Suzuki en Chevrolet zijn merken die een rol in de marge spelen als het om verkoopaantallen gaat. Beide fabrikanten bieden scherp geprijsde alternatieven voor de populaire merken. Zowel de Japanners als de Amerikanen hebben een nieuwe, compacte SUV in de showroom staan: de Suzuki SX4 S-Cross en de Chevrolet Trax. Deze nieuwkomers concurreren op value for money. Een goede reden voor een dubbeltest, om uit te vinden welk buitenbeentje het beste totaalplaatje neerzet.

De Chevrolet Trax (die gebaseerd is op de Opel Mokka) heeft een stoer uiterlijk voor een compacte SUV. Zijn hoge neus en hoekige lijnen geven overduidelijk een knipoog naar zijn grote Amerikaanse broers. De grote grille, forse mistlampbehuizingen en chromen accenten doen hem groter lijken dan ‘ie is. Naast de ingetogen vormgegeven SX4 S-Cross maakt hij veel indruk. Bij Suzuki hebben ze meer voor een conventioneler design gekozen, dat sterk doet denken aan dat van de Nissan Qashqai. Geen toeval, want voor Nissan is dat een regelrechte bestseller. De Suzuki valt nauwelijks op als ‘nieuw model’ en zou zomaar al een aantal jaar op de markt kunnen zijn. De buitenkant kent weinig verrassende lijnen of bijzondere details. De koplampen zijn eigenlijk te groot voor het ontwerp en dat maakt het front zelfs een beetje suf. De standaard zwarte delen rond de koets voegen een stoer tintje toe, maar maken het geheel nog geen opwindende verschijning. Duurdere versies zijn voorzien van aluminiumkleurig skidplates die zijn offroad-uitstraling versterken.

Ruimte in de lengte of de hoogte

De Trax is met 1,67 meter 9 centimeter hoger dan de SX4 S-Cross, terwijl de Suzuki met 4,30 meter een bescheiden  5 centimeter langer is dan de Chevy. De hoge koets van de Trax vertaalt die winst in een hogere zitpositie. Je stapt voorin makkelijker in dan bij de Suzuki, waarin je lager zit. Vooral ouderen of mensen met rugklachten zullen de hoge instap van de Chevy meer waarderen. Achterin is het tegenovergestelde het geval, want door de grotere achterportieren van de SX4 is de instap naar de achterbank ruimer dan die van de Trax. Passagiers beschikken bovendien over meer beenruimte in de Japanner, terwijl de hoofdruimte juist weer een beetje tegenvalt. Het panoramadak is daar deels de veroorzaker van zijn, maar de Chevrolet heeft van zichzelf al aanzienlijk meer hoofdruimte. In de Trax stikt het van de praktische opbergbakjes. Zo kun je onder de voorstoelen een lade uitschuiven en heb je maar liefst vier(!) dashboardkastjes. De Suzuki moet het met slechts één dashboardkastje en twee grote portiervakken stellen.

Naast de ingetogen vormgegeven SX4 S-Cross maakt de Chevrolet veel indruk. 

De bagageruimte van de SX4 is met 430 liter het grootst, de Trax heeft 74 liter minder. Doordat de Suzuki vanaf de ‘Exclusive’-uitvoering een verstelbare rugleuning van de achterbank heeft, kun je nog met de inhoud van de kofferbak variëren. Je kunt in de Suzuki de laadvloer ook verstellen, waardoor je in één handomdraai de ruimte groter of kleiner maakt. De Trax heeft onder de laadvloer nog een flinke bak met ruimte die niet in de totale inhoud is meegeteld. Je kunt in dit ‘geheime’ opbergvak nog behoorlijk wat spullen kwijt. In een handomdraai klap je bij beide ‘softroaders’ de achterbank neer, die van de Trax valt net wat vlakker dan die van de SX4. Opvallend is dat je dan in de Trax ineens over 1.372 liter laadruimte beschikt, terwijl de Suzuki slechts 875 liter ruimte biedt. Een flink verschil wat door de hogere koets van de Trax wordt verklaard. Door de grote en hoekige openingen naar de bagageruimte, zijn zowel de Amerikaan als de Japanner gemakkelijk te beladen.

