De DS 7 Crossback is de eerste DS die niet als Citroën geleverd is. Eenvoudige lijnen - prachtige details. DS DS 7 Crossback Een DS 7 misstaat niet in de hoogste kringen. DS DS 7 Crossback DS DS 7 Crossback Zonder referentie zie je amper hoe groot 'ie is. DS DS 7 Crossback DS DS 7 Crossback DS DS 7 Crossback Als de DS 7 arriveert, dan komt er wat aanrijden. DS DS 7 Crossback DS DS 7 Crossback Aan de buitenkant lees je Opera - wat staat voor de interieursfeer. De dagrijverlichting zit op de hoeken van de bumper, zo lijkt 'ie extra breed. Voor medeweggebruikers zijn de adaptieve koplampen letterlijk oogverblindend. DS DS 7 Crossback Deze 'diamantjes' geven een lichtshow wanneer je de auto ontgrendelt. DS DS 7 Crossback Is het een achterlicht of is het kunst? DS DS 7 Crossback DS DS 7 Crossback De grote uitlaatsierstukken zijn eigenlijk grote nep. DS DS 7 Crossback DS DS 7 Crossback DS DS 7 Crossback Een werkplek die begeerte opwekt, of je 't nu wilt of niet. Interieursfeer 'Opera' kost 6.600 euro extra - en is elke euro waard. DS DS 7 Crossback DS DS 7 Crossback Het 'zwevende' scherm loopt naar beneden taps toe. Leder waar je maar kunt kijken - het is hier buitengewoon fraai. Fraaie stiksels, fraaie knoppen... DS heeft aandacht voor detail. Je kunt niet interacteren met de grote navigatiekaart, mooi is 'ie wel. Het digitale instrumentarium is standaard. Kijk eens goed: dit scherm is niet rechthoekig! Diverse rijmodi, helaas ontbreekt een gepersonaliseerde. De hellingshoek van de achterbank bepaal je elektrisch... Elk knopje is even mooi vormgegeven. De automaathendel is eenvoudig te bedienen en ziet er fraai uit. Opera is één van de drie verkrijgbare interieursferen. Niet slechts een sieraad, maar ook de volumeknop. Een absolute blikvanger, dit in rust verzonken B.R.M.-klokje De cruise control zit op een voor PSA-rijders vertrouwde plek. De schakelflippers zijn wat klein, maar je hebt ze dan ook niet echt nodig. Een auto met een wijnkelder - waar anders vind je dat? Dit opbergvak laadt desgewenst draadloos je telefoon op. Duidelijk, dit is een DS! Achterpassagiers kunnen hun eigen temperatuur bepalen. De hoofdruimte is uitstekend. De achterbank staat relatief laag, dat zit niet echt lekker. 555 liter, da's gewoon groot. Met neergeklapte achterbank kun je hier 1.752 liter kwijt.

De laatste toevoeging aan het merk DS is de DS 7 Crossback, terwijl het in Europa ook de eerste DS is die geen vorig leven als Citroën heeft geleid. Hiermee krijgt de wens van DS om een onderscheidend premiummerk te zijn nu echt een gezicht. Na een eerdere korte kennismaking logeert de DS 7 Crossback nu een week bij mij, waarin ik er ruim 1.000 km mee rijd. Hier lees je mijn bevindingen.  

DS gaat er prat op meer te leveren dan slechts een auto. Onder de noemer Only You wordt je auto opgehaald voor onderhoudsbeurten en nodigt het merk je uit voor evenementen. Ook de huisstijl maakt geen pretenties over de verlangens, want de ene uiting van het merk straalt nog meer klasse uit dan de andere. Om te ontdekken of de lat daarmee niet te hoog is gelegd confronteer ik mijn collega’s van andere afdelingen regelmatig met folders en brochures voordat ze de auto kunnen zien. Als het moment eindelijk daar is wordt DS geprezen: dit is de auto die je bij dergelijke uitingen verwacht.  

Bekijken

Eenvoudige lijnen - prachtige details.

