Highlights

  • Frans premium-alternatief

  • nu ook als Crossback

  • diesels met 21% bijtelling 

Dat DS en Citroën hun eigen weg gaan is geen nieuws meer: het merk van de ‘Snoek’ staat nu op zichzelf. Voor de DS 4 geldt dat ten dele, want deze auto had voorheen een Citroën-logo op zijn opvallende neus. Achter de opnieuw getekende neus met DS-logo schuilt een bekend, maar eigenzinnig koetswerk. Nieuw is de ruiger ogende Crossback, die het onderwerp van deze test is.

De Crossback-uitvoering is naast de logowijziging het grootste nieuws van de DS 4. Hiermee springt DS namelijk in op een heersende trend, want cross-overmodellen zijn immers niet aan te slepen. De Crossback komt in het territorium van onder meer de Renault Kadjar en Volkswagen Tiguan. Die auto’s zijn een stuk praktischer, maar dat zie je er dan ook aan af…

Bekijken

De DS 4 is compromisloos ontworpen, meer nog dan je in eerste instantie ziet. De vorm van de achterste zijruiten is daarvan wel het beste voorbeeld: zo zie je ze echt nergens anders. De voorkant werd het ingrijpendst gewijzigd en werd iets vierkanter. De kenmerkende DS-ledkoplampen ontbreken op de testauto: deze dragen op twee manieren bij aan de ‘uitstraling’ en zouden eigenlijk standaard moeten zijn (nu 1.190 euro). Items die de Crossback onderscheiden van zijn gewone broeders zijn de zwarte wielkastranden, de dakrails en 3 centimeter meer bodemvrijheid.

Het DS4 interieur is licht herzien: meer was niet nodig, mooi was het altijd al.

Het interieur is licht herzien: meer was ook niet nodig, want mooi was het altijd al. De middenconsole kon dankzij het nieuwe multimediasysteem met touchscreen rustiger en overzichtelijker vormgegeven worden. De gebruikte materialen zien er goed uit en voelen ook zo aan. Mocht je 4.400 euro over hebben in je budget: neem het pakket Leder Habana in combinatie met Integrale Habana. Dan krijg je het prachtige ‘horlogebandleder’ op de stoelen en wordt het dashboard overtrokken met echt leder. Dat is waar DS voor staat; je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt.

Zitten

In de DS 4 heb je een bijzondere zitpositie. Het dashboard is vrij laag, je stoel staat vrij hoog en de standaard panoramische voorruit geeft je bijna het gevoel buiten te zitten. Het stuurwiel zou nog net iets dichterbij instelbaar mogen zijn, maar afgezien daarvan zit je hier gewoon goed. Achterin zit je eveneens prima op een fijn geprofileerde achterbank. Wel is de instap door de korte portieren wat lastiger en kun je de achterste zijruiten niet openen. Vorm gaat hier boven functie. De kofferruimte is met 385 liter in lijn met die van zijn hatchback-concurrenten en ondanks de tildrempel is de ruimte eenvoudig te beladen.

Ook na de facelift is het een bijzonder ontwerp.

Wat je ook doet: bestel de speciale DS-koplampen, die horen er gewoon bij!

Bedienen

Een grote vooruitgang is geboekt in de bediening. Het scherm in de middenconsole is nu aanraakgevoelig, waardoor je het een stuk sneller bedient. Van alle knoppen is alleen een rijtje sneltoetsen overgebleven, waarmee je direct het juiste menu selecteert. Geinige optie: via het ‘mem’-knopje op het stuur verschijnen zes snelheden op het beeldscherm. Hier kun je de snelheid voor de cruise control of begrenzer selecteren en eventueel zelf programmeren - tot 180 km/u.

Rijd je veel in het donker, dan is de Blackpanel-modus een uitkomst. Hiermee schakel je met één druk op de knop alle schermen uit en zie je enkel nog de snelheidsmeter. Zo creëer je een rustgevend blikveld voor je ogen.

Rijden

Op de onderstelkwaliteiten van de DS 4 valt weinig af te dingen. Goed, hij is wat stevig geveerd, maar de demping is daar wel op afgestemd. Dat maakt hem dan weer verrassend comfortabel op verkeersdrempels, die je ook zonder afremmen kunt nemen. Nadeinen is er niet bij en wat je ook doet, de koets trekt zichzelf direct weer ‘vlot’. Het gaat te ver om de DS 4 sportief te noemen, daarvoor is de stuurinrichting wat te vaag rond de middenstand. Het levert je wel een prettige rechtuitstabiliteit op snelwegtempo.  

Onder de motorkap schuilt een compacte 1,2-liter driecilinder die er dankzij zijn turbo 130 pk uit stampt. Het koppel van 230 Nm komt al bij 1.750 tpm vrij. Houd je ‘m daarboven, dan heb je met deze Puretech-motor altijd genoeg power voorhanden. Ook inhalen op de snelweg gaat vlot genoeg zonder dat je de lekker ‘clique-claque’ schakelende pook hoeft te beroeren. Het enige nadeel: de 1,2-liter produceert tijdens accelereren een typisch driecilinderbrommetje dat niet helemaal past bij de ‘premiumbeleving’. Op snelheid verdwijnt dat naar de achtergrond en met nog geen 2.500 tpm bij 130 km/u is de DS 4 aangenaam stil.

Het multimediasysteem is zijn meerprijs meer dan waard.

Betalen

De premiumambities van het merk DS klinken voort in de prijsstelling. De DS 4 is met de geteste 1.2 Puretech verkrijgbaar vanaf 25.290 euro. De Crossback kost 1.300 euro meer. Bekijk je de standaarduitrusting – de DS 4 is als Chic en zakelijke Business leverbaar – dan blijft er nog maar weinig te wensen over. Naast de eerdergenoemde led-koplampen (1.190 euro) is het Navigatie Comfort Plus van 1.450 euro dat het 7 inch grote touchscreen met navigatie en gescheiden klimaatregeling omvat zeker z’n meerprijs waard. Dieselende leaserijders halen bij de DS 4 hun voordeel, want zowel de 130 als de 150 pk sterke BlueHDi’s komen in aanmerking voor 21 procent bijtelling, in het eerste geval ook met automaat.

Samenvatting en conclusie

De DS 4 is nog altijd een model waarbij vormgeving op de eerste plaats staat. Voor de achterpassagiers is dat niet altijd even praktisch, maar de DS onderscheidt zich van de massa. Qua uitrustingsniveau zit je standaard al goed en houd je van wat stoerder, dan kun je vanaf nu kiezen voor de Crossback. En wat je ook doet: bestel de speciale DS-koplampen, die horen er gewoon bij!

De DS 4 koop je dus niet omdat het de meest praktische auto is. Deze auto koop je omdat je in een bepaald segment kunt shoppen en graag iets bijzonders wilt. Als je een dieselmotor kiest, dan kun je deze uitspatting desgewenst verantwoorden met 21 procent bijtelling. Je kunt je dus verheugen op ’n auto die opzien baart als de Snoek van weleer, maar dan verpakt als baarsje.