De Lexus RX 450h Hybrid is een SUV die niet snel versleten zal worden als vervuiler. Met een bescheiden uitstoot van 145 gram CO2 per kilometer en een groen B-label is de RX de schoonste in zijn klasse. Hij speelt de voorbeeldige SUV. Zijn formaat hangt tussen die van een middelgrote en grote SUV in, dus zijn voorkomen is ook nog eens relatief bescheiden. Daar kan je mee aankomen en als het goed is hóren ze je niet eens aankomen. Een opfrisbeurt is aanleiding voor een hernieuwde kennismaking met de RX 450h.

De Lexus RX heeft een facelift gehad waarmee de SUV meer in de huidige ontwerplijn van het Japanse merk past. De scherper getekende neus met de grote grille maakt de RX in standaardtrim een stuk sportiever. Voor de facelift zag ‘ie er wat braafjes uit maar de opgefriste RX komt, in ieder geval recht van voren gezien, een stuk ‘dikker’ over. De achterkant bleef ongewijzigd en oogt daardoor wat minder uitgesproken in vergelijking met het nieuwe front. De RX is lastig te segmenteren, hij iets groter dan een BMW X3 maar een stuk compacter dan een X5. Ondanks dat verschil moet hij met 2.085 kilogram meer gewicht meeslepen dan de grotere X5. Prijstechnisch kan je de RX het beste vergelijken met de X3, die met een flinke lijst aan opties dezelfde prijs heeft als de standaard zeer complete Lexus. In de praktijk wordt hij vooral gekozen vanwege z’n ‘groene’ aandrijflijn.

Voordeel in de stad

Dat je de RX 450h in de stad meestal niet aan hoort komen rijden, is omdat alleen de elektromotor dan zijn werk doet. SUV’s met benzinemotoren verbruiken veel brandstof bij optrekken en afremmen in de stad, terwijl de Lexus juist daar zijn voordeel behaalt. Als je met een fluwelen rechtervoet rijdt, dan kun je tot zo’n 60 km/u volledig elektrisch rijden. Als de batterij voldoende opgeladen is kan je ‘m zelfs in de EV-modus ‘vastzetten’ door een knopje in de middenconsole in te drukken. Helaas houdt de volledige EV-modus na een aantal kilometer al op, maar de elektromotor zal altijd blijven ondersteunen om de verbrandingsmotor te ontzien. Via een klein scherm tussen de tellers en de grote display van de navigatie en radio kun je precies volgen welke motor(en) er aan het werk zijn. Doormiddel van pijltjes worden de krachtstromen weergegeven.

Op de ecometer kan je zien of je een beetje ‘economisch’ rijdt. 

Een toerenteller heeft de RX 450h niet, op die plaats vind je een ecometer. Via deze meter kun je zien of je een beetje ‘economisch’ rijdt. De gasrespons is in de ecomodus behoorlijk loom, je moet het pedaal behoorlijk diep intrappen om te versnellen. Gevoelsmatig is het alsof je heel inefficiënt rijdt, maar het is noodzakelijk om met het verkeer mee te komen. In de praktijk blijf je met halfgas nog steeds ‘groen’ rijden, je hoort de brandstofmotor nauwelijks en de ecometer geeft aan dat je het ‘goed’ doet. Met een beheerste rijstijl scoorde ik op z’n best 1 op 11,3, wat een keurige prestatie is voor zescilinder benzine-SUV. Het staat nog wel ver af van de opgegeven 1 op 15,9. De actieradius valt door de relatief kleine brandstoftank (65 liter) en het reservelampje dat al snel gaat branden behoorlijk tegen. De Lexus vindt het na 450 kilometer al tijd om te gaan tanken, de display geeft dan ‘low range’ aan.