De DS 7 Crossback is behoorlijk groot, al valt door de geslaagde proporties niet meteen op dat hij 4,57 meter lang is. Ook de breedte wordt goed gemaskeerd, terwijl de koets met spiegels en al toch 1,90 meet. Het vrij eenvoudige basisontwerp is volgehangen met opvallende details. De grote chroomomrande grille, de van ‘diamanten’ voorziene koplampen en ook opvallend ingelegde achterlichtunits maken van deze Or Byzantin gespoten DS 7 een blikvanger van formaat.

Binnenin speelt DS het spel van uiterlijke verleiding zo mogelijk nog fanatieker. Het dashboard? Niet alleen opvallend vormgegeven maar ook met leder bekleed. De draaiknoppen? Stuk voor stuk kunstig bewerkt. De stoelen? Die zijn overtrokken met boterzacht leder in prachtig horlogebandmotief. Het grote centrale scherm is niet vierkant maar loopt naar onderen taps toe. Wanneer je de motor start verrijst statig de blikvanger uit het dashboard: een analoge klok van horlogemaker B.R.M.

Zitten

Interieursfeer 'Opera' kost 6.600 euro extra - en is elke euro waard.

Franse flair is dan wel één van DS’ pijlers, Frans comfort is minstens even belangrijk. De stoelen zijn niet zo zacht als je wellicht van een Franse auto verwacht, een goede ondersteuning geven ze wel. De verstelbaarheid is prima, al bieden veel Duitse concurrenten nog net iets meer mogelijkheden om de zit te optimaliseren. Wat zij niet hebben is de optionele rugmassage (2.150 euro incl. stoelverwarming en ventilatie) met diverse standen. Hier geen pulserende lendensteun, maar échte drukpunten geven je desgewenst de nodige ontspanning.

Achterpassagiers in de DS 7 Crossback genieten van veel hoofd- en beenruimte, in ieder geval op papier. De hoofdruimte is ook in de praktijk uitstekend, maar je zit met ietwat opgetrokken knieën omdat de achterbank vrij laag geplaatst is. Dat de voetenruimte onder de voorstoelen vrij beperkt is draagt niet bij aan de bewegingsvrijheid. Met 555 liter is de kofferbak uitgesproken groot en mocht je je chique voiture eens tot de nok toe willen afladen, dan gaat er met neergeklapte achterbank zomaar 1.752 liter in.

Bedienen

Het 'zwevende' scherm loopt naar beneden taps toe.

Als je kijkt naar de bediening zet de DS 7 een eerder ingezette lijn voort. Een DS is namelijk altijd een ontdekkingsreis geweest. De raambediening in de middentunnel, weggestopte knopjes links van het stuur: mocht je de auto slechts kort rijden dan kan dit enigszins frustrerend zijn. Pas als je hem langer rijdt of in bezit hebt waardeer je de charme die het met zich meebrengt. Moeite moeten doen om iets te leren kennen schept nu eenmaal een diepere band op de lange termijn.

Die charme betekent niet dat DS geen opdracht heeft voor de toekomst, want op het gebied van infotainment valt het nodige te winnen. Het centrale scherm moet sneller reageren en de interface is gecompliceerd. Ook het digitale instrumentarium kan beter benut worden, want nu is de mate van interactie beperkt. In- en uitzoomen op de navigatiekaart gaat niet en de persoonlijke weergavemodus moet je configureren via het centrale scherm.

Rijden

Als de DS 7 arriveert, dan komt er wat aanrijden.

Dan het rijden met de DS 7, het gebied waarop de Fransen een naam op het gebied van comfort hoog te houden hebben. En nu komt het, want de Crossback slaagt erin om de landseer te verdedigen. In de comfortstand is het onderstel erg zacht, soms zelfs met een comfortabele deining, waardoor het doet denken aan het comfort uit lang vervlogen tijden. Schreef ik tijdens de eerste rij-indruk nog dat de DS 7 Crossback verbluffend goed omgaat met korte oneffenheden, met de grote 20 inch wielen is dat minder het geval. Hoe mooi deze ook zijn, echte comfortliefhebbers adviseer ik graag twee maatjes minder.

