Highlights

  • twee elektromotoren
  • 0-100 km/u in 3,4 tellen
  • snelste sedan ter wereld 

Wie de Tesla Model S al indrukwekkend vond, moet zich even schrap zetten. Het 416 pk sterke origineel kreeg er in de ‘Dual Motor’-variant een elektromotor op de vooras bij. Het resultaat is een vierwielaangedreven sportsedan met een verpletterende 700 pk. Daarmee is de P85D de snelste productiesedan van 0 naar 100 km/u, die in de ‘Insane Modus’ slechts 3,4 seconden in beslag neemt. Op een militair vliegveld in het Zwitserse Interlaken maken we de eerste meters met dit elektrische sprintkanon.

Bij Tesla was men verbaasd dat niemand zich ooit afvroeg waar die uitsparing ter grootte van een kratje bier in de kofferruimte vóór eigenlijk voor bedoeld was. Nu weten we het antwoord: een extra elektromotor om de voorwielen aan te drijven. Het maakt de ‘Dual Motor’ niet alleen krachtiger maar ook veiliger, door z’n optimaal verdeelde tractie.

Bekijken

Aan het uiterlijk van onze test-Tesla zie je verder niet af dat ‘ie 700 pk sterk is. Slechts een rode ‘D’ achter de typeaanduiding verraadt dat het om de Dual Motor-variant gaat. Enkele demonstratiemodellen op het evenement in Interlaken zijn Nederlands gekentekend, zo ook onze testauto. Het is een blauwgrijze demo met bescheiden 19 inch wielen en winterbanden.

Voor de D-variant lever je voorin niet meer in dan een kratje bier aan laadruimte

Zitten

In het interieur zijn enkele zaken veranderd ten opzichte van het Model S-testmodel dat we vorig jaar mee hadden naar Genève. De voorstoelen bleken niet optimaal voor lange afstanden, maar de nieuwe zetels van deze P85D zitten aanzienlijk beter. Ze zijn zachter en bieden meer zijdelingse steun. De passagiers achterin hebben niet langer de hoofdsteunen in hun nek, deze zijn nu hoger geplaatst en bieden betere steun.

Beenruimte achter is nog steeds overvloedig aanwezig, al zit je wel met enigszins opgetrokken knieën. Onder de vloer bevindt zich namelijk het tussen de vier wielen geplaatste accupakket, wat voor een optimale gewichtsverdeling en een laag zwaartepunt zorgt. Zowel voor- als achterin kun je veel bagage kwijt. Zoals gezegd levert de ‘D’-variant voorin niet meer dan een kratje bier aan laadruimte in, om plaats te bieden aan de tweede elektromotor.

Bedienen

Het interieur van de Model S is volledig gedigitaliseerd en bevat maar weinig knoppen. Achter het stuurwiel bevinden zich de snelheids- en vermogensmeter, geflankeerd door navigatie, verbruiksgrafieken en multimedia-informatie. Dat kun je naar eigen inzicht indelen. Het midden van het dashboard bestaat uit een gigantisch touchscreen dat het oppervlakte van drie iPads beslaat. De bediening werkt net als bij een goede tablet voorbeeldig. Dat gaat bij stilstand overigens gemakkelijker dan op hogere snelheid en hobbelig wegdek, bij gebrek aan fysieke knoppen die je normaliter op de tast kunt bedient. Gelukkig zijn er voor de meer basale functies ook knoppen op het stuur. Dat stuurwiel zelf is in deze P85D extra dik en pakt erg lekker beet. Dat nodigt uit om te gaan rijden!

De schop in de rug is vergelijkbaar met die in een achtbaan of een aanrijding van achteren

Rijden

De grootste sensatie van deze Tesla is z’n krankzinnige acceleratie. De snelste variant van het origineel was met 4,4 seconden van 0 naar 100 km/u al ontzettend snel, de Dual Motor snoept daar nog een volle seconde vanaf. En belangrijker nog, hij kan z’n vermogen veel beter kwijt dankzij de vierwielaandrijving. Met 476 pk achter en 224 pk voor heb je maximaal 700 pk onder je rechtervoet. Nog indrukwekkender is het koppel, een direct parate 930 Nm trekkracht is ongehoord veel. Op YouTube circuleren filmpjes waarin nietsvermoedende passagiers het uitgillen van plezier, als de P85D zich vanuit stilstand lanceert. De schop in de rug is vergelijkbaar met die in een achtbaan of een aanrijding van achteren. Op een voor de gelegenheid afgezette landingsbaan mogen we de indrukwekkende sprint nu zelf ervaren. ‘Insane Modus’ aan en daar gaan we! Met een surrealistisch gemak katapulteert de P85D zich richting de horizon. Vooral de eerste meters bezorgen je kriebels in je buik en een tweede onderkin in je nek. De adrenaline en g-krachten gieren door je lijf. Er zijn maar weinig sportwagens die ‘m kunnen bijhouden vanuit stilstand. Wat een geweldig sprintkanon, deze P85D.

Dat de Model S continu verbeterd wordt voel je al bij het nemen van de eerste bocht. De besturing is aanzienlijk communicatiever en biedt meer gevoel dan eerder geteste exemplaren. Na de sprint volgt een slalom met pylonnen en ook daar voelt de Tesla wendbaar genoeg aan voor zo’n grote auto. De Dual Motor-versie weegt namelijk een lieve 2.262 kg, maar daar merk je bijzonder weinig van. Ondanks het hoge vermogen en koppel kun je deze Tesla ook prima dagelijks rijden, want het gaspedaal is ook voor een comfortabele chauffeursrit goed te doseren.

Afhankelijk van rijstijl en snelheid is de range 250 tot 400 km

Betalen

Het netwerk van Tesla ‘superchargers’ is inmiddels flink uitgebreid. Model S-rijders kunnen nu heel West-Europa doorkruisen op gratis elektriciteit bij laadpunten die de accu’s in drie kwartier voor 80 procent volladen. Aan reguliere laadpalen is je Tesla in ongeveer 8 uur volledig opgeladen. In de praktijk is dat goed voor een range die met je rijstijl en maximumsnelheid varieert van 250 tot 400 kilometer. De nieuwe D-variant is zelfs zo efficiënt, dat ‘ie 5 procent meer bereik haalt dan de achterwielaangedreven Model S.

Tesla rekent ruim 5.100 euro extra voor de vierwielaandrijving. De 700 pk sterke Performance-versie is er vanaf 107.300 euro, wat eigenlijk een koopje is voor een sportsedan met zo’n waanzinnig vermogen en prestatiepotentieel. Zakelijke rijders profiteren nog altijd van slechts 4 procent bijtelling.

Samenvatting en conclusie

De Dual Motor-variant van de Tesla Model S heeft met z’n elektromotoren voor- en achter enkel voordelen. Het maakt ‘m niet alleen sneller, hij kan z’n vermogen ook beter en efficiënter kwijt. De onwerkelijk snelle acceleratie is z’n grootste attractie. Verbeteringen zijn er ook op het vlak van zitcomfort en stuurgevoel, daar profiteert iedere Model S van.

De P85 ‘D’ is de overtreffende trap van de reguliere Model S. Met 700 pk is het de snelste sportsedan van dit moment, die dankzij vierwielaandrijving makkelijk aanspreekbare prestaties levert. Zet je schrap, want elektrisch rijden was nog nooit zo spannend.