De CEO van Porsche, Wendelin Wiedeking, heeft zich fel uitgelaten over de zogenaamde Volkswagen-wet, die afgelopen week werd aangenomen door de Duitse regering. “We worden behandeld als aangieren.”

Wiedeking haalt in de Duitse krant Handelsblatt flink uit naar de Duitse overheid: “We zijn onaangenaam verrast over hoe we behandeld worden door de politiek. We hebben in dit land afgelopen jaar 1,5 biljoen euro aan belastingen betaald, maar worden behandeld als een stel aasgieren. En dat doet pijn.”

De Porsche-baas zegt het idee te hebben dat zijn bedrijf wordt gezien als roofzuchtige aandeelhouder. Hij begrijpt niet waarom de Duitse overheid een wet aanneemt die recht tegen de Europese regels in gaat.

De zogenaamde Volkswagen-wet geeft de Duitse overheid vetorecht bij belangrijke beslissingen, ondanks het aandeel van slechts twintig procent. Hierdoor kunnen zaken als overnames en fabriekssluitingen worden geblokkeerd. Porsche wil binnenkort zijn aandelenpakket uitbreiden naar meer dan vijftig procent en is bang dat de Duitse overheid dat wil belemmeren.