Highlights
-
RF: Retractable Fastback
-
Volautomatisch targadak
-
Automaat leverbaar
Al sinds de introductie van Mazda’s eerste MX-5, in 1989, kijken liefhebbers uit naar een gesloten versie. Nu, 28 jaar later, is er een MX-5 met onvervalste coupélijn. Toch kunnen de ingenieurs bij Mazda het originele concept maar moeilijk loslaten. De Coupé krijgt dus een stalen klapdak mee en is dus feitelijk en targa. Wat het ook is, het resultaat ziet er in ieder geval gaaf uit en smeekt om een uitgebreide rijtest. De hamvraag daarbij luidt: is deze Retractable Fastback een coupé, een targa of toch een cabrio en is het nog een MX-5?
Als de Mazda MX-5 RF één ding is, dan is het wel uniek. Herinner jij je de laatste nieuwe sportwagen met een stalen targa-dak nog? Het concept van de RF lijkt nog het meest op dat van de huidige Porsche 911 Targa, al heeft die een stoffen dak en blijft de achterruit op zijn plaats. Nauwelijks vergelijkbaar dus.
Bekijken

Vanuit deze hoek verraadt niets een opvouwbaar dak.
Eerlijk is eerlijk: op de persfoto’s wist de Mazda MX-5 RF mij niet direct te overtuigen. Nu de rode testauto eenmaal voor me staat ben ik om. De coupélijn benadrukt de sportieve verhoudingen van de MX-5, met lange neus en een korte kont. Dat de ontwerpers voor grote uitdagingen stonden getuigen de donkere achterste ‘zijruiten’, wat slechts kunststoffen panelen zijn. Toch mist het zijn uitwerking niet: de RF valt op, getuige de vele steelse blikken van omstanders.
Vanbinnen veranderde Mazda niets aan de MX-5. Je kijkt dus naar hetzelfde fraaie dashboard als in de reguliere Roadster. Dat ziet er mooi uit en is goed afgewerkt. Opvallend zijn de in carrosseriekleur gespoten deurpanelen die binnen- en buitenzijde optisch met elkaar verbinden.
Zitten

Als je hier kunt zitten, zit je er goed.
Er zijn maar weinig zaken persoonsafhankelijker dan goed zitten in een Mazda MX-5. Bij de RF gelden drie regels. Regel 1: wees zeker niet langer dan 1,90 meter, anders kijk je tegen de voorruitstijl aan en kun je je benen en hoofd niet kwijt. Regel 2: McDonalds mag niet je favoriete restaurant zijn. Met een wat breder postuur zijn de smalle sportstoelen namelijk te krap.
De derde en laatste regel luidt: kun je hier zitten, dan zit je hier goed. De stoelen omklemmen en ondersteunen goed en zelfs de hellingshoek van het zitvlak is instelbaar. Het stuurwiel kan alleen omhoog en omlaag, maar dat houdt een fijne zitpositie niet tegen. Tussen de stoelen zit een redelijk ruim vak, verder is er weinig plaats voor je spullen. De kofferbak biedt met 127 liter slechts 3 liter minder dan de Roadster. Er past verrassend veel in en de ruimte is eenvoudig – van bovenaf – te beladen.
Bedienen

De constructie lijkt nog het meest op die van de Porsche 911 Targa - al heeft die een stoffen dak.
De ergonomie van Mazda’s MX-5 is goed in orde. Links van het stuur vind je een batterij knoppen voor functies die je weinig gebruikt, de belangrijkste schakelaars zitten op het fraaie sportstuur. Het centrale aanraakscherm werkt alleen als je stilstaat, tijdens het rijden bedien je het met de controller in de middentunnel. Het systeem is goed doordacht en werkt voldoende vlot.
Het stalen dak heeft maar 13 tellen nodig om te openen en te sluiten, dat is langer dan de handbediende kap van een normale MX-5 maar nog steeds lekker vlot. Eventueel kan je dit trucje ook rollend tot 10 km/u uitvoeren.
Rijden
Je merkt direct dat de RF dan een stuk stiller is dan de Roadster.
Het grootste voordeel van het harde dak is het grotere geluidscomfort. Je merkt direct dat de RF dan een stuk stiller is dan de Roadster. Niet dat het ineens een fluisterauto wordt, want met name het bandengeluid klinkt alsnog duidelijk door. Erg? Nee, het is en blijft een sportauto!
Wanneer je open rijdt laat de RF zich van een andere kant zijn. Vooropgesteld dat het fantastisch is om zonder dak van een mooie dag te genieten, is het genot vanaf 100 km/u minder groot. De constructie achterop vangt dan veel wind met bijbehorend windgeruis. De GT-M-uitvoering zou je alleen al kiezen vanwege de dodehoekassistent, die het matige zicht schuin naar achteren compenseert.
Wat rijden betreft doet de MX-5 RF niet onder voor de Roadster. De carrosserie is iets stijver en van de extra 45 kg die de fastback weegt voel je niet. De relatief soepele vering geeft de auto – voor een sportwagen – een aangenaam comfort en laat ook wat overhellen toe. Dat maakt het rode rij-ijzer lekker speels en hij ‘hangt’ fijn in de bocht. De besturing is dan het meest precies en door de goede balans kun je de MX-5 ook heel goed sturen met het gaspedaal.

