Infotainment is in moderne auto’s net zo belangrijk geworden als het motorvermogen of het design. Waar je vroeger genoegen nam met een cd-speler en radio, hebben bestuurders anno 2025 toegang tot geavanceerde, digitale systemen die navigatie, communicatie, entertainment en voertuigfuncties combineren in één centrale bediening. Infotainmentsystemen bepalen mede hoe prettig een auto aanvoelt – en hoe veilig je onderweg bent.
In dit artikel nemen we je mee in de wereld van moderne infotainmentsystemen. We bespreken de populairste systemen per automerk, overkoepelende platforms zoals Apple CarPlay en Android Auto, trends op het gebied van bediening en veiligheid, en de rol van updates en connectiviteit.
Wat is een infotainmentsysteem precies?
Een infotainmentsysteem combineert informatie en entertainment in één digitaal platform. Meestal bestaat het uit een touchscreen, stembediening, knoppen of draaiknoppen en is het gekoppeld aan het navigatiesysteem, audio-installatie, smartphone-integratie, voertuiginstellingen en soms zelfs klimaatcontrole.
Infotainment is allang geen luxe meer, maar een standaardvoorziening die het verschil kan maken tussen een fijne en frustrerende rijervaring. Systemen worden steeds sneller, intuïtiever en persoonlijker dankzij kunstmatige intelligentie, cloud-integratie en draadloze updates. Inmiddels heeft elk zichzelf respecterend automerk van het infotainmentsysteem een USP gemaakt.
BMW was een pionier met de introductie van iDrive begin jaren 2000. De nieuwste generatie – iDrive 8.5 en binnenkort iDrive 9 – biedt een futuristische gebruikerservaring met een gebogen display, snelle verwerking en ondersteuning voor natuurlijke spraakcommando's via de "BMW Intelligent Personal Assistant."
Belangrijkste kenmerken:
-
BMW Curved Display (12,3" instrumentencluster + 14,9" touchscreen)
-
Over-the-air software-updates
-
Gepersonaliseerde profielen
-
Integratie met MyBMW-app
-
Ondersteuning voor Apple CarPlay & Android Auto (draadloos)
BMW ontwikkelt iDrive steeds verder richting een volledig connected experience waarbij jouw voorkeuren, navigatiegeschiedenis en voertuiginstellingen automatisch worden gesynchroniseerd met je profiel.
Mercedes-Benz zette met MBUX in 2018 een nieuwe standaard voor premium infotainment. De kracht van MBUX zit in de natuurlijke spraakbediening (“Hey Mercedes”), de high-res schermen en de intuïtieve touch-bediening. MBUX integreert naadloos met navigatie, klimaatcontrole, sfeerverlichting, stoelmassage en zelfs geurverspreiding.
Belangrijkste kenmerken:
-
Spraakbediening met AI (leert van jouw voorkeuren)
-
Augmented reality-navigatie
-
Tot 3 schermen in EQ-modellen (waaronder voorpassagier)
-
Over-the-air updates
-
Voice shopping, games en streamingdiensten in EV-modellen
MBUX komt voor in alles van de A-Klasse tot de elektrische EQ-modellen en past zich aan per segment.
Audi’s MMI (Multi Media Interface) heeft een flinke evolutie doorgemaakt. De nieuwste versies gebruiken grote, gebogen OLED-schermen en een tweede touchscreen voor klimaatbediening. Audi Connect voegt daar connected diensten aan toe zoals real-time verkeersinformatie, car-to-X communicatie, parkeerinformatie en smart home-integratie.
Belangrijkste kenmerken:
-
Virtual Cockpit (digitaal instrumentenpaneel)
-
Haptische feedback op schermen
-
Slimme stembediening ("Hey Audi")
-
Routeplanning met laadinformatie (EV-modellen)
-
Volledige integratie met CarPlay en Android Auto
Audi mikt op hightech-ervaring met minimale afleiding, met visueel indrukwekkende graphics en veel personalisatie.
