Highlights

  • opvolger Laguna

  • diesels met 21% bijtelling

  • vierwielbesturing

Met de komst van de Talisman neemt Renault afscheid van de Laguna. Het is de enige manier om aan iedereen duidelijk te maken dat de auto die voor mij staat écht anders is: luxer en ruimer dan voorheen. Ook qua vormgeving en technologie streven de Fransen naar een hoger niveau. Aan mij de eer om te testen of dat ook in de praktijk zo overkomt. 

De Talisman heeft goede genen: ook zijn voorgangers straalden klasse uit en hun vormgeving werd vrijwel unaniem gewaardeerd. De Franse president Chirac liet zich ooit rijden in een Renault Safrane, een auto die je ook zou kunnen zien als voorvader van de Talisman. De nieuwe sedan werd getekend onder supervisie van Nederlander Laurens van den Acker en zou niet misstaan in dienst van de huidige president Hollande… Als dat geen Hollands feestje is!

De bijzondere lichtunits eisen veel aandacht op.

Bekijken

De Renault Talisman heeft een indrukwekkende uitstraling. Sierlijke lijnen benadrukken z’n lengte van 4,85 meter en de auto oogt vooral van voren lekker breed. Tegelijkertijd eisen de bijzondere lichtunits hun aandacht op. Ook overdag, want juist de dagrijverlichting is bijzonder. De opvallend brede achterlichten branden - conform de nieuwe wetgeving - altijd tegelijk met de leds aan de voorkant.

Het dashboard is minstens zo bijzonder, met het rechtopstaande beeldscherm en een brede strook gekleurde leds. Je kunt zelf de kleur en helderheid instellen. Het is dan ook jammer dat Renault niet wat meer aandacht heeft geschonken aan het materiaalgebruik, want op dat punt streven veel concurrenten de Talisman voorbij.

Zitten

Inzittenden van de Talisman hebben werkelijk niets te klagen. Als chauffeur heb je een goede zitpositie en dankzij de comfortabele stoelen houd je die de hele rit vast. Ook in de snellere bochten, want ze zijn goed geprofileerd. Een tekortkoming zijn de te smalle zonnekleppen die de laagstaande winterzon niet weten te weren. 

Achterin laat de grote Fransoos zijn ware aard zien: gezien de ruimte voor lijf en leden zou je er zo een student-chauffeur bij bestellen. Hij behoort qua ruimte-aanbod echt tot de top in zijn klasse, zowel voor je hoofd als voor je benen. Ook de koffers zal je trouwens niet horen klagen vanuit het 608 liter grote bagagecompartiment.

Sierlijke lijnen benadrukken de lengte van de Talisman.

De koffers zal je niet horen klagen vanuit het 608 liter grote bagagecompartiment.

Bedienen

Het 8,7 inch grote verticale R-Link 2-scherm van de testauto (optie van 795 euro) ontsluit het gros van de functies aan boord. Standaard op deze uitvoering is een liggend 7 inch groot scherm. Renault heeft goed nagedacht over de menustructuur en inhoud van pagina’s, waardoor je snel door de menu’s navigeert en nagenoeg niet hoeft te scrollen.

Omdat een touchscreen minder prettig werkt tijdens het rijden zit er een joystick-achtige knop op de middentunnel. Hiermee kun je het scherm tijdens het rijden bedienen, wat over het algemeen een stuk prettiger en veiliger werkt. Het is helaas niet altijd even duidelijk wanneer je aan de knop moet draaien of hem juist naar boven of beneden moet klikken. Met nog een klein beetje extra aandacht heeft Renault hier een goed bedieningsconcept in handen.

Rijden

Stonden Franse limousines ooit bekend om hun uitgesproken zachte veercomfort, modellen van nu zijn aanmerkelijk dynamischer. In welk van de drie standen je het MultiSense-onderstel ook zet: week wordt het onderstel nooit. Wel valt op dat de vooras beter omgaat met kleine oneffenheden dan de achterwielophanging. De banden die om de mooie 19 inch wielen zitten hebben een smalle wang en dat helpt het comfort natuurlijk niet.

Een bijzondere optie is 4Control: vierwielbesturing! Dat merk je direct, want Renaults langste voelt bijzonder wendbaar. Op rotondes en in bochten heb je maar weinig stuuruitslag nodig omdat de achterwielen ‘tegensturen’ en op hogere snelheid heb je zelden last van onderstuur omdat de kont alvast in de goede richting ‘gezet’ wordt. Met deze unieke stuurdynamiek onderscheidt Renault zich positief van z’n concurrenten.

Een keerzijde is er ook, want ondanks het erg directe stuurgedrag voel je niet zo goed wat de wielen en het wegdek onder je doen. Ook is de besturing op hogere (Autobahn-)snelheden wat nerveus, waardoor je net iets teveel moet corrigeren. Het is dan ook een feature die met name de sportieve rijder kan plezieren. De 1.5 DCi past daar ondanks z’n bescheiden inhoud en 110 pk vermogen verrassend goed bij: hij pakt gretig op en komt tot snelwegtempo prima met het verkeer mee. Bij hogere snelheden heb je wat meer geduld nodig of schakel je een versnelling terug om vlot te kunnen invoegen of inhalen. Op snelheid hoor je het blokje trouwens nauwelijks: bij 120 km/u draait deze diesel nog geen 2.200 tpm.

Standaard op de Initiale Paris-uitvoering, dit grote aanraakscherm.

Betalen

Met een prijslijst die begint bij 30.590 euro is de Talisman in zijn klasse één van de voordeligste keuzes. Deze basisprijs geldt voor de instapversie in combinatie met de gereden dieselmotor, de – standaard met automaat geleverde – 150 pk benzine-uitvoering kost 2.000 euro meer. Opties zijn behoorlijk schappelijk geprijsd, maar je moet er wel rekening mee houden dat de echt leuke goodies, zoals het grote touchscreen, alleen op de meest luxe Initiale Paris-uitvoering standaard zijn.

Voor leaserijders is de Talisman een heel interessant aanbod, met een maandbedrag dat bij Leaseplan enkele tientjes onder dat van zijn belangrijkste concurrenten ligt. Bijtelling betaal je over 21 procent van de catalogusprijs, wat ook geldt voor de 1.5 DCi met automaat. Ook de 130 pk sterke 1.6 diesel met handbak rijd je met dezelfde tegemoetkoming van de fiscus. Voor een testverbruik van 1 op 16,5 hoeft de 1.5 diesel zich in de grote Talisman niet te schamen.

Samenvatting en conclusie

Voor het oog is de Talisman erg geslaagd en dat geldt ook voor het interieur met het (optionele) rechtopstaande scherm. Zowel bestuurder als passagiers zitten prettig en vooral achterin bijzonder ruim. Rijden met de Talisman is iets bijzonders wanneer je op pad bent met de 4Control vierwielbesturing, qua comfort zit ‘ie op het ‘Nieuwe Franse Peil’.

Met de Talisman zet Renault hoog in en dat werpt zijn vruchten af. Met deze auto hebben de Fransen namelijk een bijzonder fraaie en ruime middenklasser in huis. Dankzij de gadgets als 4Control en het moderne touchscreen kan 'ie prima opboksen tegen de modellen van de concurrenten. En mijnheer Hollande? Die kan er gerust één bestellen om zich koninklijk, nee, presidentieel te laten vervoeren.