Highlights

  • nieuw platform

  • hightech rijhulpsystemen

  • vanaf 23.765 euro

Je zoekt een sportief rijdende auto? Ford Focus. Je zoekt een ruime stationwagon? Ford Focus. Je zoekt een zakelijk verantwoorde hatchback? Ford Focus. Je zoekt een comfortabele vakantie-auto? Ford Focus. Je zoekt een cross-over-achtig model? Ford Focus. Je zoekt een auto die zelf kan rijden? Het antwoord weet je waarschijnlijk al. En ik kan nog wel even doorgaan…

De vierde generatie Ford Focus heeft de zware maar ook eervolle taak om zijn goede naam een mooi vervolg te geven. Ford stopt het nieuwe model vol met nieuwe techniek en breidt het assortiment drastisch uit met interessante nieuwe varianten. Zodat er nu voor bijna iedereen een geschikte Focus is.

Bekijken

Geschikt of niet, je moet de Focus natuurlijk ook nog een beetje mooi vinden. Het onderscheid met de voorgaande generatie is in ieder geval direct duidelijk. Door de langere wielbasis en de kortere overhangen heeft de auto andere proporties gekregen. De nieuwe Ford is een goede afspiegeling van de huidige designtrends, van zo’n beetje elke concurrent vind je wel een ontwerpelement in de nieuwe Focus. Opvallend: bij de luxe Vignale-uitvoering is de modelnaam nergens te bekennen op de auto. Waar bij andere uitvoeringen het woord Focus breed staat uitgeschreven op de achterklep, vind je bij de meest luxe uitvoering in chique letters alleen de naam Vignale.

Vignale staat ook voor veel in luxe in het interieur. Toch zorgt de aankleding niet voor een luxe beleving, daarvoor zien de gebruikte kunststoffen er iets te goedkoop uit en is de vormgeving niet verfijnd genoeg, ook in de andere uitvoeringen. De bouwkwaliteit is in orde, rammeltjes zijn niet te horen en de pasnaden van de verschillende dashboarddelen zijn keurig.

Zitten

Achter dit stuur vind je snel een goede rijhouding.

Heeft Ford zich er makkelijk vanaf gemaakt met het Focus-interieur? Nee, absoluut niet. Het zit namelijk wel degelijk slim in elkaar. Het dashboard is verder naar voren geplaatst, zodat er meer interieurruimte is met nagenoeg gelijke buitenmaten. Zitten doe je in de nieuwe Focus op erg fijne stoelen, die ik al snel in een actieve rijhouding instel. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook een meer relaxte stand aannemen. Maar ik weet wat me te wachten staat: een nieuwe Focus én de fantastische slingerwegen van de Côte d’Azur. Dat wordt genieten! Maar eerst nog even naar de achterbank, daar is meer ruimte dan voorheen dankzij 5 centimeters extra wielbasis. Je moet wel heel lang van stuk zijn om hier niet comfortabel te kunnen zitten. Bedenk wel dat het panoramadak belangrijke hoofdruimte opsnoept, zoals bij elke auto met deze optie. De inhoud van de kofferbak (375 liter) is in lijn met die van andere modellen in het C-segment.

Bedienen

Ford heeft het aantal fysieke knoppen in de nieuwe Focus met 50 procent teruggebracht. Dat is knap, zeker als je bedenkt dat er veel meer functies zijn. Het zijn er bijna teveel om op te noemen en sommige zag ik nog niet eerder op een auto in het compacte middensegment. De meest opvallende: adaptieve cruise control in combinatie met lane centering. Hiermee kan de Focus semi-autonoom rijden op snel- en B-wegen, de techniek neemt de besturing, remmen en acceleratie over. Het werkt nog niet zo verfijnd als in duurdere auto’s, maar Ford maakt dit soort techniek nu wel voor een grotere groep mensen bereikbaar. En er is meer: een goed werkend head-up display, slimme bochtverlichting, een draadloze oplader, een inparkeersysteem. Het zijn allemaal opties die het leven in de nieuwe Focus aangenamer maken.

Het multimediasysteem werkt snel en intuïtief maar de menu’s zien eruit alsof ze lang geleden zijn bedacht. Wel fijn: op bijna alle uitvoeringen krijg je standaard het grote, 8 inch aanraakscherm. Alleen de basisversie is uitgerust met een 6,5 inch exemplaar.

