De Opel Ampera-e heeft een range van ongeveer 380 km. De eerste stop is bij het monument op een winderige Afsluitdijk. Na zo'n 75 kilometer wordt er voor het eerst gestopt voor een paar foto's. De Opel Ampera-e voelt zich zichtbaar thuis in de natuur. Onderweg naar Stavoren lopen schapen op de weg. Die horen je natuurlijk niet aankomen... Opel Ampera-e Opel Ampera-e Het mag dan een MPV zijn, de Ampera-e ziet er best vlot uit. Door de zwarte wielkastranden lijkt de Ampera-e iets crossover-achtig. De Opel Ampera-e is in alle opzichten net iets compacter dan de uitgaande Meriva. De haven van Stavoren is een dankbare plek voor foto's. Opel Ampera-e na 138 km rijden in de haven van Stavoren. Het mag in de basis een Chevrolet zijn, het Opel-gezicht zit er wel in. De led-achterlichten hebben een opvallend patroon. Opel Ampera-e in de haven van Stavoren. De achterkant herkent men het minst snel als Opel: extra leuk bij sprintjes. Je hoeft niet snel iemand uit te leggen welk model Opel je rijdt. Kenmerkend voor de nieuwste generaties Opel is dit 'zwevende' dak. De Opel Ampera-e tijdens de tussenstop in Stavoren. Het Vrouwtje van Stavoren keurt de Opel Ampera-e. Tijdens de roadtrip wordt er geluncht in Sloten en poseert de Ampera-e met het bekende kanon. Het 10,2 inch grote aanraakscherm is hier de blikvanger. Het grote scherm krijgt een zwarte achtergrond in de nachtweergave. Overdag is het helderwit. Enkel harde materialen, maar dat staat een hoogwaardig gevoel niet in de weg. Trek je de pook van D naar L, dan kun je de auto met één pedaal rijden. Een uniek en opvallend detail, dit witte kunststof met mozaïekpatroon. Een volledig digitaal instrumentarium is standaard. Op dit overzichtelijke thuisscherm zie je alles wat je wilt weten. Deze waarden worden gereset als de auto helemaal opgeladen is. Via het 10,2 inch scherm kun je de energiestroom bijhouden. Opel Ampera-e De laadaansluiting bevindt zich in het linker voorscherm. Snelladen kan met het CCS-systeem. Voldoende hoofd-, been- en voetenruimte op de achterbank. Met 381 liter ruim voldoende, wel een hoge tildrempel. De elektromotor zit waar je hem verwacht, onder de motorkap. Hier zie je duidelijk verwantschap met de vorige generatie Opel Ampera.

Highlights

  • 60 kWh accucapaciteit

  • 380 km rijbereik

  • 4 procent bijtelling

Met de Ampera-e wil Opel een doorbraak forceren op het gebied van elektrisch rijden. Als je uitgaat van de waarden op papier is dat al gelukt, want voor 40.995 euro is er geen enkele elektrische auto met zo’n groot accupakket. Daarmee kom je, gemeten volgens de nieuwe en realistischere meetmethode, zo’n 380 kilometer ver. Ik ga de uitdaging aan, en onderwerp de Ampera-e onder meer aan een lange roadtrip zonder opladen.

Het comfortabelste aan een grote batterij is dat je de auto normaal kunt rijden. Bij je dagelijkse ritten zal rijbereik nooit een probleem zijn en hoef je niet met 88 km/u achter vrachtwagens te plakken om op je bestemming aan te komen. Met een grote batterij koop je dus vooral veel gemoedsrust. Een goede laadvoorziening is wel belangrijk. De laadpaal die ik tijdens de test meermalen moest gebruiken was eigenlijk te traag voor de Ampera-e, waardoor een nacht laden te kort is. Tsja, een grote batterij heeft nu eenmaal veel stroom nodig.

Bekijken

De haven van Stavoren is een dankbare plek voor foto's.

De Opel Ampera-e is eigenlijk een Chevrolet Bolt met Opel-logo’s, zo eenvoudig is het echt. Toch is het Opel gelukt om tijdens het ontwerpproces genoeg invloed uit te oefenen, zodat de auto een echte Opel-look heeft. Dat blijkt wel wanneer een omstander de Ampera-e aanziet voor een Mokka. Qua carrosserievorm lijkt de Ampera-e het meest op de uitgaande Meriva, al is hij in alle opzichten iets compacter.

De Ampera-e heeft een fraai en modern dashboard. De gebruikte materialen zijn weliswaar hard, ze ogen en voelen hoogwaardig. Opvallend is de witte inleg met mozaïek-patroon maar de echte blikvanger is het maar liefst 10,2 inch grote infotainmentscherm.

Zitten

Het 10,2 inch grote aanraakscherm is hier de blikvanger.

Doordat het grote accupakket in de bodem verwerkt is, heeft de Opel Ampera-e een vrij hoge vloer. Dat betekent dat je weliswaar hoger instapt, maar wel zit als in een ‘normale’ auto. De stoelen zijn smal, maar ondersteunen juist daardoor best goed. De dunne rugleuning is een punt van aandacht. Niet iedereen heeft er last van, maar mijn onderrug begint tijdens de roadtrip te protesteren.

