Highlights

  • 250 km rijbereik

  • 4 jaar gratis snelladen

  • 4 procent bijtelling 

De digitale brievenbus klappert, er valt een persbericht op de mat. De Nissan Leaf is 5 jaar op de markt en dat wordt uitbundig gevierd. En geef Nissan eens ongelijk, want er rijden bijna 2.500 Leafs rond in ons land. Ook is in 5 jaar tijd de theoretische actieradius met 42 procent gestegen, tot 250 km bij de nieuwste versie met 30 kW-batterij. Hoog tijd om dit groenste blaadje opnieuw op z’n kunnen te beoordelen.

Bij de importeur krijg ik geen feesthoedje of taart aangeboden, dus in dat licht bezien valt het met de uitbundigheid wel mee. Toch wordt er wel feest gevierd, met e-Vier. Dat houdt in dat je - als particulier - vier jaar lang gebruik mag maken van een leenauto voor vakanties, een vierjarig onderhoudscontract krijgt, een gratis oplaadpunt thuis en het leukste: vier jaar lang gratis opladen bij Fastned-snellaadstations. Dat maakt de auto ineens een stuk bruikbaarder op langere afstanden.

Ook na 5 jaar is dit nog een futuristisch dashboard.

Bekijken

Als je de nieuwste Leaf naast een 5 jaar oud exemplaar zet, zul je amper verschillen zien. Hooguit de nieuwe bruine exterieurkleur en het vernieuwde wielontwerp laten zien dat dit echt een vers exemplaar is. Erg is dat geenszins, want de Leaf oogt nog net zo futuristisch als bij z’n introductie.

Na de facelift van drie jaar geleden is er ook vanbinnen niets meer aangepast. De vormgeving is evengoed futuristisch, maar niet meer zo vooruitstrevend als 5 jaar geleden. Jammer is dat de gebruikte materialen niet wat mooier zijn geworden. Daardoor voelt de Leaf wat minder solide aan dan ‘ie in werkelijkheid is.

Zitten

De Leaf heeft een stel zetels waarop je het zeker langer volhoudt dan de batterij. Om het comfort te vergroten en het energieverbruik van de klimaatcontrole te verlagen zijn ze op de Tekna-uitvoering, net als het stuurwiel, verwarmbaar. Het stuur zelf is enkel in hoogte verstelbaar, dat zal voor veel mensen voldoende zijn om een goede zitpositie te krijgen.

Achterin blijft de Leaf een ruimtewonder, waar ook langere mensen zonder problemen zitten. De kofferbak is met 370 liter lekker ruim, maar niet erg regelmatig van vorm. Voor de achterbank zitten twee uitstulpingen en daartussen ligt de Bose-subwoofer. Neem dus weekendtassen mee en geen harde koffers, dan krijg je alles erin!

Bedienen

Zo futuristisch als de cockpit in eerste instantie lijkt, zo eenvoudig is de bediening. Het Nissan Connect-systeem kennen we uit andere auto’s en heeft in de Leaf een ‘Zero Emission’-knopje. Hiermee kun je direct het energieverbruik van onder meer de motor, klimaatcontrole en overige gebruikers inzien. Handig! Niet zo handig is de hoek waarin het scherm is gemonteerd. Hierdoor spiegelt het af en toe hinderlijk als de zon erop schijnt.

Links van de bestuurder bevinden zich nog tien knoppen. Vier hiervan zijn voor de bediening van de boordcomputer. Op het stuur was handiger geweest, maar ook dit went. De overige knoppen dienen onder meer voor de oplaadtimer, het vergrendelen van de laadaansluiting en het ‘rijgeluid’.

Het ontwerp van de wielen is nieuw.

In de 5 jaar dat Nissan de Leaf levert is hij steeds wat voordeliger geworden. 

