Opvallend, spraakmakend, verfrissend en smaakgevoelig. Al deze woorden zijn van toepassing op ‘vorige’ Citroën C4 Cactus. Men vond hem geweldig of verschrikkelijk, een neutrale mening over deze Citroën-telg heb ik in ieder geval nog nooit gehoord. Nu de C4 Cactus ook de reguliere C4 moet vervangen is het markante uiterlijk bijgeschaafd en een nieuw, innovatief veersysteem geïntroduceerd. Nieuwsgierig vlieg ik naar Marseille, om de vernieuwde C4 Cactus als een van de eersten te testen.

Was het sleutelwoord bij de Citroën C4 Cactus voorheen budget, nu is dat comfort. De ommezwaai klinkt wellicht groter dan ‘ie is, want ook de ‘oude’ Cactus was een comfortabel ding. Door het gebruik van onder meer dikkere dempingsmatten en extra geluidswerend glas brengt Citroën de geluidsisolatie naar een hoger plan. Bijzondere dempers met Progressive Hydraulic Cushions moeten wonderen doen voor het veercomfort op alle soorten wegdek.

Bekijken

Citroën C4 Cactus

De Citroën C4 Cactus vervangt ook de conventionele C4, een auto die juist bekend staat om zijn wat conservatieve styling. Om ook klanten die wat meer anonimiteit verlangen aan te spreken zijn enkele ontwerpelementen van de Cactus afgezwakt. Van de grote Airbumps op de deuren resteren kleine overblijfselen aan de onderrand, voor- en achterop zijn alle kunststof vlakken verdwenen. Door de grotere koplampen en bredere achterlichten oogt de C4 Cactus nu zakelijker en breder dan voorheen. Meer hatchback en minder cross-over, voor die klanten levert Citroën immers sinds kort de C3 Aircross.

Vanbinnen is en blijft de C4 Cactus een erg leuke auto om te zien. De brede voorstoelen - een bank zoals voorheen is niet meer leverbaar – en het kenmerkende dashboard stralen cosiness uit zoals geen andere auto in deze klasse dat heeft. Het fraaie, zachte dashboard is leverbaar in twee kleuren, voor de stoelbekleding zijn er zelfs vijf ambiances mogelijk. Als daar niets van jouw gading tussen zit... Dat de deurpanelen voorin en achterin van hard kunststof zijn doet wat afbreuk aan het luxegevoel, de afwerking met fraaie lederen handgrepen voorin maakt veel goed.

Zitten

Citroën C4 Cactus

De uitnodigende, brede voorstoelen zijn ten opzichte van voorheen bedekt met een veel dikkere toplaag. Citroën geeft hoog op over de gebruikte matrastechnologie, waardoor de stoel vele jaren lang comfortabel moet zijn. Ze zitten inderdaad nog prettiger dan voorheen, wel zijn ze duidelijk gemaakt voor rustiger rijders. Scheurneuzen ontdekken al snel dat de zijdelingse steun in bochten minimaal is. Aangenaam feit: sinds de facelift is het stuurwiel in hoogte én in diepte verstelbaar, zodat je makkelijker een fijne zitpositie vindt.

Achterin is het ruimte-aanbod in orde. Het glazen dak, een optie van 750 euro, neemt wat hoofdruimte weg. De achterbank zelf is aangenaam zacht zodat ook hier de passagiers het lang volhouden. De kofferbak is met 351 liter van gemiddelde grootte in dit segment, al maakt de hoge tildrempel de ruimte wat minder bereikbaar.

Bedienen

Citroën C4 Cactus

De bediening in de Citroën C4 Cactus is bijna net zo overzichtelijk als het dashboard zelf. Even gewenning vergt de temperatuurregeling, die je via het altijd standaard aanwezige centrale aanraakscherm instelt. Even wennen is ook het gebrek aan een toerenteller, waarvan de schakelindicator niet altijd een waardige vervanger is.

Het infotainmentsysteem is snel genoeg en je vindt er vrij snel je weg. Gebruik je liever je eigen telefoon met Android Auto of Apple Carplay? Dat ondersteunt de Cactus desgewenst ook.