Achterin hebben drie passagiers een prima zitplek, met voldoende hoofdruimte en aangenaam veel voetenruimte onder de voorstoelen. De kofferbak is met 381 liter goed bruikbaar, wel is de tildrempel hoog. Met neergeklapte achterbank is er geen vlakke laadvloer, maar de tot 1.274 liter ruimte die ontstaat maakt veel goed.

Bedienen

Op dit overzichtelijke thuisscherm zie je alles wat je wilt weten.

De basisbediening is zoals we die van Opel kennen: goed en doordacht. De zachte knoppen op het stuur zijn uniek voor de Ampera-e. Je bedient er  de cruise control en de overzichtelijke, volledig digitale tellers mee. Het 10,2 inch aanraakscherm heeft niet alleen een fraaie interface met een overzichtelijk thuisscherm, het reageert ook aangenaam snel. Een echt gemis is een navigatiesysteem: dit zit er niet op en is ook niet leverbaar. Wil je het wel, dan moet het via je telefoon. De Ampera-e ondersteunt Apple Carplay en Android Auto, wanneer dit in Nederland beschikbaar gemaakt wordt.

Rijden

Opel geeft de gebruiker de keuze: rijden als in een ‘normale’ auto of gaan voor het bijzondere elektrische rijgevoel. Wanneer je de automaathendel in D zet krijg je het eerste en rijdt de Ampera als elke auto met automaat, maar dan volledig schokvrij. Zet je de hendel in L, dan verandert het gaspedaal in een rijpedaal en kun je de auto er ook tot stilstand mee afremmen door het volledig los te laten. Als je enigszins anticipeert kun je op deze manier veel stroom terugwinnen. Je went er snel aan en op een gegeven moment weet je niet beter. Eventueel kun je het remmen ondersteunen met een flipper op het stuur, die werkt als een handrem op een fiets.

Sportief ogende BMW’s en Audi’s rijd je vaker zoek dan je verwacht.

Met de 150 kW (204 pk) en het direct beschikbare 360 Nm koppel ben je met de Opel Ampera-e nagenoeg iedereen te snel af. Vooral op tussensprints is de Ampera-e bijna verraderlijk vinnig. Het is misschien wat kinderachtig en niet erg goed voor het rijbereik, maar sportief ogende BMW’s en Audi’s rijd je vaker zoek dan je verwacht. De Ampera-e zet door tot 150 km/u, en daar ben je sneller dan je verwacht… 

Iets om rekening mee te houden is het zogenaamde ‘torque steer’. Vanwege het hoge koppel op de voorwielen voel je het stuurwiel zo nu en dan behoorlijk trekken. Stuur goed vasthouden dus, als je een sprintje trekt. Ook te vroeg accelereren in een bocht is garantie voor een piepend voorwiel. Je mag het een nadeel vinden, ik vind het vooral toevoegen aan de beleving en het idee dat je iets bijzonders rijdt.

De Opel Ampera-e stuurt zoals we van moderne Opels verwachten. Het stuurwiel heeft een prettige weerstand en je voelt voldoende wat de voorwielen van plan zijn. Het onderstel is overwegend comfortabel en vrij zacht, totdat je op echt matig wegdek belandt. Dan hebben de dempers moeite om de 1.691 kg aan rijklare massa comfortabel in het gareel te houden en wordt hij wat stoterig.

En dan, tot slot, de hamvraag over het rijbereik. Doet ‘ie het of doet ‘ie het niet? Ik begin mijn roadtrip met zo’n 85 procent acculading, wat staat voor 340 km range. Uiteindelijk weet ik 312 km te realiseren tot de accu nagenoeg leeg is. Ondanks het steeds slechter wordende weer is het testverbruik van 15,9 kWh/100 km bij een normale rijstijl voldoende om de opgave van 380 km op drie kilometer te naderen. Kortom: de Ampera-e doet wat hij belooft.

Het mag dan een MPV zijn, de Ampera-e ziet er best vlot uit.

Betalen

Met een vanafprijs van 40.995 euro is de Ampera-e de meest bereikbare elektrische auto met een dergelijk groot rijbereik. Voor particulieren is dat nog steeds veel geld, maar zakelijke rijders profiteren van een aantrekkelijke 4 procent bijtelling. Qua maandbedrag is de Ampera-e vergelijkbaar met de Volkswagen e-Golf en BMW i3, maar flink duurder dan een Nissan Leaf. Wel overklast de Opel ze allemaal riant met zijn grote rijbereik.

Samenvatting en conclusie

Onderweg naar Stavoren lopen schapen op de weg. Die horen je natuurlijk niet aankomen...

De Opel Ampera-e doet wat hij belooft: 380 kilometer kunnen rijden op een acculading. Dat is de belangrijkste conclusie van de uitgebreide rijtest. Een mooi interieur, prima ruimte-aanbod en prettige rij-eigenschappen doen de rest. Alleen de stoelen zijn voor verbetering vatbaar.

Gaat Opel met de Ampera-e de markt opschudden? Dat is zeker. Ook al hij nog te prijzig voor de gemiddelde particulier, zakelijk is hij aantrekkelijker dan elke andere EV. Tenminste, als je zoveel rijbereik nodig hebt. Voor de meesten zal het gevoel dat je ver kunt komen voldoende zijn.

Video

We maakten een video van de ruim 300 km lange roadtrip. Ontdek hier in 11,5 minuut hoe de reis verlopen is.