Het lijstje van fiscaal voordelige leaseauto’s is in 2014 een stuk korter en overzichtelijker geworden, maar niet in het topsegment. Daar komen juist auto’s bij, zoals de Porsche Panamera S E-Hybrid met 14 procent bijtelling die het onderwerp is van deze test. Het leverde de Nederlandse importeur na de onthulling van de nieuwe ‘S E-Hybrid’ ruim honderd orders voor de gefacelifte Panamera op, nog voordat iemand ermee gereden had. Een theoretisch verbruik van 3,1 l/100 km, 71 gram CO2 per kilometer en een elektrisch bereik van 36 kilometer klinken allemaal leuk en aardig, maar dat je voor 113.300 euro in een 416 pk sterk kanon van Porsche stapt spreekt natuurlijk nog meer tot de verbeelding.

Vergeleken met de vorige hybride Porsche Panamera zijn de pk’s toegenomen en is de accucapaciteit vergroot. De nikkelmetaalaccu’s maakten plaats voor lithium-ion-exemplaren en de capaciteit is met 9,4 kWh nu vijfmaal zo groot. Om deze volledig te benutten is de E-Hybrid inplugbaar en oplaadbaar aan het reguliere stroomnet (in 4 uur), de meegeleverde wallbox of een laadpaal (in 2,5 uur). De laadkabels en accu’s liggen achterin de bagageruimte, die met 110 liter slonk naar 335 liter.

Met een rustige rijstijl haal ik precies 20 elektrische kilometers, met de kanttekening dat het koude weer in de testperiode niet bevorderlijk is voor de range. Snelladen is helaas (nog) niet mogelijk en de laadsnelheid is begrensd op 3,7 kWu, waardoor het aantal emissievrije kilometers op een dag niet hoog zal zijn door de lange laadtijd. Het is in elk geval voldoende om van je kantoor op de Zuidas naar je villa in Naarden-Bussum te rijden, zonder een druppel benzine te verbruiken.

Niet helemaal schokvrij

Elektrisch rijden verloopt jammer genoeg niet geheel schokvrij. Dat komt door de opzet van de aandrijflijn, waarbij de elektromotor tussen de verbrandingsmotor en de achttrapsautomaat is geplaatst. De 95 pk en 310 Nm sterke elektromotor ‘schakelt’ om de 20 km/u een versnelling op waarmee je wel een geruisloze, maar geen vloeiende acceleratie ervaart die zo typisch is voor elektrische auto’s. Desondanks kun je wel tot 135 km/u volledig elektrisch rijden, zolang je rustig optrekt. Vraag je meer power of is je range ‘verbruikt’, dan slaat de verbrandingsmotor aan. Vanaf dat moment functioneert de auto weer zoals de vorige Panamera Hybrid, waarbij de motor en remenergie de accu’s weer in beperkte mate bijladen zodat je over korte afstanden elektrisch kunt rijden of ‘zeilen’. Via de verschillende rijmodi kun je zelf kiezen op welke momenten je de accucapaciteit wilt benutten. In de E-Power modus rijd je volledig elektrisch, de E-Charge stand laadt de accu’s al rijdend bij (al duurt dit erg lang en het kost extra brandstof) en in de Sport en Sport Plus standen functioneert de auto als een hybride met een stevige koppel-‘boost’ van maximaal 590 Nm.

Je kunt van je kantoor op de Zuidas naar je villa in Naarden-Bussum rijden, zonder een druppel benzine te verbruiken.

Het samenspel tussen de elektro- en verbrandingsmotor verloopt evenmin schokvrij, doordat de achttrapsautomaat driftig op- en terugschakelt. De traploze CVT-transmissie zoals die van Lexus zou meer rust geven in de aandrijflijn, maar ook minder sensatie. Middels de schakelknoppen op het stuurwiel en de versnellingspook kun je zelf het heft in handen nemen, maar zonder meerprijs krijg je de meer intuïtieve schakelflippers.

De zescilinder turbo is maarliefst 333 pk sterk, maar door de grotere accucapaciteit werd de inplugbare E-Hybrid ook 150 kg zwaarder. Gecombineerd beschik je over 416 pk’s, die de 2.095 kg zware Panamera in 5,5 tel van 0 naar 100 km/u lanceren – een halve seconde sneller dan de vorige Hybrid. Toch valt de snelheidssensatie een beetje tegen, de motor moet het echt van z’n toeren hebben en klinkt daarbij weinig inspirerend. Het is dan ook geen boxermotor van Porsche zelf, maar een conventionele zescilinder die ook in de Volkswagen Touareg Hybrid wordt gebruikt.

