Na het succes van de nieuwe Fiat 500, waarvan de introductie inmiddels alweer 11 jaar achter ons ligt, bedacht Fiat nieuwe derivaten. Neem de 500X, die zonder retro te willen zijn 500’je speelt in de moderne cross-overwereld. Bijna overal werd het een succes, maar de hoge aanschafbelasting speelde hem in Nederland parten. Met gloednieuwe FireFly-benzinemotoren lijkt de 500X klaar voor een nieuwe kruistocht in een frisse pantalon. Hoe scherp de vouwen zijn ontdek ik in Turijn.

Tegelijkertijd met de nieuwe motoren heeft Fiat de 500X subtiel vernieuwd. Het ontwerp loopt nu weer in de pas met de ‘originele’ 500, waarvan je duidelijk de lichtunits herkent. Ook onderhuids lieten de Italianen hun cross-over niet ongemoeid want alles wat elektronisch is werd vernieuwd. Daardoor ondersteunt de 500X nu de laatste generatie info- en mediasystemen en is de veiligheidsuitrusting up-to-date. De nieuwe drie- en viercilinder FireFly-motoren komen beide naar Nederland, een diesel is niet langer leverbaar.

Bekijken

De nieuwe achterlichten herken je direct.

Bij Fiats 500-serie is duidelijk sprake van evolutie, geen revolutie. De oorspronkelijke 500 is een paar jaar geleden al subtiel bijgepunt, de 500X profiteert van ruwweg dezelfde wijzigingen. De voorste lichtunits krijgen een moderne inrichting met standaard led-dagrijverlichting terwijl de achterlichten nu volledig uit leds bestaan, met in het midden een ‘leeg’ stukje. Zo blijft de 500X als model herkenbaar terwijl hij toch duidelijk nieuw is. Zonder meer een fraai stuk werk, al is het nog knapper dat het basisontwerp nog geen spoortje van ouderdom vertoont.

De binnenkant krijgt van hetzelfde laken een pak. Het ontwerp is hier allerminst verouderd en profiteert van een nieuw instrumentencluster en een fris driespaaks stuurwiel. Een in carrosseriekleur gespoten sierlijst bestrijkt nog altijd het gehele dashboard. Dat blijft verfrissend en de kunststoffen eromheen zijn van het fraaie soort. De uitstraling en uitvoering zijn voor dit segment bovengemiddeld.

Zitten

Het dashboard oogt en voelt hoogwaardig.

Fiat monteert geprononceerde stoelen met stevige kussens. De ondersteuning van het zitvlak zou iets beter mogen zijn, maar afgezien daarvan is er weinig te klagen. Het stuurwiel laat zich uitgebreid afstellen, waardoor de meeste bestuurders gewoon goed zullen zitten. Achterpassagiers zitten eveneens ruim. Met dank aan het hogere dak biedt de 500X meer hoofdruimte dan de meeste van zijn concurrenten.

De kofferbak meet met zijn 350 liter inhoud gemiddeld voor dit segment, met neergeklapte bank ontstaat er een vlakke laadvloer met daarboven exact 1.000 liter ruimte.

Bedienen

Het instrumentarium kreeg een groot, centraal display.

De vernieuwde Fiat 500 beschikt over de laatste versie van het bekende Uconnect-systeem. Het 7 inch aanraakscherm zou nog wel wat groter mogen zijn, want het oogt wat vol. Gelukkig werkt het prima en is het goed afleesbaar. Dat de TomTom-navigatiekaarten even de tijd nodig hebben om voor het eerst in te laden kan vervelend zijn maar wanneer dat gebeurd is, loodst de navigatie me feilloos door het drukke centrum van Turijn.

Het nieuwe, grote scherm in het instrumentarium is eveneens goed afleesbaar en in de praktijk gebruik ik het vooral als digitale snelheidsmeter. De analoge kilometerteller heeft namelijk een wat ongebruikelijke schaalverdeling.

Rijden

De nieuwe FireFly-motoren maken nieuwsgierig, dus snel start ik de voor ons land zo belangrijke 1,0-liter met drie cilinders. Dat laatste zeg ik erbij omdat je het maar amper hoort, direct na het starten blijkt de motor al aangenaam stil. Gedurende de rit laat de FireFly zich nooit op onaangename wijze horen, ook niet als je de hogere toeren opzoekt. Bij een constante snelheid van 130 km/u draait de driepitter een relatief hoog toerental van 3.400, al heb je daarvan verder geen last.   

