Nederlanders rijden langer door: gemiddelde afdankleeftijd auto bereikt 20 jaar. Nederlandse automobilisten houden hun voertuigen steeds langer op de weg. Volgens Auto Recycling Nederland lag de gemiddelde leeftijd waarop auto's in 2024 werden afgedankt op 20 jaar, een stijging ten opzichte van 19,7 jaar in 2023. 

Deze trend is te verklaren door meerdere factoren. Moderne auto's zijn technisch betrouwbaarder en gaan langer mee. Daarnaast maken de hoge aanschafprijzen van nieuwe voertuigen en onzekerheden rond de transitie naar elektrisch rijden het aantrekkelijker om langer met een bestaande auto door te rijden. Veranderende belastingregels spelen hierbij ook een rol . 

 

Volgens de autoinkoop site ikwilvanmijnautoaf.nl stijgt de leeftijd van de auto's die naar de sloop gaan ook elk jaar met enkele maanden. "De tijd dat een auto na 15 jaar op was ligt inmiddels ver achter ons. Deze gaan momenteel alleen naar de sloop als er sprake is van grote technische gebreken zoals een doorgeroest subframe, defecte versnellingsbak of kapotte motor."

 

Vergelijking met andere landen

Hoewel de gemiddelde afdankleeftijd 20 jaar bedraagt, is de gemiddelde leeftijd van auto's op de Nederlandse wegen bijna 12 jaar. Ter vergelijking: in België is dit 9,9 jaar, in Duitsland 10,3 jaar en in Frankrijk 11,2 jaar. Luxemburg heeft met 8 jaar het jongste wagenpark van Europa .

 

Gevolgen voor de occasionmarkt

De vergrijzing van het wagenpark heeft invloed op de occasionmarkt. Ook op AutoKopen.nl is er een groeiende interesse in tweedehands auto's van bouwjaren 2018 tot 2021. De afgelopen jaren werd er steeds vaker gezocht naar auto's van 5 jaar en ouder . 

 

Deze ontwikkelingen onderstrepen de veranderende houding van Nederlandse automobilisten ten opzichte van autobezit en -gebruik. Duurzaamheid, kostenbewustzijn en technologische vooruitgang spelen hierbij een cruciale rol.