Deze V6 is nogal rauw van karakter en de koppelboost van de elektromotor wordt enkel benut bij volgas, of al eerder met ingeschakelde Sport-stand. Helaas brengt die sport-setting een nerveuzere gasrespons en schakeleigenschappen met zich mee, waardoor je toch al gauw geneigd bent om hem niet te gebruiken en het wat kalmer aan te doen. Je kunt tenslotte niet overal als een gek ‘doorstekkeren’. Na een dagje gevarieerd testen lees ik een gemiddeld verbruik af van 1 op 10, waarbij de elektrische kilometers zijn inbegrepen. Niet gek voor zo’n snel apparaat, maar mijlenver van de totaal niet representatieve opgave van 1 op 32. Met vaker opladen en een kalme rijstijl moet 1 op 15 nog wel te halen zijn, maar de score hangt sterk van het aandeel elektrische kilometers af.

14 procent bijtelling voor een Porsche, de Panamera S E-Hybrid maakt op papier al veel indruk.

Perfecte reiswagen

Met een beheerste rijstijl is de Panamera helemaal in zijn element, het luchtgeveerde onderstel is voldoende communicatief en comfortabel tegelijk. Zijn sportwagenuiterlijk ten spijt, deze Panamera voelt meer aan als de perfecte reiswagen voor lange afstanden dan als een sportcoupé. Het is jammer dat de Executive-uitvoering met verlengde wielbasis niet leverbaar is als E-Hybrid, want dan heb je ook achterin een vorstelijke hoeveelheid beenruimte. Een erg solide weggedrag en een fijne rechtuitstabiliteit maken de Panamera zeer geschikt voor hogesnelheidsritten over de Duitse Autobahn.

Zijn sportwagenuiterlijk ten spijt, deze Panamera voelt meer aan als de perfecte reiswagen voor lange afstanden dan als een sportcoupé. 

Op de bochtige weggetjes van de Veluwse Posbank merk je al gauw dat deze hybride een zwaargewicht is. De besturing is niet messcherp, maar volgt wel loepzuiver de ingezette lijn. Helaas voel je, ook met de demping in Sport, dat de koets zich telkens moet zetten en een tikkeltje overhelt. De geoefende rijder kan alle veiligheidssystemen ook uitzetten en op een gladde ondergrond met overstuur een mooie powerdrift neerzetten, die nog eenvoudig te corrigeren blijkt ook. Daar komt toch eventjes dat speelse Porsche-DNA naar boven, maar je moet er goed naar zoeken.

Achter het stuur voel je aan alles dat je in iets speciaals zit. Alles is bekleed met hoogwaardig donkerrood leder (3.631 euro) en je wordt stevig omklemt in de tamelijk harde sportstoelen (3.330 euro). De hoge middenconsole, de vijf ronde kokers met centraal geplaatste toerenteller en een batterij knoppen zouden in een vliegtuigcockpit niet misstaan. De ergonomie kan beter, maar na verloop van tijd weet je de meeste functies wel op de tast te vinden. Met het centraal geplaatste touchscreen kun je naast bediening van audio en navigatie (3.324 euro) ook de aandrijving van het hybridesysteem volgen. Een mooie feature is dat al die functies ook op een scherm in een van de tellerkokers kunnen worden weergegeven.

Onvermijdelijke aankleding

Met dank aan ons CO2-gerelateerde belastingstelsel werd de E-Hybrid ruim 6 mille voordeliger in aanschaf, maar de testauto compenseert dat voordeel met bijna 40 mille aan opties. Zoals het een premium Duits merk betaamt, betaal je bijna overal voor bij. De standkachel (1.948 euro) is vooral in de winter een fijne optie die met je smartphone op afstand is te activeren wanneer je staat te laden. De stoere 20 inch ‘911 Turbo II’ wielen (3.267 euro) en de felle LED-koplampen (2.790 euro) geven deze Panamara een high tech sportwagenlook, maar de gifgroene remklauwen (E-Hybrid specifiek) zijn een beetje ‘over the top’. Het schuif/kanteldak (1.621 euro), de zwarte Alcantara hemelbekleding (2.111 euro), parkeerhulp met camera’s rondom (1.974 euro) en adaptieve cruise control (2.324 euro) zou je eventueel achterwege kunnen laten, maar sommige optiekeuzes zijn onvermijdelijk voor een leuk aangeklede Panamera.

Vooral fiscaal aantrekkelijk

De Panamera S E-Hybrid geeft je een bevoorrecht gevoel in een hoogstaand ingenieurswerk te rijden dat gebouwd is voor prestaties. Tegelijkertijd toont ‘ie ook z’n groene gezicht wanneer ‘ie geruisloos en emissievrij voorbij glijdt. Om echt een verschil te maken in uitstoot en verbruik zou de range nog wel wat groter mogen zijn, terwijl de aandrijflijn nog enige verfijning kan gebruiken. Met ruim 400 pk is deze Porsche erg snel, maar niet zo verpletterend als gehoopt. Dat geldt eveneens voor de rijdynamiek, die niet zo sportief is als al z’n uiterlijk doet voorkomen. Het is vooral de unieke combinatie van een Porsche (Panamera) en 14 procent bijtelling die deze E-Hybrid (fiscaal) aantrekkelijk maakt voor de Nederlandse markt.