Met een gecombineerd vermogen van 299 pk heeft de RX 450h het in zijn mars om in 7,8 seconden van 0 naar 100 km/u te sprinten. De topsnelheid is begrensd op 200 km/u, maar dat is voor Nederland natuurlijk nog steeds riant boven de toegestane limiet. De zescilinder benzinemotor levert 249 pk en de resterende pk’s komen van de elektromotor. Feitelijk levert de elektromotor 167 pk, maar gecombineerd wordt slechts een deel vrijgegeven. Het is genoeg om de Lexus RX 450h vlot door het verkeer te laten schieten. Met dank aan de CVT-automaat accelereer je vloeiend en schokvrij, er zijn immers geen versnellingen. Normaliter is het geluid van een auto met CVT niet geweldig, maar in combinatie met de V6 klinkt deze Lexus zeker niet verkeerd. In tegenstelling tot in de ecomodus, reageert het gaspedaal in de sportstand nerveus. Je hoort duidelijk dat de benzinemotor meer zijn best doet en meer toeren maakt om de aandrijflijn adequaat te laten reageren. Ook wordt de besturing in de sportmodus wat zwaarder, maar de installatie blijft gevoelloos rond de middenstand. In de ecomodus stuurt de RX betrekkelijk licht. Voor dit type auto is dit opzich geen groot nadeel, veel kopers zullen de lichte besturing als prettig ervaren. Het onderstel is comfortabel maar stevig genoeg om flink overhellen te voorkomen. Alleen op korte oneffenheden en hobbels is de Lexus erg straf geveerd, wellicht dat de optionele luchtvering hier beter mee omgaat.

De verbrandingsmotor zorgt voor de aandrijving op de voorwielen en de elektromotor voor de achterwielen

Je kunt bij de RX 450h Hybrid kiezen tussen twee- en vierwielaandrijving, de testauto heeft die laatste optie - waar je 4.800 euro extra voor neertelt. Je krijgt dan iets betere prestaties en een geremd trekgewicht van 2.000 kilogram, de 2WD-uitvoering mag namelijk helemaal geen aanhanger trekken. In de praktijk zorgt de verbrandingsmotor voor de aandrijving op de voorwielen en de elektromotor voor de achterwielen. Helaas zit er in deze samenwerking een kleine vertraging, waardoor je bij gripverlies altijd nog even met spinnende voorbanden staat. Ook heeft de RX behoorlijk last van aandrijfreacties in het stuur bij volgas optrekken. Dit zijn eigenschappen die bij een vierwielaangedreven auto eigenlijk niet voor mogen komen.

Hogere verwachtingen

De facelift van de RX heeft vooral invloed op het exterieur gehad, aan het interieur is nauwelijks iets gewijzigd. Het stuurwiel heeft een iets ander design gekregen en het bedieningselement van het multimediasysteem is gewijzigd. Dat laatste is een mooie verbetering, in de vorige serie centreerde de remote touch (muisknop) niet, maar bleef ‘ie op de plek staan waar je ‘m achterliet. De nieuwe knop die bijvoorbeeld ook in de GS gebruikt wordt zorgt voor een gemakkelijke bediening. Helaas is er aan de layout en werking van het multimediasysteem weinig gewijzigd, het ziet er allemaal wat gedateerd uit. Van een premium merk als Lexus verwacht je meer. Zelfs de meeste volumemerken hebben geavanceerdere en vooral mooiere systemen. Daarnaast zijn het materiaalgebruik op bepaalde plekken en sommige knoppen en hendels niet meer van deze tijd. Een fijne functie zoals drie keer knipperen bij een tikje op de linkerstengel blijft voor de RX nog toekomstmuziek.

Aan ruimte kom je in het interieur van de RX weinig tekort. Zowel voor- als achterin hebben de inzittenden meer dan voldoende hoofd- en beenruimte. De stoelen zitten comfortabel maar missen wat zijdelingse steun. Met 496 liter bagageruimte biedt de RX voldoende laadruimte, die je met neergeklapte achterbank nog kunt vergroten naar 1.570 liter.

Niemand voor het hoofd stoten

De Lexus RX 450h Hybrid is een auto waarmee je niemand voor het hoofd stoot, maar die wel de voordelen van een SUV biedt. Zijn aandrijflijn is rustgevend en soepel, de elektromotor en de benzinemotor werken naadloos met elkaar samen. De AWD-versie kun je, als je geen caravan hebt, beter links laten liggen. Je houdt dan 4.800 euro in je zak om aan andere opties besteden. Dan heb je voor 70 mille een zeer complete auto die in de praktijk ook nog eens zuiniger is dan vergelijkbaar grote SUV’s met 300 pk. Je moet dan wel de kleine missers in het interieur en de relatief harde demping voor lief nemen. Het totaalplaatje: de Lexus RX speelt niet alleen de voorbeeldige SUV, hij ís het ook.