Een wereld van verschil

Binnenin is het een wereld van verschil. Het interieur van de ‘Chevy’ doet overal een stuk hoogwaardiger aan dan dat van de Suzuki. Het dashboard is stukken moderner en spannender vormgegeven en bestaat uit verfijnde materialen. De ronde luchtroosters doen denken aan die van Alfa Romeo en vormen samen met de futuristische vormgeving van het dashboard een mooi geheel. Het Suzuki-binnenste is voorspelbaar van opzet en grauwer qua kleuren en materialen. Het oogt allemaal weinig vernieuwend en sommige knoppen lijken uit de jaren ’90 te stammen. Daarnaast zijn de stoelen erg vlak en bieden ze weinig steun, wat op langere ritten vermoeiend is. De Trax zit daarentegen prettig, de stoelen zijn uitgebreid verstelbaar en bieden een goede steun. De vulling van de achterbank van de Chevy is ook wat dikker, waardoor je er lekkerder in zit dan in de SX4.

De Trax is in de LT+ versie zeer compleet, waardoor een groot scherm met onder andere navigatie standaard is. Helaas werkt de navigatie alleen wanneer je smartphone via Bluetooth en/of kabel is gekoppeld. Je moet ‘BringGo’-app (0,89 euro) en de gewenste kaarten (gratis) downloaden, voordat de navigatiefunctie in de auto te gebruiken is. Je hebt dan wel steeds een actuele kaart voorhanden, maar ideaal is het niet. De Suzuki is pas vanaf de ‘High Executive’ voorzien van een navigatiesysteem, de testauto moet het dus zonder stellen. Een verschil in audiosystemen is er ook, in het voordeel van de Trax. Het systeem van de Chevrolet klinkt een stuk voller dan de installatie in de SX4 S-Cross, die het geluid sneller vervormt bij hogere volumes.

De Chevrolet Trax is met 1,67 meter 9 centimeter hoger dan de Suzuki SX4 S-Cross

Liever benzine

De testauto’s hebben beide vierwielaandrijving, maar rijden op verschillende brandstoffen. De Chevrolet heeft een turbogeblazen 1.4 benzinemotor, terwijl de Suzuki een 1,6 liter dieselmotor heeft. Voor een completer beeld hebben we ook nog met een SX4 S-Cross met 1,6 liter benzinemotor gereden. De dieselmotor maakt de SX4 duurder dan de Trax, terwijl de benzinevarianten met vierwielaandrijving op een paar honderd euro na gelijk geprijsd zijn. De diesel biedt wel een aantal voordelen. Met een testverbruik van 1 op 17,4 rijdt de Suzuki erg zuinig en een trekgewicht van 1.500 kg is best fors. Toch is de 1.6 DDiS niet erg soepel in de omgang, de bak schakelt vooral met koude motor hakerig en de koppeling is ook geen topper.

De Suzuki SX4 S-Cross is comfortabeler geveerd dan de Chevrolet Trax.

De 1.6 benzinemotor hangt een stuk directer aan het gas en de vijfbak schakelt aanmerkelijk fijner dan de zesbak in de dieselvariant. Daarnaast heeft de SX4 veel last van afrolgeluiden, de Trax is aanzienlijk stiller. Toch blijft de benzinevariant van de SX4 flink achter bij de 1.4 turbomotor van de Chevrolet, die soepeler, stiller en veel krachtiger is. De Suzuki moet het met 120 pk en 156 Nm koppel stellen, terwijl de Trax over 140 pk en 200 Nm beschikt. Hij sprint daarmee ook ruim twee tellen sneller vanuit stilstand naar 100 km/u en heeft standaard een zesbak die zijdezacht schakelt, en de koppeling werkt prettig. Ondanks dit verschil is deze turbomotor (uit de Opel-stallen) ook niet voorbeeldig, hij rijdt namelijk meer als een atmosferische motor. Hoewel de souplesse groot is, laat de echte duw bij het accelereren op zich wachten. De Ecoboost-motoren van Ford en TSI-blokken van Volkswagen doen dat een stuk beter. Het praktijkverbruik van exact 1 op 14 voor de Trax is keurig te noemen. Zeker omdat het een benzinemotor met vierwielaandrijving betreft.

