Highlights

  • voor het eerst in Europa

  • viercilindermotor

  • te koop bij speciale FordStores

Denk eens aan een ronkende, brullende V8. Haal je daarbij de klassieke lijnen van de Ford Mustang voor de geest en je ruikt als vanzelf de geuren van benzine, olie en rubber. Puur Amerikaans genot, de Mustang was hier nooit officieel te koop. Na ruim 50 jaar komt daar met de introductie van efficiënte EcoBoost-techniek verandering in. De ‘pony car’ waar velen van dromen met een uiterst potente viercilinder: ik ervaar hoe dát bevalt, met de fraai gelijnde Convertible.

Je koopt de Ford Mustang niet bij elke dealer, maar alleen bij zogenaamde FordStores. Hiervan moeten er eind dit jaar zeven operationeel zijn in Nederland. De 2.3 EcoBoost met 318 pk zal het meest verkocht worden in ons land, maar ook de 421 pk sterke V8-motor wordt hier gewoon geleverd.

Bekijken

Lang hoef je niet naar de nieuwe Mustang te kijken om ‘m te herkennen als de opvolger van zijn illustere voorgangers. Naast de proporties zijn met name de ‘haaienneus’ en uit drie delen bestaande achterlichten de opvallendste kenmerken. Als Convertible oogt de auto groot maar elegant, de coupé toont wat sportiever. Qua uiterlijk zijn de 2.3 EcoBoost en V8-uitvoering amper te onderscheiden: ook de viercilinderversie is altijd ‘lekker dik’.

Het interieur is herkenbaar als dat van een Amerikaanse sportwagen. De toplaag en omlijsting van de middentunnel zijn uitgevoerd in kunstleer, verder wordt er gebruik gemaakt van harde en glimmende kunststofpanelen die niet overal even netjes aansluiten.

Hier zit je als gegoten.

Zitten

De standaardzetels in de Mustang zitten bijzonder aangenaam. Ze zijn standaard met leer overtrokken, comfortabel en ondersteunen ook bij stevig bochtenwerk goed. Het sportstuur is goed naar je hand te zetten voor een fijne zitpositie.

Achterin zie je dat de Mustang duidelijk een 2+2-zitter is: alleen als de bestuurder klein van stuk is kan er een passagier plaatsnemen en ook die mag niet te veel hamburgers hebben gegeten. Met z’n tweeën op reis? Zeker doen! Met 335 liter is de bagageruimte daarvoor ruim genoeg.

Bedienen

In de middenconsole valt direct Fords nieuwe multimediascherm op, dat we kennen uit de Focus en Mondeo. Het werkt fijn, snel en soepel, al hadden een aantal fysieke knoppen het systeem nog gebruiksvriendelijker gemaakt. De cabrioletkap open je door eerst een hendel in het dak te openen en daarna een schakelaar op de raamstijl te bedienen. Daarna zit je verrassend snel in de buitenlucht!

Onder het scherm en de klimaatregeling glimmen vier mooie, metalen vliegtuigschakelaars je tegemoet. Ze smeken haast om een aanraking! Je bedient er de tractiecontrole, alarmlichten, de mate van stuurbekrachtiging en de wagenafstemming mee.

Kap open en genieten maar.

De slagen zijn aangenaam kort, de mechaniek kent geen speling en schakelen gaat met een prettige, mechanische weerstand. Zo zie ik een versnellingsbak graag!

Rijden

Tijd om ‘m de sporen te geven. De 2.3 EcoBoost onder de kap spint rustig, in de auto hoor je een volle sound die je niet bij een viercilinder verwacht. Het geluid wordt kunstmatig versterkt en klinkt mooi, ook de uitlaten helpen mee aan de sportieve geluidsbeleving. Met een ferme hand leg ik de versnellingspook in ‘1’, koppel en geef gas. De bijna 440 Nm aan koppel bouwt mooi geleidelijk op en zonder drama zet de Stang forse stappen. Ga je er écht voor, dan mobiliseer je bij 5.500 tpm alle 317 aanwezige paarden. Daarna is het feest voorbij en richting toerenbegrenzer – bij 6.500 tpm – neemt het vermogen wat af.

Snel doorschakelen dus, en dat is met de handgeschakelde zesbak een waar genoegen. De slagen zijn aangenaam kort, de mechaniek kent geen speling en schakelen gaat met een prettige, mechanische weerstand. Puur en fijn, zo zie ik een versnellingsbak graag!

Ondanks z’n flinke formaat kun je de Mustang heel precies plaatsen en daarbij voel je goed in je stuur wat de auto en het wegdek doen. Het onderstel biedt een prachtig compromis, want het strijkt de weg glad terwijl het bij bochtenwerk bijzonder stabiel en vertrouwenwekkend blijft aanvoelen. Op hogere snelheden, vanaf zo’n 180 km/u, wordt de auto wat zoekerig en moet je iets teveel corrigeren. Op slecht wegdek merk je dat de Convertible een grote auto is, de koets is wat minder stijf dan we gewend zijn van sportieve cabrio’s waardoor er vibraties door de auto trekken.

Ter vergelijking heb ik ook met de 5.0 V8 Fastback (coupé) gereden. Die biedt een hele andere rijbeleving. Niet alleen is de koets een stuk stijver, ook de onderstelafstemming is wat steviger. En dan de motor: een échte achtcilinder. Krachtig, zonder turbo’s en met dat kenmerkende zware geluid. De eerste vijf versnellingen zijn kort, waardoor de motor altijd vuurklaar is, de teller in een mum van tijd 230 km/u aanwijst en in ‘vijf’ de toerenbegrenzer in knalt. Daarna kun je doorschakelen naar de lange zesde versnelling, waarna de eerdere gretigheid plaatsmaakt voor een gestage versnelling naar de (niet officieel vrijgegeven) topsnelheid.

De 2.3 Ecoboost-motor is de voordeligere keuze.

Betalen

De Ford Mustang 2.3 EcoBoost Fastback rijd je vanaf 47.600 euro, de Convertible kost 6.000 euro meer. Dat maakt de Mustang met afstand de goedkoopste 300 pk sterke coupé (of cabriolet) die je momenteel kunt krijgen. De kaarten voor de V8 zijn anders geschud: de vanafprijs voor de (bij deze motor voordeligere) automaat-versie bedraagt 98.000 euro, waarvan een groot deel op het conto van de BPM-aanschafbelasting komt.

Ook de variabele lasten zijn met de 2.3 Ecoboost gunstiger. In de praktijk rijd je de EcoBoost eenvoudig zuiniger dan 1 op 10, met de V8 is 1 op 8 een realistische waarde.

Samenvatting en conclusie

De Ford Mustang is voor het eerst in ruim 50 jaar officieel leverbaar in Europa. Samen met de nieuwe, sterke EcoBoost-motor heeft hij alles in zich om een succes te worden. Zeker in de comfortabele Convertible zal je niet snel naar de V8 verlangen. De afwerking ligt nog niet op Europees niveau, maar de auto is wel van alle gemakken (te) voorzien.

Het is fijn dat Ford de Mustang nu ook in Europa verkoopt. De 2,3-liter EcoBoost is een erg fijne motor en de rij-eigenschappen zijn verfijnd. De Ford Mustang is niet langer een werkpaard: een succesvolle dressuurcarrière lonkt.