Rijden

5 jaar oud of niet, rijden doet de Leaf sinds de facelift van drie jaar geleden voorbeeldig. Sportieve pretenties zijn ‘m vreemd, alles is erop gericht hem zo comfortabel mogelijk te maken. Een lekker zachte vering met adequate demping, een niet te lichte en prettig neutrale besturing en weinig rijgeluiden kenmerken de Leaf. Hij is zo rustgevend dat je gerust honderden kilometers achter elkaar zou kunnen doorrijden. Ook is ‘ie nog altijd even vlot. Van 0 naar 100 sprint je in 11,5 seconden en ‘volgas’ haal je 150 km/u. Explosief voelt ‘ie nooit aan, doordat de snelheid gedurende de eerste meters geleidelijk wordt opgevoerd. Daardoor kun je ook op nat wegdek zonder spinnende voorwielen vertrekken.

Honderden kilometers onafgebroken rijden zit er in de praktijk nog niet in, maar het vergrote accupakket biedt nu de ruimte om - in theorie -250 kilometer af te kunnen leggen. Net zoals bij brandstofauto’s is de fabrieksopgave niet haalbaar. Wel heb ik heb ’n aantal kilometer kunnen afleggen met een gemiddeld stroomverbruik van 11 kWh/100 km, bij rustig stadsverkeer in combinatie met goed anticiperen en langzaam accelereren. Met een normale rijstijl is het testverbruik van 15,5 kWh/100 km prima te evenaren en met die zeer nette waarde kom je ruim 150 km ver op een lading stroom. Ga je de snelweg op en rijd je zo’n 110 km/u, dan stijgt het gemiddelde verbruik naar ongeveer 17,5 kWh/100 km.

Bij aankoop van een Leaf mag je 4 jaar gratis gebruik maken van snellaadstations.

Bijladen onderweg bij een van de 50 Fastned-locaties langs de Nederlandse snelwegen gaat lekker snel. In een klein halfuur laad je van 30 tot 90 procent en kun je weer 100 kilometer vooruit. Ook aan de gewone laadpaal duurt laden niet al te lang. Volledig opladen kan in zo’n 6 uur, bij gebruik van een 20 ampère-oplader. Eventueel kun je ook inpluggen in een gewoon stopcontact, al zal de oplaadtijd dan verdubbelen. Dat is dus meer voor noodgevallen!

Betalen

In de 5 jaar dat Nissan de Leaf levert is hij steeds wat voordeliger geworden. Dat komt mede doordat de accu’s sinds enige jaren ook te leasen zijn. Daardoor rijd je ’n 24 kW-Leaf nu vanaf 24.840 euro en de 30 kW-variant (met grotere actieradius) kost minimaal 29.390 euro. De batterij in eigen bezit krijgen kost in beide gevallen 5.900 euro méér. Dat is eigenlijk alleen interessant als je meer dan 25.000 km per jaar rijdt. Tot die afstand biedt Nissan namelijk abonnementen aan. De leaseprijzen variëren tussen 79 en 142 euro per maand voor respectievelijk het laagste aantal kilometers bij de langste looptijd en de meeste kilometers tegen de kortste leasetermijn. Ter compensatie zijn elektrische auto’s nog vrijgesteld van wegenbelasting en betalen zakelijke rijders slechts 4 procent bijtelling.

Samenvatting en conclusie

De vijfde verjaardag van de Nissan Leaf wordt niet zonder reden gevierd. Hij is weliswaar niet meer zo vooruitstrevend als weleer, ik durf wel te stellen dat ‘ie nu beter is dan ooit. De actieradius is in de meeste gevallen toereikend en het e-Vier-pakket met onder meer gratis snelladen bij Fastned maakt ‘m nog beter inzetbaar voor dagelijks gebruik.

Slechte EV’s zijn er niet, dat weet Nissan maar al te goed. Toch weet het merk zich te onderscheiden, met name door het dienstenpakket. Particulieren kunnen eigenlijk niet om het 4 jaar durende e-Vier-pakket heen en zakelijk rijders hebben voordeel van de grotere praktijkrange van de nieuwe 30 kW-versie. En 4 procent bijtelling natuurlijk. Hoe je ’t dus ook wendt of keert, de Nissan Leaf heeft veel (te) vieren.