Geen grip tekort

Je kunt aan het 4WD-systeem van de Trax niets instellen, die mogelijkheid biedt de SX4 S-Cross wel. Het systeem is te locken zodat je permanent 4x4 hebt. Daarnaast er is een winterstand, een zenuwachtig op het gas reagerende sportmodus of gewoon de automatisch stand waarbij de computer de aandrijving bij gripverlies optimaal regelt. De laatste stand is de enige die de Trax kent. Hierdoor zul je in bergachtig gebied meer profijt van het ‘Allgrip’-systeem van de Suzuki hebben.

De Suzuki SX4 S-Cross is comfortabeler geveerd dan de Chevrolet Trax. Het onderstel filtert oneffenheden beter weg en deint lichtjes na. De Trax is mede door zijn 18 inch wielen wat harder geveerd, maar helt daardoor nauwelijks over in bochten. De Chevrolet rijdt communicatiever en dat merk je ook in de besturing. De Trax reageert zeer direct terwijl de SX4 licht en gevoelloos stuurt, waardoor je de Suzuki op de snelweg als iets rustgevender ervaart. De doelgroep zal vooral de lichte besturing van beide modellen prettig vinden, maar enig stuurgevoel is ook belangrijk. Vooral in scherpe bochten voelt de Suzuki minder vertrouwd aan dan de Trax. Daarnaast heb je meer gevoel in de pedalen van de Chevrolet, die van de Suzuki laten zich wel erg licht bedienen.

Prijspakkers

Hoewel de Suzuki vanaf 17.999 euro in de prijslijst staat, zal deze toepasselijk ‘Base’-genoemde crisisuitvoering niet snel gekocht worden. Belangrijke opties als airco, een boordcomputer en zelfs een radio ontbreken dan. De ‘Comfort’-uitvoering, die deze belangrijke zaken wel standaard heeft kost 20.999 en is aantrekkelijker. De Trax is net geen 1.000 euro duurder (vanaf 21.995 euro) maar biedt voor dat geld ook meer opties. In die uitvoeringen heb je de echte prijspakkers te pakken. Kies je voor de complete uitvoeringen zoals de Trax 1.4T AWD LT+ of een SX4 S-Cross 1.6 Allgrip High Executive, dan ben je bij beide merken voor net iets minder dan 30 mille klaar. Je hebt dan een vergelijkbare uitrusting en benzinemotor. Vermeldenswaardig is dat de Suzuki zowel in diesel- als benzineuitvoering met 20 procent bijtelling is te krijgen. Met de Chevrolet tel je altijd 25 procent bij als leaserijder. 

Geen verrassing

Dit alternatieve duo biedt voor scherpe prijzen complete auto’s. De Chevrolet Trax is duidelijk de modernste van de twee, hoewel ‘ie iets langer op de markt is. Hij overtuigt vooral met zijn eigenzinnige vormgeving van het in- en exterieur, goede rijeigenschappen en een keurig afwerkingniveau. De Suzuki voelt echt aan als een ietwat verouderde auto en dat is jammer. Hoewel de doelgroep wellicht niet zit te wachten op een hypermoderne auto met allerlei snufjes, bieden andere merken voor hetzelfde geld een betere en verfijndere auto. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat de Chevrolet Trax er met de winst vandoor gaat in deze dubbeltest.