Via een ‘opgeleukte’ achteringang loop ik bij de Nederlandse Morgan-importeur binnen, waar de geur van vers leder mij direct verwelkomt. Waar je bij de gemiddelde dealer van sportauto’s gebombardeerd wordt met marmeren vloeren kiest Morgan voor ongepolijste, ruwe houten balken. Heel passend, want Morgan is een traditioneel, bijzonder merk. Midden tussen alle klassieke – lees: klassiek ogende – vierwielers staat de auto waarmee ik vandaag ga rijden: de Morgan 3 Wheeler. Inderdaad, een driewieler!

Afgekort heet de Morgan 3 Wheeler slechts ‘M3W’. De Brit mist – je raadt het al – een achterwiel. Ziet dat er even apart uit! Het motorblok hangt als een boegbeeld tussen de dunne voorbandjes en de enkele achterband is niet eens zichtbaar door het metalen koetswerk, dat de vorm van een omgekeerde badkuip heeft. Langs beide zijden loopt een bijna 2 meter lange uitlaatpijp. Voorop prijken twee klassieke, ronde koplampen. Echt retro.

Excentriek

Waar komt deze wilde creatie van dit excentrieke merk opeens vandaan? Het ziet er allemaal ouderwets uit, maar toch is het apparaat gloednieuw. Vanaf de oprichting van het bedrijf in 1910 rolden er aanvankelijk uitsluitend driewielers uit de fabriek in Malvern Link. Die waren een stuk voordeliger dan hun vierwiel-concurrenten, omdat ze als motorfietsen te boek stonden. Officieel waren het dus geen auto’s maar motoren. De eerste Morgan met vier wielen kwam in 1936 op de markt. Na enkele tientallen jaren was er geen markt meer voor de V-Twin driewielers, en ging het bedrijf verder met het bouwen van enkel vierwielige voertuigen.

Tot op de dag van vandaag worden alle Morgans gebouwd volgens hetzelfde principe: lichtgewicht, relatief veel vermogen, een stalen chassis en een frame van hout. Jawel, dat lees je goed: anno 2013 bestaan er nog houten auto’s. Alle Morgans worden bovendien met de hand gebouwd. Nadat ik een rondje om de M3W heb gelopen worden de – eigenlijk verplichte – lederen racemuts en niet al te hippe racebril uit de kast getrokken voor een compleet, nostalgisch plaatje. Met mijn lengte van 2 meter laat ik me in de kleine Morgan zakken. En dat is even wennen, want het relatief grote stuurwiel zit zowat klem tussen mijn stelten en snufferd. Maar het gaat nét.

Je hoeft niet knetterhard op de limiet te rijden om een enorme bak lol te hebben

Wapperwangen

De fotolocatie is drie kwartier rijden en het liefst zou ik binnendoor gaan, maar aangezien ik de 3 Wheeler maar een paar uur ter beschikking heb besluit ik om het eerste stuk over de snelweg af te leggen. Dat blijkt meteen de grootste uitdaging te zijn. Met een braaf gangetje van 120 km/u zoek ik tevergeefs naar een audiosysteem om Highway to Hell van AC/DC op te zetten. Nou ja, een hel is het niet, maar prettig is anders. De driewieler reageert behoorlijk nerveus op spoorvorming en de geringste stuurbeweging brengt je al van de rechter naar de linker rijbaan of andersom. Veel nut zou het trouwens niet hebben, de auto is dermate open dat de wind nogal aanwezig is. 

Wat nou vernuftige systemen?

De ene na de andere leaseauto – en wat lijken die allemaal opeens torenhoog - komt langszij rijden, waarna de bestuurder het rijdende vehikel met smartphone vastlegt. Het enige dat ik zie zijn brede glimlachen en opgestoken duimen. Langzaam went de voor mij wat benarde zitpositie en neem ik de afslag. Eindelijk rust. Met een dot tussengas schakel ik terug en meteen valt op dat ze bij Morgan een goede keuze hebben gemaakt met de Mazda MX-5-versnellingsbak: die is trefzeker, heeft korte verzetten en schakelt simpelweg ontzettend strak. De racepedalen laten zich heerlijk bedienen en de koppeling is aangenaam zwaar, heeft een vrij kort aangrijpingspunt en werkt prettig samen met de directe gasrespons en strakke versnellingsbak. Remmen is wel een ‘issue’ met de M3W. Tegenwoordig zijn alle auto’s uitgerust met ABS en allerlei andere vernuftige systemen om je zo snel mogelijk tot stilstand te brengen, maar niets van dat alles bij deze Morgan: you’re on your own! Stuurbekrachtiging heeft ‘ie evenmin, maar dankzij de iele voorbanden mis je dat niet.

Gezien de ietwat beknelde zitpositie is snel overpakken van het stuur een lastige taak

De tweecilindermotor komt van het motorfietsenmerk Harley-Davidson. Al bulderend door het pittoreske vestingstadje Heusden zie ik nieuwsgierige bewoners op de Morgan afkomen. Mensen vragen of ik ‘m zelf gebouwd heb, hoe oud het ding wel niet is en of het gas even open mag. De driewieler is een attractie, voor zowel de bestuurder als de omstanders. Na de fotosessie start ik de Morgan weer via de onwijs coole ‘start sequence’: sleutel omdraaien, het klepje tussen de tellers omhoog ‘flikken’ en met een dotje gas op de startknop drukken. Ready for take-off! Enkele minuten later beland ik op een mooie, bochtige dijkweg. Eens kijken hoe de M3W zich hier houdt… Ik geef volgas.

Onversneden rijplezier

Al snel blijkt dat rijden met de Morgan je simpelweg onversneden rijplezier biedt. Geen beschermengeltjes die je uit de sloot zullen houden – maar dat is ook meteen het mooiste: je hoeft niet knetterhard op de limiet te rijden om een enorme bak lol te hebben. En juist dát maakt de Morgan eigenlijk een ontzettend veilige auto: het hoeft gewoon niet. En als je dan toch even voluit gaat, wees dan op je hoede. Het 195 millimeter smalle achterbandje heeft slechts beperkte grip en laat je dus snel in de steek. Een driftje ligt op de loer - dat kan natuurlijk ontzettend leuk zijn, maar gezien mijn ietwat beknelde zitpositie is snel overpakken van het stuur een lastige taak. Gelukkig denken de Britten mee en kunnen ze de pedalen wat verder naar de neus van de cockpit zetten. Zo heb je iets meer ruimte voor je benen én kom je minder snel in de knel met het stuur.

Voor mannen met borsthaar

De Morgan 3 Wheeler koop je niet voor het comfort, de praktische indeling van het interieur of het lage verbruik. Met een prijskaartje van 47.500 euro is het bepaald geen koopje. Wat je daarvoor terugkrijgt? Een handgebouwde, snelle, duimpjes opwekkende auto waarmee je minstens zoveel lol zult hebben als je op je eerste, ongemotoriseerde driewieler had. De M3W is een heerlijk stuk speelgoed voor mannen met borsthaar.