De Fiat 500e ziet er voor het grootste deel uit als een gewone 500, gelukkig maar! Dit is geen gewone Fiat 500, maar een 500e. Het witte inzetstuk in de bumper is een herkenningspunt van de 500e. Xenonverlichting is standaard op de 500e. De 500e-badges zijn niet te missen. Autobedrijf Wim Prins is een van de bedrijven die elektrische 500 verkoopt in Nederland. De Fiat 500e heeft aerodynamische wielen. Deze wielen dragen bij aan minder luchtweerstand. De 'Amerikaanse' lichten zijn in dit geval vervangen door 'Europese'. De speciale sideskirts dragen bij aan een gunstige stroomlijn. Het witte bumperdeel kan ook in donkergrijs worden uitgevoerd. Aan de achterkant is alleen plaats voor een kleine kentekenplaat. Aan de zijkant zie je de dakspoiler goed. De Fiat 500 is beschikbaar in diverse kleuren, ook enkele opvallende. Typisch Amerikaans. De witte aankleding is mooi, maar besmettelijk. Een knopje voor het mistachterlicht is achteraf aangebracht. Geen automaatpook, maar vier knoppen. Werkt prima. De oranje acenten zijn een kenmerk van de 500e. Ook binnenin vind je 500e-badges. Het leuke dashboard geeft je het gevoel in iets speciaals te rijden. Een goedklinkend audiosysteem is standaard. Op het digitale instrumentarium lees je belangrijkste informatie af. Handig: een aansluiting voor een TomTom-houder. Je koopt geen Fiat 500 voor de achterbankruimte. Klein, maar bruikbaar en bovendien eenvoudig uit te breiden. Onder de laadvloer is een opbergvak voor de oplaadkabels. Geen pruttelende tweecilindermotor, maar een geluidloze elektromotor.

Highlights

  • via grijze import te koop

  • 140 km actieradius

  • 83 kW (112 pk) vermogen

Heel soms zijn er auto’s waarvan het jammer is dat ze niet in Nederland verkocht worden. Omdat ze te duur zijn door ons belastingstelsel of omdat er simpelweg te weinig vraag naar is. Bij de elektrisch aangedreven Fiat 500e is de reden heel anders: Fiat wíl die auto eigenlijk niet maken, maar móet dat doen. En dus wordt de auto alleen verkocht op de plaatsen die dat verplicht stellen: de Amerikaanse staten California en Oregon. Via de grijze import vindt de elektrische 500 nu zijn weg naar Nederland. Tijd voor een test!

In de kofferbak van de Fiat 500e ligt nog een tastbare herinnering aan de roots van de 500e. De Californische kentekenplaat laat zien waar deze 500e de eerste jaren van zijn leven heeft gesleten. In gedachten zie ik de 500e al langs de palmbomen van Hollywood Boulevard zoeven.

Bekijken

Het leuke dashboard geeft je het gevoel in iets speciaals te rijden.

Objects in the mirror are closer than they appear. In de rechterbuitenspiegel vind je een erfenis van de Amerikaanse oorsprong van de Fiat 500e, de reflectoren bij de wielkasten zijn een andere subtiele verwijzing. De elektrische 500 onderscheidt zich ten opzichte van de benzine-500 met dichte bumpers, aerodynamische side skirts, gestroomlijnde wielen en diverse 500e-badges. De Amerikaanse achterlichten zonder mistlamp zijn door Autobedrijf Wim Prins vervangen door Europese. Op het dashboard is een extra knopje aangebracht om het in Nederland verplichte mistachterlicht te bedienen.

Het dashboard van de 500e herken je aan de oranje accenten, in dit geval in combinatie met (vlekgevoelig) wit kunstleder en een wit dashboard. De kleurencombi en het leuke dashboard van de 500 geven je het gevoel dat je in iets speciaals rijdt. Dat deze 500e geen nieuwe auto meer is merk je aan de piepjes en kraakjes die op diverse plaatsen klinken.

Zitten

Je zit in de 500e als in elke andere 500: op zachte stoelen die je rug redelijk ondersteunen, maar weinig steun aan de zijkant geven. Voor lange bestuurders is de zitpositie niet ideaal, mede doordat het stuurwiel alleen in hoogte verstelbaar is. Tijdens het rijden moet je rekening houden met een behoorlijk grote dode hoek rechtsachter, een bij-effect van het speelse design.

Achterin neem je alleen kinderen of niet al te lange volwassenen mee, maar dat wéét je als je een Fiat 500 koopt. De vloer van de kofferbak ligt hoger door de accu’s die eronder liggen, maar de (kleine) bagageruimte is daardoor makkelijker te beladen. Onder de bagagevloer zit een handig opbergvak, waar je de oplader en laadkabels kwijt kunt. De achterbank kan in twee delen omlaag voor meer ruimte, een optie die je waarschijnlijk regelmatig zal gebruiken.

Bedienen

Geen automaatpook, maar vier knoppen. Werkt prima.

