Met zo’n 8.000 stuks per jaar is de Toyota Aygo een van de best verkochte auto’s van Nederland. Hij staat in 2004, samen met broertjes Citroën C1 en Peugeot 107, aan de wieg van een nieuwe generatie supermini’s en veroorzaakt daarmee een ware hausse. Andere fabrikanten volgen pas jaren later en een paar jaar geleden werd het trio rigoureus vernieuwd. Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van een toppositie heeft Toyota als enige van de drie merken zijn kleinste model recent herzien. Toyota belooft verbeteringen op vele vlakken, tijd om dat te ervaren.

De vernieuwde Aygo herken je direct aan zijn nieuwe front. De kenmerkende ‘X’ is verdwenen en maakt plaats voor een zo mogelijk nog ruigere neuspartij. Belangrijker zijn de beloofde verbeteringen op het gebied van geluidsisolatie en in de motor zijn drie extra paarden gehuisvest. Langere versnellingen moeten zorgdragen voor een lager snelwegtoerental en daardoor een rustigere rijbeleving.

Bekijken

Opvallende dagrijverlichting in een bijna intimiderend front.

De nieuwe Aygo heeft een indrukwekkende neus, dat is zeker. Er is geen tweede kleintje op de markt dat zo intimiderend de wereld inkijkt. Stiekem best gaaf, juist omdat de in Reddish Purple gespoten testauto zo ontwapenend oogt als een boxer-pup. Geen kleur trouwens die zoveel verdeeldheid schept, de één vindt het fantastisch en de ander wanstaltig. Je zou bijna vergeten dat de achterlichten een opvallend nieuw led-design hebben…

Binnenin blijft eigenlijk alles bij het oude. Je kijkt dus naar een creatief vormgegeven dashboard dat is gebouwd met harde kunststoffen. De grote oppervlakten in hoogglans-zwart ogen nu nog fris en mooi, maar de ervaring met dergelijk materiaal leert wel dat het vrij krasgevoelig is. Tegen een bescheiden meerprijs kun je ook andere kleuren kiezen. Enkele in Reddish Purple gespoten interieurdetails voegen net dat beetje wenselijke kleur toe, waardoor in de Aygo een alleraardigste sfeer ontstaat. Ook hier geldt dat je de kleuren zelf kunt kiezen.

Zitten

Vrij minimalistisch, maar nog altijd fris interieur.

Alleraardigst is ook de zit op de stoelen, zelfs op langere ritten voldoen ze ruimschoots. De hoofdsteun is geïntegreerd en niet verstelbaar, waardoor deze voor iedereen past. Ook niet voor iedereen past het stuurwiel, dat alleen - beperkt - in hoogte verstelbaar is. Dat is in het segment van de stadsauto’seerder regel dan uitzondering, maar het moet gezegd.

Achterin is er opvallend veel voetenruimte beschikbaar, waardoor de leefruimte groter is dan je in eerste instantie zou denken. De Aygo is een vierzitter, maar is uiteraard niet bedoeld om met vier man uitgebreid op vakantie te gaan. Met z’n vieren reizen binnen Nederland is met een beetje inschikken geen enkel probleem, al moet je niet teveel bagage mee willen nemen. De kofferbak heeft, achter de forse tildrempel, een bescheiden 168 liter te vergeven.

Bedienen

Het systeem ondersteunt Android Auto en Apple Carplay.

Groot nieuws is er op het vlak van de bediening, want sinds de facelift is de Aygo verkrijgbaar met ondersteuning voor Android Auto en Apple CarPlay. Hierdoor kun je de navigatie-apps, maar ook applicaties als Spotify gebruiken via je telefoon. Het bijkomende voordeel is dat je hierdoor altijd gebruik maakt van de meest actuele kaarten en verkeersinformatie.

Voor veel mensen is dit een ideale oplossing, maar gebruikers van Android moeten in Nederland nog wel een aantal extra stappen uitvoeren om Android Auto te kunnen gebruiken. In deze video leg ik uit hoe dat in zijn werk gaat. Voor wie geen smartphone wil gebruiken en toch wil navigeren is er de mogelijkheid om het systeem uit te breiden, het prijskaartje voor ingebouwde navigatie bedraagt 475 euro.

Rijden

Nieuwe led-achterlichten geven de achterkant een heldere look.