Het andere uiterste als het om rijstanden gaat is de sportstand. Deze maakt het onderstel merkbaar steviger en beperkt het deinen en overhellen zonder dat je daarbij echt comfort inlevert. Wel wordt de besturing (te) zwaar en speelt een ‘sportief’ motorgeluid via de speakers. Een combinatie van de stevige demping met rust aan boord en het aangenaam lichte sturen zou zo nu en dan best fijn zijn, maar DS bied geen mogelijkheid om zelf een rijmodus te configureren.

Voor een Grande Routière als de DS 7 is er eigenlijk maar één test: een lange rit. Dat treft, want tijdens de testperiode moet ik ’s avonds even naar Groningen vanuit de Randstad. Samen met mijn passagier vertrek ik uit Amsterdam en uiteraard stuiten we vrij snel op een file. Dankzij de slimme adaptieve cruise control met actieve rijstrookassistent (2.180 euro) accelereert, remt en stuurt de DS hier zelfstandig. Na langere stilstand is een tikje tegen het gaspedaal voldoende om je weg volautomatisch te vervolgen.

Losjes houd ik mijn handen aan het stuur terwijl de grote cross-over feilloos de koers bepaalt.

Ook op snelheid – ik stel de cruise control in op 150 km/u – veraangenaamt de rij-assistentie mijn rit. Losjes houd ik mijn handen aan het stuur terwijl de grote cross-over feilloos de koers bepaalt. Op de achtergrond speelt het Focal-audiosysteem (1.000 euro) terwijl rijgeluiden goeddeels op de achtergrond blijven. Alleen tijdens het accelereren verheft de 180 pk sterke diesel zijn stem meer dan je zou verwachten en is de geleverde kracht net toereikend. Omdat vermogen óók een vorm van luxe is kijk ik al uit naar de 300 pk sterke plug-in hybride, die later zijn opwachting maakt. Over de soepele en aangenaam snel schakelende achttrapsautomaat overigens niets dan lof. Ook met het testverbruik van 1 op 12,9 is, gezien de gereden snelheden, niets mis. 

De terugreis leidt door het donker, dus ik schakel de nachtzichtassistent (1.930 euro) in. Het systeem werkt zeer goed en weet voetgangers omlijnd weer te geven in het instrumentarium voordat ik ze zelf ontwaar. De adaptieve led-verlichting (1.280 euro) is weliswaar mooi, maar blijkt verblindend te werken. Het adaptieve gedeelte uitschakelen is dan ook mijn advies.  

Een DS 7 misstaat niet in de hoogste kringen.

Betalen

DS steekt niet onder stoelen of banken te willen wedijveren met de bekende premiummerken, met bijbehorend prijskaartje. Zet je hem tegenover de beoogde concurrenten, dan valt het eigenlijk wel mee. De DS 7 met handgeschakelde 130 pk diesel is er vanaf 43.690 euro, de PureTech 180 met achttrapsautomaat is met een prijs vanaf 45.690 euro wellicht de interessantste keuze. Wel zijn de opties behoorlijk duur: je bent zo 12.000 euro verder als je de interessantste highlights aanvinkt.

Qua vanafprijs wedijvert hij met de gelijkwaardig presterende maar beduidend compactere Audi Q3 1.4 TFSI, Mercedes-Benz GLA 200 en Volvo XC40 T4. De prijzen voor (zakelijke) lease zijn enkele tientallen euro’s per maand hoger dan die van de eerste twee en vergelijkbaar met die van de Volvo. Daar krijg je ’n hoop extra ruimte voor terug.

Conclusie

Is het een achterlicht of is het kunst?

Met de DS 7 Crossback lanceert DS de eerste échte Europese DS. Met het gewenste premiumgevoel zit het wel snor omdat je daadwerkelijk in weelde baadt. Die weelde is allesbehalve goedkoop, want de bijzonderste opties vertegenwoordigen een hoge waarde. Nu is het zaak voor DS om de auto ook op het gebied van infotainment naar een hoger niveau te tillen.

Ook al scoort de DS 7 niet op elk vlak de volle punten, wat voor hem spreekt is de begeerte die hij opwekt. Of het nu de bewonderende blikken van het publiek zijn of juist dat prachtige interieur: het laat je de minpunten al snel vergeten. 

Video

Wil je de bijzonderheden van de DS 7 Crossback in actie zien? Bekijk dan onze video-review!