Elke 500e heeft een digitaal instrumentarium, dat de belangrijkste functies mooi weergeeft. Je kunt met kleine knopjes achter het stuur het menu bedienen, verder valt er weinig in te stellen aan de weergave op het scherm. Een navigatiesysteem zit er niet op, maar de testauto heeft wel een aansluiting voor een TomTom bovenop het dashboard. Bijzonder is dat de 500e cruise control heeft, die via knoppen op het stuur te bedienen is. In Europa is de 500 pas sinds kort met deze functie leverbaar, mooi meegenomen dus!

Rijden

Ik draai de sleutel om en er gebeurt… niets. Alleen een geluidssignaal en een melding in het beeldscherm geven aan dat de 500e klaar is om te gaan. Als je een Fiat 500 met tweecilindermotor gewend bent is dit een oase van rust. De elektromotor heeft een vermogen van 83 kW (112 pk) en een koppel van 200 Nm, dat direct beschikbaar is. Zoveel kracht in een klein autootje, dat rijdt wel leuk zeker? Ja! Tot 70 km/u is de 500e zeer snel, maar ook daarboven versnelt de elektro-500 vlot. Alleen al de gezichten van verbaasde weggebruikers zijn de moeite waard om een proefrit te maken in de 500e.

In het scherm wordt zeer nauwkeurig en accuraat het resterende bereik weergegeven, waardoor je met veel vertrouwen op pad gaat.

Fiat geeft voor de 500e een rijbereik van 140 kilometer op, volgens de Amerikaanse meetmethode. Het 24 kWh grote accupakket is, wanneer ik de 500e ophaal, voor iets meer dan 80 procent opgeladen. Met nog 2 kilometer bereik op de teller lever ik de auto uiteindelijk weer in, ik heb dan 100 kilometer gereden. Een praktijkrange van 120 kilometer is dus zeker haalbaar en ook zeer bruikbaar, omdat je deze auto toch vooral in en rond de stad gebruikt. Het 'testverbruik' van 18 kWh per 100 km is in lijn met dat van andere compacte elektrische auto’s. In het scherm wordt zeer nauwkeurig en accuraat het resterende bereik weergegeven, waardoor je met veel vertrouwen op pad gaat. Let wel op als je de snelweg opgaat, bij snelheden van meer dan 120 km/u gaan de accu’s sneller leeg dan je wilt. De 500e is dan ook begrensd op 140 km/u.

De elektrische uitvoering rijdt anders dan de andere 500-versies, namelijk beter. Ja, hij is zwaarder door het extra gewicht van de accu’s maar die zijn laag geplaatst en vrij ver naar achteren. Daardoor is de gewichtsverdeling beter en kun je heerlijk ‘gooien en smijten’ met de elektrische 500. Als je in de bocht te enthousiast het rijpedaal indrukt dan beginnen de bandjes net zo enthousiast te piepen, van plezier uiteraard... De 500e is verder opvallend comfortabel. De besturing werkt licht en niet al te precies, prima voor een stadsauto.

De speciale sideskirts dragen bij aan een gunstige stroomlijn.

Betalen

Wim Prins en enkele andere bedrijven bieden Fiats 500e aan uit 2013 en 2014 met enkele tienduizenden kilometers op de teller. De prijzen lopen uiteen van zo’n 15.000 tot 20.000 euro. Daar koop je geen nieuwe elektrische auto voor in Nederland, ook geen Smart Fortwo of Volkswagen e-Up!. Voor zakelijke rijders lonkt bovendien 4 procent bijtelling. Elke 500e is minimaal voorzien van cruise control, xenonverlichting, TomTom-aansluiting, audiosysteem, airconditioning met automatische klimaatregeling en een digitaal instrumentarium. Je krijgt bij Autobedrijf Wim Prins 6 maanden garantie op de 500e. Houd er wel rekening mee dat bij schade of onderhoud op enkele specifieke onderdelen een langere levertijd zit.

Samenvatting en conclusie

De 500e-badges zijn niet te missen.

Wetgevers in California verplichtten Fiat om een elektrische auto te maken. Fiat wilde niet, want het merk moet op elke verkochte 500e geld toeleggen. Toch hebben de Italianen zich er niet makkelijk vanaf gemaakt. De elektrische Fiat 500 is een leuke, doordachte en fijn rijdende auto. Misschien wel de beste 500 die er is.

Het nadeel is dat je ‘m in Nederland niet nieuw kunt kopen, maar alleen al het idee dat jouw auto in het zonnige California heeft rondgereden is leuk. Fiat verkoopt de 500e in de V.S. met de slogan: lelijkheid is de ergste vorm van vervuiling. Oftewel: waarom zijn veel elektrische auto’s niet zo mooi? Als dat een probleem is, dan is de elektrische Fiat 500 zeker een oplossing want het is een van de leukste vormen van elektrisch vervoer. California Dreamin’ op een regenachtige polderweg in Nederland.

Met dank aan Autobedrijf Wim Prins.