Highlights

  • subtiel bijgepunt

  • nieuwe aandrijflijn

  • 21 procent bijtelling 

Alfa Romeo staat dit jaar volop in de belangstelling, met name omdat we later dit jaar op pad kunnen met de nieuwe Giulia. Maar dat is niet het enige. Om qua vormgeving weer aan te sluiten bij de nieuwkomer is de Giulietta subtiel bijgepunt: met een nieuwe grille loopt zij weer helemaal in de pas.

De kers op de taart bij de vernieuwde Alfa Romeo Giulietta is dat de bekende 1,6 liter diesel nu leverbaar is met TCT-automaat. Ik neem Giulietta mee om te ontdekken of ze nog steeds (zakelijk) aantrekkelijk is.

Bekijken

Met haar nieuwe, iets grover getekende grille oogt de Giulietta zelfverzekerder dan ooit. De donkere inleg van de koplampen bezorgt haar daarbij een veel stoerdere oogopslag. De rest bleef ongewijzigd, en dat is maar goed ook. Op deze manier is Giulietta duidelijk op haar mooist.

Binnenin valt met name Alfa’s infotainmentsysteem met touchscreen op, dat mooi is geïntegreerd in het bestaande dashboardontwerp. Aan het materiaalgebruik lees je de leeftijd af van het model af, want in veel concurrerende modellen worden hoogwaardigere kunststoffen toegepast. Wel fraai is de carbonlook-stof, die terugkeert in de deurpanelen. Het meest kenmerkend zijn de ‘kokers’ achter het stuur, waarin de tellers huizen. Erg mooi, maar niet iedereen kan daardoor alle cijfers goed aflezen.

Actieve bestuurders komen hier aan hun trekken.

Zitten

De stoelen in de Giulietta zien er sportief gesneden uit, al is de ondersteuning van de bovenbenen niet helemaal optimaal. Gelukkig kun je de stoel wel zo laag zetten dat ook de actieve bestuurder aan z’n trekken komt. Wel moet het stuurwiel voor de ultieme rijhouding eigenlijk nog iets lager en dichterbij ingesteld kunnen worden. Achterin is de ruimte voor zowel hoofd als benen in orde en met 350 liter is ook in bagageruimte goed voorzien.

Bedienen

Dankzij het nieuwe navigatiesysteem is de bediening weer helemaal up-to-date. Het systeem werkt dankzij de sneltoetsen intuïtief. Fijn en veilig is de stembediening, die feilloos het juiste adres vindt of de juiste persoon belt.

Een terugkerend element bij Alfa Romeo is de opvallende DNA-schakelaar in de middenconsole. Met deze grote schakelaar kun je kiezen tussen de rijstanden Dynamic, Neutraal en All-weather. Door de schakelaar even vast te houden kun je van stand verwisselen en voel je direct effect.

Rijden

Het belangrijkste nieuws is, zoals gezegd, de aandrijflijn van deze testauto. De 120 pk sterke JTDm-diesel was namelijk niet eerder leverbaar in combinatie met Alfa’s TCT-automaat. Deze automaat is geheel volgens de trend voorzien van dubbele koppeling en heeft zes lange verzetten. Prettig daardoor is dat er goed gebruik gemaakt wordt van het motorkoppel. Geef je wat gas bij, dan schakelt de bak niet nerveus terug maar benut de 320 Nm ten volste. Daarbij klinkt deze moderne dieselmotor niet rauw maar rustig en verfijnd, bijna als een benzine. Hoger in de toeren heb je minder te zoeken, omdat de acceleratie daar al snel minder vlot verloopt. Opschakelen en gáán, luidt het devies.

Alfa Romeo wijzigde gelukkig niet te veel aan het ontwerp van de Giulietta.

Deze moderne dieselmotor klinkt niet rauw maar rustig en verfijnd, bijna als een benzine. 

Dat opschakelen kun je zelf doen, met de flippers achter het stuur. Deze reageren aangenaam direct en zijn daardoor echt bruikbaar. De lange versnellingen zorgen er wel voor dat er in de praktijk weinig te flipperen blijkt. Geen probleem, want de automaat doet het zelf ook prima. Hij schakelt vlot, soepel en onmerkbaar. De stand van de DNA-schakelaar heeft beperkt invloed op het gedrag van de automaat, groter is de impact op de gasrespons. Deze is in de N- en A-stand prettig en in D(ynamic) nerveus. Mijn favoriet is de All Weather-stand, deze past het best bij de gemoedelijke aandrijflijn.

Alfa Romeo sleutelde verder niet aan het onderstel, en da's maar goed ook. De vering is stevig, de demping comfortabeler en bovendien adequaat. Je raadt het al, dit onderstel komt tot zijn recht in bochten, waar je met de Giulietta heerlijk doorheen danst. Waar de meeste auto's in deze klasse merkbaar op één van de voorwielen leunen duwt de Alfa prettig op de beide buitenste wielen. Dat geeft een heerlijke balans, met name in lange doordraaiers. Die kun je zó hard nemen dat het bijna lijkt alsof je niet in de buurt van de gripgrens kunt komen. De besturing biedt bij deze spielerei net voldoende gevoel, maar een iets natuurlijker weerstand zou nog beter zijn.

Betalen

Bij een motor met gunstig bijtellingspercentage hoort een aantrekkelijk brandstofverbruik. Dat maakt deze Alfa ten dele waar. De auto verbleef niet erg lang op de redactie en werd dus vrij enthousiast bereden. Dat zie je terug in het testverbruik van 1 op 15,8. Houd je een rustigere rijstijl aan, dan kun je tegen de 1 op 18 scoren.

De meerprijs van de TCT-automaat bedraagt 2.000 euro.

De vanafprijs van de Giulietta is met 23.750 euro vrij hoog, omdat Alfa Romeo het niet voor minder doet dan een 1.4 turbo benzinemotor met 120 pk. 21 procent bijtelling betaal je voor alle dieselmotoren, waarvan de prijslijst start bij 27.250 euro. De testauto met TCT-automaat is verkrijgbaar vanaf 29.250 euro, waarop je nog kunt kiezen uit diverse uitrustingsniveaus en pakketten – nog naast de talloze personaliseringsmogelijkheden. Die verleidingen kunnen de prijs opdrijven tot ruim 38.000 euro, zoals bij de testauto. 

Samenvatting en conclusie

De Giulietta is nog steeds een auto die het moet hebben van zijn charme. De subtiele uiterlijke wijzigingen maken dat ze beter oogt dan ooit, terwijl het rijgedrag met sportieve insteek overeind blijft. Het interieur verraadt een beetje dat de jaren beginnen te tellen, maar de nieuwe aandrijflijn overtuigt met rust en souplesse.

De Alfa Romeo Giulietta is dankzij de subtiele wijzigingen mooier dan ooit tevoren. De TCT-automaat in combinatie met de 120 pk sterke dieselmotor toont zich een rustige, soepele aandrijflijn. Reken daarbij de 21 procent bijtelling en concludeer: met de Giulietta wil je gezien worden.