Rijden

Benieuwd naar het nieuwe onderstel met Progressive Hydraulic Cushions? Komt ‘ie! Deze speciale dempers hebben een bijzondere constructie waardoor het einde van de veerweg beter wordt gedempt. Om dat te testen rijd ik de Cactus ongewoon hard over diverse Franse verkeersremmers, die het onderstel bijzonder goed weet op te vangen. Je merkt dat de vooras steviger gedempt wordt dan de achteras, al doet dat aan het comfort geen afbreuk.

Op buitenwegen en op de snelweg ervaar je het ‘ouderwetse’ zweverige gevoel.

Ook onder normale omstandigheden heeft de speciale vering zijn voordelen. Doordat de extremen op een andere manier worden opgevangen zijn de veerwegen langer dan normaal. Dat zorgt ervoor dat je het ‘ouderwetse’ zweverige gevoel krijgt als je over buitenwegen of op de snelweg rijdt. Het enige waar de hydraulische kussens minder goed mee omgaan zijn korte oneffenheden, die de Cactus net zo duidelijk doorgeeft als auto’s met normale dempers.

Verder rijdt de C4 Cactus aangenaam soepel, vooral als je hem ontspannen rijdt. Op die manier haal je het maximale uit het concept en kom je uitgerust op je bestemming aan. Ga je stevig rijden, een neiging die de autojournalist in mij op bergweggetjes moeilijk kan onderdrukken, dan ontdek je andere eigenschappen. De Cactus helt dan behoorlijk over en wiebelt af en toe in de bocht. Juist dankzij de souplesse blijft de auto in contact met het wegdek, waardoor je toch onvermoed snel door bochten manoeuvreert. Het is een kwestie van vertrouwen krijgen in het onderstel en de besturing, wanneer dat er eenmaal is kan de C4 Cactus alles wat een andere auto ook kan.

Tot slot de motor, een 1,2 liter driecilinder met 130 pk. Deze krachtbron is nieuw voor de Cactus en wordt gekoppeld aan een zesversnellingsbak. Waar de motor in kleinere auto’s weleens knorrig overkomt worden geluid en trillingen in de C4 erg goed gedempt. Het blok moet kortstondig op adem komen voordat het soepel zijn krachten afgeeft, dat gebeurt vervolgens gretig en voor je het weet staan er illegale snelheden op de teller.

Wat wil je ook, met 130 pk en 230 Nm koppel op een leeggewicht van 1.020 kg! Ook voor het verbruik is het lage gewicht gunstig, want na een zo nu en dan behoorlijk stevige testrit door de bergen vermeldt de boordcomputer een keurig verbruik van 1 op 17.

Citroën C4 Cactus

Betalen

Laat je niet misleiden door de fors hoger geworden instapprijs van 21.490 euro: de instap-Cactus heeft niet langer 82, maar 110 pk. Meer vermogen dus, en ook de standaarduitrusting is erop vooruit gegaan. Airconditioning, een aanraakscherm, bluetooth-koppeling en cruise control zitten er altijd op. De luxere uitvoeringen bieden zaken als parkeersensoren of sleutelloos starten tegen een relatief geringe meerprijs. Voor het beeld: een 110 pk sterke C4 Cactus in topuitvoering Shine is er vanaf 25.490 euro. Niet meer de budgetauto van weleer, maar voor wat je krijgt is de Cactus alsnog niet duur.

Samenvatting en conclusie

Citroën C4 Cactus

De Citroën C4 Cactus is getransformeerd van budgetauto tot comfortcruiser, een operatie die grotendeels succesvol is verlopen. Het interieur geeft nog altijd een huiskamergevoel, terwijl de zetels nog meer comfort bieden. Het ontwerp is iets minder uitgesproken, al zou dat er best eens voor kunnen zorgen dat hij meer kopers aan zich bindt. Een klinkend verkoopargument vormt de PHC-vering. Maar weinig moderne auto’s bieden zoveel veercomfort.

Is de C4 Cactus met z’n grote Airbumps ook z’n karakter kwijt? Zeker niet! Dankzij het toegenomen rijcomfort is het meer dan ooit een echte Citroën. Zijn bestaansrecht ontleent hij echter niet langer aan zijn markante Airbumps, maar aan het soepel nemen van speedbumps. Hoe je het dus ook wendt of keert, bij de C4 Cactus blijft de bump bepalend.