Highlights

  • opvolger Freelander

  • negentraps automaat

  • zeven zitplaatsen

Rijden in een Land Rover voelt altijd als iets bijzonders. Het groene logo dat je aanstaart vanaf het stuur roept onbewust associaties met avontuur op. Elke Land Rover heeft een beetje Defender in zich en dat geldt ook voor de nieuwe, gestroomlijnd vormgegeven Discovery Sport.

Discovery Sport is een nieuwe naam bij Land Rover. De Sport is het eerste model van de nieuwe Discovery-familie en volgt niet de gewone Discovery op, maar de Freelander. Van de gewone Discovery verschijnt later een nieuwe generatie, die wordt dan de grote broer van de Discovery Sport. Land Rover reduceert met het laten vallen van het Freelander-label het aantal modelfamilies tot drie, met naast Discovery de Range Rover en Defender-reeks. 

De automaatknop rijst op uit de middentunnel bij het starten.

Bekijken

De Discovery Sport is een échte SUV, geen ‘laffe’ cross-over zoals zoveel fabrikanten die maken. Hij staat hoog op de poten en heeft een serieuze aanrij- en afrijhoek, zodat hij ook buiten de gebaande paden zijn mannetje staat. Ondanks dat heeft Land Rover een mooie, gestroomlijnde koets weten te boetseren. De testauto heeft het zogenaamde Black Design Pack, waarbij alle zilver- en alumniumkleurige onderdelen worden vervangen door hoogglans zwarte – inclusief de (20 inch) wielen. Een speciale vermelding verdienen de kunstige led-vormen van de voor- en achterlichten, die de auto een hightech look geven.

Het interieur heeft een stoere, robuuste uitstraling zoals je die in een Land Rover verwacht. Een mooi detail is dat de automaatknop omhoog rijst uit de middentunnel als je de auto start. De gebruikte materialen zijn over het algemeen mooi, de manier waarop de boel in elkaar gezet is wat minder. De testauto kraakt en knispert er lustig op los, maar dat kan je ook karakter noemen.

Zitten

De Discovery heeft de praktische eigenschappen van een MPV en is daardoor een echte familie-auto. Als bestuurder zit je lekker hoog op een goed ondersteunende stoel, die uitgebreid is te verstellen. Achterin biedt de Discovery Sport een zee van ruimte, dankzij de verschuifbare achterbank. Zelfs iemand met een lichaamslengte van meer dan 1,90 meter kan riant ‘achter zichzelf’ zitten. Op de derde zitrij, die eenvoudig uit de bagagevloer is op te klappen, kunnen kinderen zitten – die hun jeugdige lenigheid moeten gebruiken om de achterste stoelen te bereiken. De kofferbak is, met de twee achterste stoeltjes omlaag, ruim en praktisch in gebruik dankzij de rails met sjor-ogen.

De fraaie led-verlichting is een opvallend detail.

De Discovery Sport is een échte SUV, geen ‘laffe’ cross-over zoals zoveel fabrikanten die maken.

Bedienen

De knoppen op de middenconsole zijn duidelijk gegroepeerd, je vindt snel je weg in de Discovery Sport. De lay-out van het infotainmentsysteem met aanraakscherm is overzichtelijk. De testauto is voorzien van zeer uitgebreide multimediamogelijkheden, met tv-functie en zelfs beeldschermen achterin. Ook heeft de auto een splitscreen-functie: de bijrijder kan tv kijken vanuit zijn of haar inkijkhoek, terwijl de bestuurder (bijvoorbeeld) navigeert op hetzelfde scherm. Een leuke gimmick, maar je ziet wel altijd het andere beeld op de achtergrond.

En is er nog een USB of 12V-aansluiting? Oh hier, en daar en hier en… De Discovery heeft in elk hoekje en gaatje wel een aansluiting zitten. Navigatie, audiostreaming en telefoon: het werkt allemaal zoals je verwacht. Het beeldscherm in de middenconsole is wel wat pixelig en de graphics ogen gedateerd – in ieder geval naar de maatstaven van de iPhone-generatie.

Rijden

Voordat je gaat rijden moet je weten dat het woord ‘Sport’ in de modelbenaming alleen geldt voor het design. De rij-eigenschappen zijn namelijk zoals die bij een SUV passen: comfortabel. Obstakels en oneffenheden verschalkt de Discovery Sport met speels gemak. Uiteraard helt de hoge koets in bochten vrij veel over, maar als je vervolgens de snelheid opvoert blijven de koets en de grip lang stabiel. Dat laatste is mede te danken aan de vierwielaandrijving. De besturing past prima bij de rij-eigenschappen en is prettig afgesteld: niet te zwaar en niet te licht, niet te direct en niet te vaag.

De 240 pk sterke 2.0 turbo benzinemotor versnelt ongemerkt met grote stappen en heeft vanaf 2.200 tpm veel kracht. Dat merk je niet meteen, omdat de negentraps automaat het enthousiasme van de motor lijkt te temperen door op onverwachte momenten en met een schokje te schakelen. Bijzonder is dat de eerste versnelling alleen in het terrein wordt gebruikt. Dat is overigens een plek waar de Discovery zich prima thuis voelt dankzij de grote bodemspeling, het uitgebreide gripsysteem en de vierwielaandrijving. Het blijft natuurlijk wel een Land Rover.

Zelfs een splitscreen en tv-functies zijn aanwezig op de testauto.

Betalen

Eerst de brandstofkosten: met een gemiddeld testverbruik van 11,9 l/100 km (1 op 8,4) is de Discovery Sport een graag geziene gast bij de pomp. Dat is niet zo vreemd met een leeggewicht van ruim 1.800 kilogram en met een 240 pk sterke benzinemotor. De actieradius, die nauwkeurig wordt weergeven op de boordcomputer totdat er nog 1 kilometer resteert, is minder dan 600 kilometer. Kijk dus, ook als je niet veel kilometers rijdt, serieus naar de dieselversies. Die zijn ook nog goedkoper in aanschaf, omdat ze minder vermogen hebben (150 of 190 pk).

De Land Rover Discovery is slim gepositioneerd qua prijs. Kort door de bocht: duurder dan een BMW X1, goedkoper dan een X3 – maar qua ruimte overtreft de Discovery Sport ze allebei. De vanafprijs bedraagt 40.700 euro, voor de voorwielaangedreven 2.0 eD4 dieseluitvoering. De testauto kost bijna het dubbele en heeft zo ongeveer alle opties die je maar kunt wensen.

Samenvatting en conclusie

Land Rover zet met de Discovery Sport een stoer ogende SUV met de praktische eigenschappen van een MPV neer. Zijn comfortabele onderstel, sterke motor en prettige besturing zijn belangrijke pluspunten, de wispelturige automaat is het belangrijkste nadeel. De prijs is scherp als je kijkt naar de geboden ruimte, luxe en merkbeleving.

De Freelander is als Sport opgenomen in de Discovery-familie en positioneert zich meteen als een voorbeeldig adoptiekind. Sociaal, want er kunnen zeven personen in. Handig, want hij kan op elk terrein uit de voeten. Slim, want hij is voorzien van de nieuwste multimediasystemen. Lenig, want hij is snel. Knap, want hij ziet er gewoon goed uit. En bescheiden, want zijn aanschafprijs is netjes. Welkom in de familie!