Zie het open dak als een mooie bonus bij een fraaie coupé.
Uniek voor de MX-5 RF is de automaat. Dit is er een van het traditionele type en slipt behoorlijk als je optrekt en tussentijds gas geeft. Ook als je de schakelflippers ter hand neemt reageert de bak eigenlijk net iets trager dan je wilt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat geen enkele automaat op kan tegen een handgeschakelde MX-5, die één van de fijnste handbakken ooit heeft. Wanneer je bewust kiest voor de automaat om comfortabel mee te cruisen, dan is deze transmissie wel een fijne.
De 2,0 liter SkyActiv-motor heeft geen turbo, waardoor je echt toeren moet maken om het maximale eruit te halen. Het gas is erg goed doseerbaar en de motor bouwt z’n kracht mooi geleidelijk op. Voor MX-5-kenners is het fijn te weten dat ook deze sportauto het karakteristieke, hoge snerpje uit de uitlaat heeft. Echt een genot om hiermee sportief tekeer te gaan! En wanneer je aan het toeren bent houdt de automaat het toerental met 2.300 tpm bij 130 km/u opvallend laag en drukt daarmee zowel geluid als verbruik. Dat komt uit op een testgemiddelde van 1 op 13 – en op langere ritten red je zomaar 1 op 16.

In de bocht kun je de MX-5 RF lekker met het gaspedaal sturen.
Betalen
De Mazda MX-5 RF kost 2.600 euro meer dan een vergelijkbare Roadster. Laat je niet misleiden door de vanafprijs van 35.480 euro, want de RF heeft standaard het tweede uitrustingsniveau TS. Standaard heeft de MX-5 RF een 1,5 liter motor met 131 pk in het vooronder, de gereden 2.0 is er vanaf 43.180 euro. Deze motor is er alleen als topmodel GT-M, wat het vrij grote prijsverschil verklaart. De automaat, tot slot, kost 1.700 euro extra.
Zoals gezegd, de Mazda MX-5 RF laat zich maar moeilijk vergelijken. De Mercedes-Benz SLC 180 is verkrijgbaar voor ongeveer hetzelfde geld als de testauto, maar moet dan veel opties ontberen. Als het dak niet per se open hoeft haal je voor iets meer dan 48.000 euro een Toyota GT86.
Samenvatting en conclusie
De Mazda MX-5 RF is de eerste échte MX-5 Coupé. Je valt in de eerste plaats voor zijn opvallende looks en krijgt daar een dagelijks inzetbare sportauto bij. Op cabrio-prestaties lever je door het vrij aanwezige windgeruis wat in, het targadak kun je zien als een leuke extra. Ultieme gedachte: met een fijne coupé naar je vakantiebestemming rijden en aldaar met dezelfde auto heerlijk dakloos in de rondte scheuren.
De grootste verdienste van de Mazda MX-5 RF is dat hij er nu eindelijk is. Een MX-5 Coupé is iets waar de liefhebber al sinds introductie op heeft gewacht en qua design is de auto zeer geslaagd. De Targa-constructie is een mooie bonus, die de auto twee zielen geeft. Deze komen naadloos samen in dezelfde gedachte: onversneden MX-5 rijplezier.

De dakconstructie benadrukt de opvallende bouw van Mazda's MX-5.