Bij de update krijgt de driecilinder 1.0 VVT-i in het vooronder er maar liefst 3 pk bij, waardoor het totaal uitkomt op 72. Wereldschokkend is dat niet, wel belangrijk en duidelijk merkbaar is de verbeterde geluidsisolatie. Stationair hoor je de motor amper lopen en pas bij het optrekken merk je dat hij aanwezig is. Rijd je kalm, dan blijft de grom mooi gedempt en bij 120 km/u draait de motor slechts 3.200 tpm dankzij de nóg langer geworden vijfde versnelling.

Hoe anders klinkt de motor als je je rechtervoet aan het werk zet! Dan zet hij een behoorlijke keel op, al ervaar ik dat zeker niet als negatief. De driecilindergrom klinkt speels en dankzij het wagengewicht van slechts 830 kilo zijn de prestaties (0 – 100 km/u in 14,1 seconden) oké. De maximale prestaties haal je in de eerste drie versnellingen en als je wilt kom je in ‘twee’ tot over de 100 km/u. In ‘vier’ en ‘vijf’ is de fut er wel uit en inhalen op de snelweg betekent onherroepelijk terugschakelen. Je krijgt er een keurig verbruik voor terug, want voor het testverbruik van 1 op 19 was niet veel moeite nodig.

Je kunt de Aygo rijden als een compacte GTI, zonder dat je rijbewijs meteen in gevaar komt.

Het lage wagengewicht heeft nog een voordeel in de vorm van een speels weggedrag. Met de Aygo is het ouderwets leuk ‘gooien en smijten’ wanneer je dat wilt. De behoorlijk overhellende koets volgt razend rap je stuurbewegingen en de achterkant laat zich desgewenst verleiden tot een klein stapje opzij. Nooit onveilig, trouwens, en alleen wanneer jij het wilt. Door deze combinatie van factoren kun je de Aygo rijden als een compacte GTI, zonder dat je rijbewijs meteen in gevaar komt.

Gedraag je je zoals het hoort, dan is de Aygo voornamelijk een aangenaam comfortabele auto. Het wegrijden gaat met meer gevoel en daardoor gemakkelijker dan voorheen. Een aangenaam lange veerweg zorgt ervoor dat de kleine Toyota goed omgaat met grote én kleine oneffenheden in het wegdek. Ook het snelwegcomfort valt op, niet alleen dankzij de kunstmatige maar effectieve ‘rechtuitstand’ van het stuurwiel waardoor de Aygo bijna niet uit koers te krijgen is. De motor is onhoorbaar en hooguit wat windgeruis dat rond de spiegels ontstaat dringt naar binnen. De verbeterde isolatie heeft hier duidelijk effect en tilt de Aygo op dit gebied naar het niveau van de beste concurrenten.

De grote, glazen achterklep blijft een opvallend kenmerk.

Betalen

Nee, de Aygo is niet meer zo goedkoop als bij zijn introductie, maar dat geldt ook van alle andere stadsauto’s. Vanaf 11.695 euro staat er een driedeursexemplaar bij jou op de stoep. Echt interessant wordt het vanaf 13.495 euro, waarvoor je een vijfdeurs X-Fun koopt. Deze heeft naast de twee extra portieren ook airco en Bluetooth-ondersteuning. De testauto is in X-Cite-uitvoering helemaal áf, met onder meer het centrale 7 inch grote aanraakscherm. De prijs loopt inmiddels op tot 15.245 euro. Tegenwoordig is ook het privé leasen van de Toyota Aygo populair. Het merk biedt de auto zelf aan voor een bedrag vanaf 199 euro per maand, de zeer complete uitvoering X-First is er vanaf 239 euro per maand.

Conclusie

Toyota verwacht nóg meer Aygo's te verkopen.

De Toyota Aygo is nog steeds een Toyota Aygo, maar wel een aanwijsbaar betere versie. Het is de ingenieurs gelukt om rijgeluiden effectiever buiten de deur te houden waardoor de kleine Toyota zelfs op de middellange afstand een prettige reisgenoot blijft. Het testverbruik is keurig en het kan vrij eenvoudig nog beter.

De Toyota maakt na z’n facelift een lange neus naar de concurrentie. De verbeteringen werpen hun vruchten af en geven de Aygo, zeker in vergelijking met z’n drielingbroers, een neuslengte voorsprong.