Highlights

  • meer cross-over dan MPV

  • als vijf- en zevenzitter

  • turbomotor met 200 pk

Wie aan een ruime zevenpersoons familieauto denkt, kan niet om de Renault Espace heen. De eerste generatie uit 1984 was een pionier, als eerste Europese MPV. Drie decennia en vier generaties later is de markt voor grote MPV’s echter flink gekrompen. Daarom heeft Renault de vijfde Espace opnieuw uitgevonden en dat heeft een prachtige cross-over opgeleverd. Een test moet uitwijzen of ‘ie net zo goed rijdt als ‘ie eruit ziet.

Het had weinig gescheeld of er was geen nieuwe Espace meer gekomen. Grote MPV’s worden bijna niet meer verkocht, terwijl de SUV nog altijd aan populariteit wint. De nieuwe Espace verenigt, net als dat type auto, het stoere en functionele in een aantrekkelijk totaalplaatje. Een directe concurrent aanwijzen is best lastig, de inmiddels uit productie genomen Mercedes R-Klasse deelt de nieuwe Espace-filosofie nog het meest.

Bekijken

Een functionele, hoekige vormgeving als voorheen heeft deze Espace niet meer. Het is een echte eye-catcher geworden die nauwelijks afwijkt van de spectaculaire ‘Initiale Paris’ concept car. De stoere en sierlijk getekende koets oogst tijdens de fotoshoot veel lof en bekijks. De achterste zijruit is het opvallendste stijlelement, deze loopt in een golvende lijn op richting dak. Dat geeft de achterkant wat meer body en karakter. De chique, bruine lakkleur en de tweekleurige 18 inch wielen maken het modieuze plaatje van de testauto compleet. De hypermoderne led-verlichting is standaard.

Er is geen ‘Grand’ Espace meer, “one size fits all” moet Renault gedacht hebben

Het interieur is minstens zo creatief ontworpen, met een prachtig vormgegeven dasboardpaneel waarin de multimedia als een rechtopstaande tablet zijn geïntegreerd. Verder is het een opgeruimd geheel met weinig fysieke knoppen en een strakke, hoogwaardige afwerking. Net als in de vorige generaties Espace staat de voorruit ver van je af en dat geeft een ruimtelijk gevoel. De voorste zijruiten verschaffen je net dat beetje extra overzicht, zodat fietsers niet in je dode hoek kunnen verdwijnen. Een panoramisch dak (Pack Lumiere à 1.295 euro) biedt letterlijk een hemels uitzicht, maar bestel je ‘m zonder dan loopt de voorruit wat verder door in het dak – ook bijzonder fraai!

Zitten

Er is geen ‘Grand’ Espace meer, “one size fits all” moet Renault gedacht hebben. Wie de vorige generatie Grand Espace gewend is zal wellicht teleurgesteld zijn door de binnenruimte, die op de derde zitrij (795 euro meerprijs) enkel voor kinderen geschikt is. De toegang daarentegen wordt vergemakkelijkt door een eenvoudige instapstand van de stoelen op de tweede zitrij. Die zijn bovendien over een grote lengte verschuifbaar, zodat je voor extra bagage- of juist beenruimte kunt kiezen. Het prachtige panoramadak snoept helaas de nodige hoofdruimte weg, want de Espace is een stuk lager geworden.

Een ander typisch Espace-kenmerk dat ontbreekt is een overdaad aan opbergruimten en vakjes. Aan de bijrijderskant zit wel een ruime lade die onder het dashboard uitschuift. Voorin zit je Frans comfortabel, op fijne stoelen die een goede zijdelingse steun, hetgeen erg welkom is – daarover later meer. De minimale bagageruimte in de zevenzitsconfiguratie is met 247 liter goed bruikbaar en in de vijfzitter zelfs riant (680 liter). Via het One-touch folding-knoppenpaneel kun je de achterstoelen individueel of in een keer neerklappen. De nieuwe Espace biedt als vijfzitter maximaal 2.101 liter laadruimte en als zevenzitter 2.035 liter.