Een temperamentvolle Italiaanse rijstijl past ‘m het best, zullen we maar zeggen.

Gelukkig maar, want in de bergen rond Turijn mag de nieuwe driecilinder stevig aan de bak. De slag van het gaspedaal is lang en je moet het gevoelsmatig ver intrappen, maar wanneer je dat doet ga je met gezwinde spoed de berg op. Op toeren presteert de FireFly dus adequaat, maar vooral in stedelijk gebied valt op dat de motor pas voorbij de 2.500 tpm echt lekker vaart. Daaronder presteert hij vrij minimaal en daarop moet je je even instellen. Een temperamentvolle Italiaanse rijstijl past ‘m het best, zullen we maar zeggen.

Dat de driecilindermotor niet alleen op papier flink zuiniger kan zijn dan zijn voorganger wil ik graag geloven, maar het afgelezen verbruik van nauwelijks 1 op 10 valt toch wat tegen. In het vlakke Nederland zal de driecilinder meer dan voldoende presteren om de meeste gebruikers blij te maken en pakt ook het verbruik vermoedelijk een stuk beter uit.

De verdere rijbeleving past goed bij het uiterlijk. Een 500X rijdt zo volwassen als ‘ie oogt, zonder uitgesproken comfortabel of sportief te zijn. Zijn achteras is gevoelsmatig wat stevig gedempt, maar oncomfortabel wordt het nooit. De lichte besturing is consistent en geeft rust, zowel bij manoeuvreren in de stad als op langere snelwegritten.

Eveneens rust geven de vernieuwde veiligheidssystemen. De dodehoekdetectie doet zijn werk uitstekend, al klinken de waarschuwingspiepjes die het zo nu en dan geeft wel erg indringend. Fiat levert nu ook een actieve rijstrookassistent die je corrigeert bij overschrijding van de wegbelijning. Dit systeem doet zijn werk subtiel en als je zelf goed stuurt merk je er niets van – zo hoort een hulpsysteem te werken.

Het basisontwerp is nog geenszins verouderd.

Betalen

De nieuwe FireFly-driecilinder maakt de Fiat 500X een stuk bereikbaarder. Op papier neemt de CO2-uitstoot met 20 procent af, waardoor de aanschafbelasting BPM omlaag gaat. De ‘kale’ vanafprijs van de vernieuwde 500X is op het moment van schrijven nog niet bekend omdat Fiat eerst de complete Opening Editions levert.

Een Fiat 500X Urban Opening Edition met Uconnect-systeem, navigatie, full led-koplampen, lichtmetalen wielen, cruise control en verkeersbordenherkenning is er vanaf 25.395 euro. Daarmee is de Fiat 500X concurrerend geprijsd, zeker als je zijn net iets grotere formaat en fraaie interieurafwerking in ogenschouw neemt.

Conclusie

Deze FireFly Turbo maakt de 500X financieel aantrekkelijker.

Met de vernieuwde 500X zet Fiat een belangrijke stap. Voor ons Nederlanders is de forse 500 nu eindelijk concurrerend geprijsd dankzij de nieuwe driecilindermotor. Dat is een prima motor met een eigen karakter, dat soms wat gewenning vergt. De Fiat 500X blijft een fraai 500-derivaat met een karakteristieke uitstraling. Na de facelift blijft die niet slechts intact, hij wordt zelfs nog net wat uitgesprokener. Het interieur blijft bovengemiddeld mooi voor zijn segment en dankzij het nieuwe instrumentarium is het nog functioneler.

Voor wie altijd al een 500X wilde maar werd afgeschrikt door de prijs: nu kan het misschien! Voor wie het hele segment in overweging neemt is de 500X eveneens interessanter geworden omdat ‘ie voor een vergelijkbare prijs meer ruimte biedt dan veel concurrenten. De FireFly-motoren zijn essentieel voor een hernieuwd succes doordat ze de prijs omlaag brengen, de overige wijzigingen zijn mooi meegenomen. Het is vooral de aangescherpte aanbieding die de Fiat 500X klaar maakt voor een nieuwe kruistocht. Stijlvol, in pantalon.   

Video