Highlights

  • Derde generatie Ceed

  • 7 jaar garantie

  • Standaard 120 pk

De naam Kia Cee’d kennen we nog maar net 10 jaar, toch heeft de C-segment-auto van Kia al een eigen plek op de markt veroverd. Niet alleen de zakelijke rijder weet de Cee’d te vinden, want een kwart van de rijders is particulier. De nieuwe Kia Cee’d is ten opzichte van zijn voorganger niet groter geworden en is dus voorlopig uitgegroeid. Om dat te benadrukken verdwijnt de wat onhandige apostrof uit de naam. Maak kennis met de Ceed. Kia Ceed.

C’eed, cee’d, cee d, pro_cee’d: zo’n schrijfwijze leidt alleen maar tot fouten en Kia is zich daarvan bewust. Cee’d was, het, Ceed zal het zijn. De stationwagen wordt eenvoudigweg Ceed Sportswagon genoemd en in het vierde kwartaal van 2018 volgt een sportieve Shooting Brake-variant. De Ceed is leverbaar met drie motoren: de 1.0 T-GDi met 120 pk, de 1.4 T-GDi met 140 pk en een 115 pk sterke diesel met een inhoud van 1,6 liter.

Bekijken

Is het een Porsche? Ook het Duitse sportwagenmerk gebruikt dergelijke dagrijverlichting.

De nieuwe Kia Ceed draagt duidelijk het familiegezicht met de kenmerkende grille, door Kia Tiger Nose genoemd. Zet je hem naast zijn voorganger, dan valt op dat de proporties veranderd zijn. Doordat de auto niet in de lengte groeide (deze blijft 4,31 meter), 2,3 centimeter lager werd (nu 1,45 meter) en twee centimeter in de breedte uitdijt tot exact 1,80 meter verliest de Ceed zijn MPV-trekjes. Kia noemt de nieuwe verhoudingen meer premium. Wat je daarvan vindt mag je zelf weten, feit is dat het merk met het nieuwe ontwerp aansluiting vindt bij zijn belangrijkste concurrenten.

Binnenin is de Ceed uitgevoerd met een modern dashboard volgens de laatste Kia-trends. Het infotainmentscherm staat bovenop het dashboard, het scherm en de behuizing gaan nu naadloos in elkaar over. Het dashboard is gemaakt van een fraaie, zachte kunststof en voorzien van keurige sierstiksels. De kilometer- en toerenteller huizen in fraaie kokers, daartussen zit een multifunctioneel kleurendisplay. Later dit jaar wordt de Ceed ook leverbaar met een volledig digitaal instrumentarium.

Zitten

Herkenbaar als de nieuwe generatie Kia.

De zitpositie van de Kia Ceed is van een niveau dat we normaal bij Duitse auto’s zien. Stuur en stoelen laten zich uitgebreid verstellen, de stoelen ondersteunen goed en hebben een prettig lange zitting. Achterin is de ruimte iets gekrompen ten opzichte van de vorige Ceed, wel claimt Kia alsnog dat het nieuwe model de meeste ruimte in zijn segment biedt. In de praktijk is de hoofdruimte goed. De beenruimte voelt iets minder riant, wat komt door de relatief kleine voetenruimte onder de voorstoelen. De kofferbak is juist bovengemiddeld groot: bijna niemand overbiedt Kia’s 395 liter bagageruimte.

Bedienen

Het beeldscherm gaat naadloos over in de behuizing.

Dat Kia zich de Europese zienswijze goed eigen gemaakt heeft blijkt duidelijk uit de bediening. Deze is zó logisch en eenvoudig dat de Duitse concurrentie, vaak gezien als maatstaf in dit segment, er geen antwoord meer op heeft. Echt alles zit waar je het verwacht en werkt precies zoals je denkt dat het zal werken.

Dat geldt ook voor het infotainmentsysteem, dat bovenop het dashboard geplaatst is. Dankzij sneltoetsen schakel je eenvoudig tussen de diverse functies die vervolgens vlot geladen worden. Grafisch is het systeem wellicht niet zo mooi als bij sommige concurrenten, qua werking doet het er niet voor onder.