Ford loopt met SYNC 4 en 4A flink voorop, zeker in de VS. Dit systeem draait op een responsief 12- of 15,5-inch scherm en biedt draadloze connectiviteit met smartphones en slimme spraakbediening. Het systeem kan ook OTA-updates uitvoeren voor functies als navigatie, klimaatbediening en rijhulpsystemen.
Belangrijkste kenmerken:
-
Draadloze Android Auto & Apple CarPlay
-
Cloud-gestuurde navigatie
-
FordPass-integratie
-
Machine learning voor veelgebruikte functies
SYNC 4 is standaard op onder meer de nieuwe Mustang, Kuga en Mach-E.
Sommige merken hebben ervoor gekozen om het infotainmentsysteem volledig te baseren op Google-diensten. Deze auto’s hebben Google Maps, Google Assistant en Google Play Store ingebouwd zonder dat je je smartphone hoeft te koppelen.
Belangrijkste kenmerken:
-
Native Google Maps met realtime updates
-
Spraakbediening via Google Assistant
-
Apps via Google Play
-
Regelmatige updates via internet
Vooral Volvo, Polestar en Renault bieden dit systeem aan. Het voordeel is dat de ervaring meteen vertrouwd aanvoelt voor Android-gebruikers.
Android Auto en Apple CarPlay zijn de universele standaarden waarmee je jouw smartphone koppelt aan vrijwel elk infotainmentsysteem. De meeste moderne auto’s bieden tegenwoordig draadloze connectie en uitgebreide ondersteuning voor apps.
-
Gebruikt Google Maps, Spotify, WhatsApp en meer
-
Nieuwe UI splitst het scherm in navigatie/media/communicatie
-
Draadloos beschikbaar in meeste auto’s sinds 2022
-
Interface gebaseerd op iOS
-
Gebruikt Apple Maps, Spotify, iMessage, Podcasts, enz.
-
In CarPlay 2.0 (verwacht in 2025) kun je zelfs instrumentenclusters personaliseren
Beide platformen zijn inmiddels zeer betrouwbaar, maar zijn afhankelijk van de kracht van je smartphone.
Opkomende trends: infotainment als platform
Infotainment groeit uit tot een soort besturingssysteem voor je auto. Denk aan:
-
Personalisatie: jouw profiel (stoelstand, navigatie, radio, sfeerverlichting) reist met je mee
-
App Stores in auto’s: Audi, BMW en Google Built-In bieden downloadbare apps zoals YouTube, Spotify, Vivaldi-browser
-
Streaming & gaming: Tesla biedt al games, YouTube en Netflix in de auto tijdens het laden
-
AR & AI: Augmented reality op head-up displays wordt steeds geavanceerder, net als predictive bediening op basis van rijgedrag
Nadelen en aandachtspunten
Hoe mooi infotainmentsystemen ook zijn, ze kunnen ook afleiden of gefrustreerde bediening opleveren:
-
Te veel functies verstopt in menu’s
-
Vertraging bij goedkope schermen
-
Afleiding door touch-only bediening
-
Afhankelijkheid van smartphone en internet
Kijk bij aankoop van een occasion dus altijd of het systeem up-to-date is en of je ermee overweg kunt. Soms is een draaiknop fijner dan een vingerafdruk op een touchscreen.
Conclusie: infotainment bepaalt de rijervaring
Het infotainmentsysteem is het digitale hart van de moderne auto. Het bepaalt je route, je muziek, je comfort en soms zelfs je veiligheid. Of je nu valt voor het hightech karakter van BMW iDrive, het vriendelijke MBUX van Mercedes of het vertrouwde Android Auto, het loont om je goed te verdiepen in de mogelijkheden.
Ben je benieuwd welke modellen het nieuwste systeem hebben? Op AutoKopen.nl vind je een actueel aanbod van auto’s met moderne infotainmentopties – van jong gebruikte leaseauto’s tot premium EV’s. Zonder banners, zonder afleiding. Alleen auto's.
Aanraders