De multimedia van de Espace zijn als een rechtopstaande tablet geïntegreerd

Bedienen

De in het dashboard geïntegreerde multimediatablet laat zich prettig bedienen. Daarbij rust je pols op de transmissiehendel, die nog het meest lijkt op de gashendel van een speedboot. In de uitgebreide menu’s blijkt bijna alles instelbaar in deze compleet uitgevoerde testauto. Van je stoelmassage tot de kleur sfeerverlichting, maar ook diverse rijinstellingen. Deze kun je dan weer aan je eigen profiel en vijf verschillende rijstanden koppelen, zodat je favoriete instellingen helemaal op jouw smaak zijn afgestemd en bewaard blijven.

Rijden

Renault maakt een gedurfde keuze door de Espace enkel met 1.6-motoren aan te bieden. Dat klinkt magertjes, maar de diesels zijn met 130 en 160 pk sterk genoeg. De hier geteste benzinemotor heeft zelfs 200 pk aan boord. Dat is meer dan voldoende, al voelt de compacte turbomotor vooral soepel en adequaat aan. Een snelle sprinter is het niet, vooral vanuit stilstand moet ‘ie even op gang komen. Met een leeggewicht van ruim 1.600 kg is de Espace weliswaar een stuk lichter dan z’n voorganger, het blijft een natuurlijk een flinke auto. De nieuwe zeventraps automaat met dubbele koppeling schakelt vliegensvlug, schokvrij en houdt het toerental mooi laag. Dit resulteert in een keurig testverbruik van 1 op 10,5.

Vanaf de hier geteste Dynamique-uitvoering levert Renault het Multi-Sense Drive-systeem mee, waarin verschillende rijstanden de besturing, het onderstel, de aandrijflijn en zelfs het motorgeluid beïnvloeden. In combinatie met de meesturende achterwielen van het 4Control-systeem (1.695 euro) kun je de Espace daarmee een verrassend wendbare rijdynamiek meegeven. In de sportstand stuurt ‘ie met zoveel directheid en weinig stuuruitslag, je waant je bijna in een Clio RS. Het bijbehorende motorgeluid kun je over de speakers aanzetten en houdt je passagiers voor de gek. Aan de andere kant kun je ook voor comfort en stilte kiezen en het onderstel omtoveren in een vliegend tapijt dat zachtjes over oneffenheden deint.

Vanuit een verrassend wendbare rijdynamiek kun je het onderstel omtoveren in een vliegend tapijt dat zachtjes over oneffenheden deint 

Betalen

De 200 pk sterke benzinevariant wordt enkel als complete Dynamique (43.990 euro) of met luxe overladen Initiale Paris (50.490 euro) geleverd en beschikt standaard over een automaat. Met diverse comfort verhogende zaken komt de totaalprijs van de testauto uit op 54.768 euro. Daarvoor krijg je wel alles wat je hartje begeert, tot stoelmassage aan toe.

Samenvatting en conclusie

De functioneel vormgegeven Espace van weleer is een prachtige cross-over geworden. Aan de binnenkant toont ‘ie zich nog altijd een echte MPV, met een flexibele stoelindeling. Bijna alles is instelbaar, van rijdynamiek tot sfeerverlichting en zelfs het motorgeluid. De 4Control-besturing maakt de Espace verrassend wendbaar en met 200 pk is ‘ie lekker vlot. De rijbeleving is helemaal op smaak te brengen, van comfortabel tot sportief.

De nieuwe Espace is minder ruim dan z’n voorganger, maar minstens zo veelzijdig. Een cross-over met naar wens extra comfort of dynamiek. Hij weet zich op alle fronten positief te onderscheiden en biedt veel leuke gadgets voor z’n geld. En zo is Renault decennia na de eerste generatie Espace opnieuw de uitvinder van een waanzinnig leuke en verrassende auto.