Rijden

Als het om rijden gaat was de Kia Cee’d altijd comfortabel, maar snelle bochten ondergaat die auto lijdzaam zonder je daarbij aan te sporen. Hoe anders is dat met de Ceed zonder apostrof, die je weldegelijk beloont als je er even lekker voor gaat zitten. Het onderstel is steviger afgestemd dan bij de vorige modellen, waardoor het voelt alsof je meer verbonden bent met de weg – zonder dat de auto té hard wordt. Daarnaast is het onderstel zo gedegen dat je nooit een luide klap hoort of onbestemde vibratie voelt, zelfs niet als je per ongeluk door een diepe kuil in het wegdek rijdt. 

Het samenspel tussen onderstel en besturing maakt de Ceed tot een fijne allrounder. 

Ook de besturing betrekt je een stuk beter bij het rijden dan voorheen. De Ceed stuurt licht maar zeker en laat precies voldoende merken waar de voorwielen mee bezig zijn. Het samenspel tussen onderstel en besturing maakt de Ceed tot een fijne allrounder. Een auto die thuisgeeft als je er even voor gaat zitten en die je nooit zal storen als je eenvoudigweg van A naar B rijdt.

De 1,0 liter T-GDi benzinemotor met turbo kennen we al uit de compactere Kia-modellen Rio en Stonic. Met 120 pk is het een prima basismotor, zeker als je weet dat je bij de meeste concurrenten maximaal 100 pk krijgt. Wat je wel merkt is dat het blok zo’n 200 kg meer gewicht moet meeslepen dan in de kleinere Kia’s en heeft daar zeker in de bergen merkbaar meer moeite mee. Het levendige is er wel een beetje uit, wel blijft de driecilinder onverminderd rustig. Met het afgelezen verbruik van 1 op 13 valt het verbruik wat tegen. Eerdere ervaringen met deze motor onder Nederlandse omstandigheden laten zien dat een ruime 1 op 16 ook mogelijk moet zijn.

Wanneer je kijkt naar de beschikbare rijhulpsystemen is de Kia Ceed opgewassen tegen de concurrentie. Hij heeft een goede rijstrookassistent die soepel maar gedecideerd de ingezette richting vasthoudt. Ook de adaptieve cruise control, die alleen leverbaar is in combinatie met de automaat, werkt uitstekend.

Voor een uitgesprokener uiterlijk moeten we wachten op de Ceed GT-Line.

Betalen

De Kia Ceed is, als je de vanafprijs bekijkt, geen koopje meer. Kijk je naar wat er voor de 22.595 euro geleverd wordt, dan is de prijs weer scherp. Nergens anders krijg je direct 120 pk tot je beschikking en ook zaken als airco en cruise control zijn altijd standaard, net als een noodstopsysteem en de rijstrookassistent. Een niveau hoger op de ladder staat de DynamicLine, die waarschijnlijk het meest verkocht zal worden. Deze is er vanaf 24.595 euro, de 1.4 met 140 pk is 1.500 euro duurder. Dieselen in een Ceed kan vanaf 28.095 euro, met de gloednieuwe 1.6 CRDi die 115 pk levert. Vooral voor particuliere kopers interessant: Kia biedt zoals altijd maar liefst 7 jaar of 150.000 km garantie.

Conclusie

De Ceed kan een stevig weerwoord bieden.

De buitenmaten van Kia’s nieuwe Ceed zijn weliswaar veranderd, groter werd de auto niet. In plaats daarvan werd de hatchback zelfs iets minder ruim ten gunste van aansprekendere verhoudingen, maar er blijft voldoende ruimte over. Op technisch vlak is Kia’s jongste weer up-to-date, waardoor de Ceed een stevig weerwoord kan bieden aan de concurrenten.

De nieuwe Kia Ceed is dus niet gegroeid in de letterlijke zin van het woord, de winst is vooral figuurlijk behaald. Het resultaat van Kia’s inspanningen zal nog meer klanten aanspreken dan eerder het geval was. Het zaadje dat zo’n elf jaar geleden geplant werd is uitgegroeid tot een volwaardig alternatief.