Rijden

Elk schroefje in het onderstel is nieuw, maar Ford heeft wederom een klasse-platform ontwikkeld. Een nieuwe optie is adaptieve demping, waarmee je de Focus naar wens sportiever of juist comfortabeler maakt. En hoe! In de comfort-stand waan je jezelf in een oude Citroën, de koets gaat zelfs een beetje dansen. In de sportstand kun je juist sportiever rijden en worden ook andere parameters aangepast, zoals de gasrespons en de zwaarte van de besturing. De stuurbekrachtiging is in de instellingen Normal en Comfort erg licht en in de sportstand precies goed. Wat je kiest maakt eigenlijk niet uit, want wát een fijne auto is dit. Sturen betekent direct reactie, de voorwielen willen nóg liever dan jij de bocht om en de grip is indrukwekkend. Het overhellen blijft in alle standen beperkt. De Focus is een echt multitalent: comfortabel en op afroep sportief. Zonder de optie adaptief onderstel is de afstelling vergelijkbaar met die van de stand Normal, een prettig mix van comfort en dynamiek.

De nieuwe Ford Focus is een mooie afspiegeling van de huidige designtrends.

Sturen betekent direct reactie, de voorwielen willen nóg liever dan jij de bocht om en de grip is indrukwekkend.

De 1.5 driecilindermotor is bijna helemaal nieuw, alleen de Fiesta ST ging de Focus voor. Net als in die auto maakt de motor indruk. Knap: je hoort niet dat het een driecilinder is. Nou oké, als je achter de auto gaat staan en het gepruttel uit de uitlaat hoort komen dan kun je moeilijk ontkennen dat de motor slechts drie cilinders heeft.

De vermogensopbouw van de 150 pk-versie is mooi gelijkmatig en de Focus beweegt met de EcoBoost-motor eenvoudig vlot door het verkeer, ook als de wegen zoals in Zuid-Frankrijk flink omhoog gaan. De nieuwe achttraps automaat houdt het toerental in het meest ideale gebied, zodat het maximale uit de motor wordt gehaald. Het schakelen gaat snel en soepel, alleen bij het gasgeven na een bocht of bij het wegrijden uit stilstand wil de versnellingsbak nog wel eens onverwachte duw uitdelen.

Betalen

De nieuwe Focus hatchback is er vanaf 23.765 euro. De vanafprijs is relatief hoog voor een auto in het C-segment, maar de uitrusting is behoorlijk compleet. Ford zit met de prijzen van de Focus net onder die van de Volkswagen Golf en net boven die van de Opel Astra en Renault Mégane. Uiteindelijk zal op detailniveau een combinatie van opties en de gekozen motorversie bepalen voor welk model je het goedkoopst uit bent. Dat geldt ook als je gaat (private) leasen. De auto zoals op de foto’s kost 41.610 euro. Het is de meest luxe Vignale-uitvoering met extra’s als een adaptief onderstel (1.000 euro), een pakket actieve rijhulpsystemen (450 euro) en een panoramadak (1.100 euro). Zoals je ziet zijn de optieprijzen alleszins redelijk.

Conclusie

Deze chique uitlaatpijpen horen bij de Vignale-uitvoering.

De nieuwe Ford Focus doet wat het oude model doet, maar dan beter. De vierde generatie combineert meer comfort met net zoveel dynamiek als voorheen. De nieuwe 1.5 Ecoboost-motor maakt indruk met zijn verfijnde eigenschappen en de interieurruimte is erop vooruitgegaan. De nieuwe snufjes maken het leven aan boord aangenamer en leggen de technologische lat in het compacte segment weer een stukje hoger.

Natuurlijk is de Focus niet op élke vraag een antwoord. Als je een cabrio, coupé, vierwielaandrijving of belachelijk veel vermogen wil dan zijn er andere Fords, maar verder is er zo’n beetje voor iedereen wel een Focus. Of je nu een sportieve, stoere, technologisch hoogstaande, luxe of ruime auto wil, of allemaal, er is een Focus die bij je past. Een beter antwoord dan de Focus kan Ford ook zelf niet bedenken.