Highlights
-
Model boven Evoque
-
Opvallend infotainment
-
Vanaf 73.800 euro
De Range Rover is een begrip. Een Britse klassewagen die alles kan en daarmee een breed publiek aanspreekt. Bij Land Rover weten ze dat als geen ander, dus laten ze deze luxe modeltak gestaag groeien. Het begon met de Range Rover Sport, gevolgd door de relatief compacte Evoque. Nu is er de Velar, die zich daar comfortabel tussen nestelt. De SUV maakte op de autobeurs al indruk met zijn fraaie in- en exterieur, nu is hij bij ons voor een uitgebreide rijtest.
Bijna kom ik in de verleiding om de soepele, 300 pk sterke zescilinder dieselmotor aan te vragen, maar de nieuwsgierigheid naar een viercilinder in deze auto is toch te groot. Een 180 pk sterk exemplaar lijkt me wat afbreuk doen aan het voorname gevoel, dus neem ik de gulden middenweg, het exemplaar met 240 pk. Ook benzinemotoren zijn ruim beschikbaar met vermogens van 250, 300 en zelfs 380 pk. Er zijn maar liefst zes motoren, aan keuzemogelijkheden ontbreekt het de koper niet.
Bekijken

Het zwarte dak maakt de auto optisch langer.
De Velar volgt de vormtaal van het moderne Range Rover maar heeft toch een geheel eigen uitstraling. Hij is wel groot, maar niet pompeus en dankzij het (optioneel) zwart gespoten dak oogt ‘ie ranker dan hij is. De meeste aandacht gaat uit naar de ononderbroken, gladde flanken: simpelweg wonderschoon. De handgrepen verrijzen uit de carrosserie bij het instappen en verzinken in de deuren als ze niet nodig zijn. Goed om te weten: Land Rover garandeert dat je ook met een flinke laag ijs op de auto nog gewoon kunt instappen.
Een bijzonder fraaie koets dus, maar het pièce de résistance van de Velar zit vanbinnen. Dat is het interieur, met als opvallendste element het Touch Pro Duo-systeem. Dat is de benaming voor twee fraaie, haarscherpe aanraakschermen in de middenconsole. Ook het instrumentarium is volledig digitaal en niet alleen de gebruikte techniek is fraai. De strakke vormgeving en het opgeruimde van de interface maken het plaatje compleet.
Zitten

Maar liefst drie fraaie schermen domineren het interieur.
Zoals het een Range Rover betaamt zit je hoog boven het andere verkeer, al hoef je voor de instap niet echt te klimmen. Een Velar met luchtvering zakt namelijk galant door z’n knieën om je een eenvoudige toegang te verschaffen. De stoelen ogen voor het type auto misschien wat smal, ze zijn uitgebreid verstelbaar en overtuigen ook op de lange afstand.
Dat geldt eveneens voor de achterbank, met zijn aangenaam geprofileerde buitenste zitplaatsen. De middelste passagier moet zijn voeten aan weerszijden van de hoge middentunnel plaatsen.
De kofferbak meet 673 liter en is daarmee aangenaam ruim. Ook is ‘ie goed toegankelijk. De Velar heeft een normale, omhoog scharnierende achterklep en geen tweedelige klep, zoals bij de grootste Range Rover. Klap je alle stoelen neer, dan past er 1.731 liter aan bagage in.
Bedienen
De grootste vraag die ik heb bij de fraaie aanraakschermen: werken deze zo goed als ze eruit zien? En dat doen ze, Range Rover is hier niet te ambitieus geweest. De displays hebben een duidelijke interface en met name het onderste exemplaar reageert erg snel. De boven het scherm ‘zwevende’ draaiknoppen hebben een dubbele functie, ze dienen zowel voor de klimaatregeling als voor de terreinstanden. De tweede functie gebruik je in de praktijk zelden, waardoor het niet hinderlijk is dat de knop een dubbele agenda heeft.
Het bovenste scherm dient voor de multimedia en navigatie en verrijst uit het dashboard als je de auto start. Ook hier is de interface goed doordacht, waardoor je er snel je weg in vindt. Wel moet je relatief hard drukken voordat het aanraakscherm reageert. Dat merk je vooral bij het intypen van navigatiebestemmingen, bij andere handelingen reageert het systeem sneller. Een bestemming inspreken via de stembesturing is geen alternatief, deze werkt voor bijna alle functies met uitzondering van de navigatie.
Rijden

Van achteren oogt de Velar niet uitgesproken groot.
De Range Rover Velar is een SUV, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Met dat ‘Sports’ zit het namelijk wel goed. Je voelt het direct als je aan het stuur draait: de Velar verandert kwiek van koers, alsof het een veel kleinere auto betreft. Het stuurgevoel is zonder meer goed, zeker gezien het type auto. Op tempo een bochtig weggetje nemen? De Velar kan het veel beter dan je op basis van z’n carrosserievorm zou verwachten.
Met dat ‘Sports’ zit het wel goed, dat voel je direct als je aan het stuur draait.

Dankzij de moderne vormgeving valt een Velar echt op.
Betalen
Samenvatting en conclusie

Range Rover Velar: een opvallend ontwerp.
Tegenover die prijs staat het rijke gevoel van een maatje meer. Elke keer dat de uitschuivende handgrepen je begroeten, elke keer dat je het fraaie interieur betreedt en elke keer dat je een bocht in stuurt voel je het. De Velar is niet zomaar een kleine Range Rover. Het is een heerser, maar gewoon niet de grootste. Het is Napoleon.