewilde bijtellingpercentage. BMW biedt veel keuze uit dieselmotoren, waarvan ik de 184 pk sterke 2,0-liter onder mijn hoede neem. Voor de liefhebber is het even slikken dat enkel de 330d een zespitter is, maar viercilinders vormen steeds vaker de basis in München . Aan het vermogen ligt het in ieder geval niet, met 184 pk en een tussen  1.750 en 2.750 tpm paraat koppel van 380 Nm heb je geen klagen. Een 0 tot 100 km/u-sprint in 7,6 seconden spreekt boekdelen. De 320d Touring is heerlijk vlot en stuift zonder problemen naar illegale snelheden. De optionele achttrapsautomaat vormt een perfecte match met de dieselmotor. Vlekkeloos gaat de bak door z’n verzetten en bovendien reageert ‘ie adequaat op je rechtervoet. Handmatig schakelen met stuurpaddles of de keuzehendel is nogal een karwei als je alle acht de versnellingen wil benutten, maar op z’n tijd zeker leuk. De lichte schakelschokjes zorgen voor een randje sensatie. Leuk!

Het inmiddels bekende ‘Eco Pro’-rijprogramma past uitstekend bij deze ‘Bimmer’. De gasrespons is wel wat lomer dan in ‘Comfort’, maar dit bevordert rustig rijden en maakt de 320d allerminst sloom. Wil je toch even gebruik maken van zijn potentieel, dan weerhoudt niets deze efficiënte stand ervan om het vermogen volop aan te spreken. Heel fijn aan dit blok is dat het toerental op constante snelheden prettig laag blijft. Bij 120 km/u draait de vierpitter slechts 1.800 tpm en bij 100 km/u nog eens 300 tpm minder. Met die laatste snelheid toont de boordcomputer een actueel verbruik van rond de 1 op 20. In de praktijk kun je zo’n verbruik nauwelijks vasthouden, zo kwam ik uiteindelijk op een gemiddelde van 1 op 15,5. Tot dusverre geen aanmerkingen op de combinatie van motor en transmissie. Minder te spreken ben ik over het start/stop-systeem en het geluid van de tweeliter. Het nagelen van de 20d is vrijwel altijd hoorbaar en dat stoort. Betere isolatie kan een oplossing zijn. De ‘herstart’ van het start/stop-systeem gaat gepaard met flink wat trillingen, dat past niet bij zo’n topmerk.

Niet iedereen kan direct wennen aan het design van de nieuwe BMW 3 Serie Touring

Comfortabel dynamisch

Op rijgebied blijft de 3 Serie de maatstaf in zijn klasse, hoe goed de concurrenten ook hun best doen. Alles voelt ontzettend verfijnd en gebalanceerd: de besturing reageert lekker direct en geeft fatsoenlijke feedback – zo heb ik het graag. Of je nu keihard of heel relaxed door bochten gaat, rijden in deze BMW is altijd fijn. De wegligging is – zoals gebruikelijk – uitstekend en met uitgeschakeld DSC (BMW’s tractiecontrole) kun je de kont een zwieper geven. Geen enorm belangrijk punt, maar dit is altijd leuker dan het ondersturende karakter van een voorwielaandrijver. Al dat moois combineert de 3 Serie met voldoende veercomfort. Comfortabel dynamisch, met die ogenschijnlijke contradictie zou ik de 3 Touring willen karakteriseren. De optionele sportstoelen (688 euro) houden je uitstekend vast, mede dankzij de instelbare zijwangen. Wel zijn de stoelen aan de harde kant, maar dat vinden veel mensen juist prettig.

Vanuit je rijpositie is het uitzicht op het dashboard verre van vervelend. Het interieur heeft een typische BMW-uitstraling, zeker in de juiste configuratie. Echte kritiek heb ik eigenlijk niet. Het zicht rondom is uitstekend en er zijn genoeg bekerhouders en opbergvakjes, een belangrijk verschil met zijn voorganger. Enkel het uitgebreide multimedia- en navigatiesysteem vraagt wat gewenning, maar voor de BMW-rijder is het een feest der herkenning. Fijn is het head-up display (1.072 euro), dat naast snelheid ook navigatiepijlen, je muzieklijst en cruise control-setting toont. Al dat moois komt natuurlijk met een ‘premium’ prijskaartje. Dieselen doe je vanaf 39.414 euro met de 316d Touring, deze krachtige 320d kost minstens 44.720 euro. Met automaat (2.368 euro) en een aantal interessante opties komt dit model onder de streep uit op 61.292 euro.

Bijna foutloos

Een reden waarom je niet voor de 3 Serie Touring zou kiezen is er – afgezien van smaak en budget – niet. Wat voorheen het ondergeschoven kindje was, heeft nu prioriteit gekregen: bagageruimte. Niet alleen is de bagagebak lekker ruim, ook is ‘ie op diverse manieren toegankelijk. En ondanks dat deze BMW ‘meer pakezel’ is, blijft het een heerlijke auto om mee te rijden. Een iets stillere diesel en een soepeler start/stop-systeem zouden deze Duitser foutloos maken.