De Volkswagen Cross Coupé was de grote verrassing op de autoshow van Tokio. Minder verrassend is dat de auto zeer waarschijnlijk in productie gaat.

Reken ongeveer op 2014. Binnen een aantal jaar onthult Volkswagen de productieversie van de Cross Coupé, de crossover die als studiemodel debuteerde op de Tokyo Motorshow. Volkswagens ontwikkelingschef Ulrich Hackenberg heeft tegenover tijdschrift Autocar min of meer bevestigd dat de Cross Coupé het productiestadium zal halen.

De auto wordt gebouwd op het nieuwe, modulaire platform van de Volkswagen Group. De Up! is het eerste model dat gebruik maakt van dit zogenaamde MQB-platform. Volgens Hackenberg is de Cross Coupé een logische zet, nu ‘steeds meer mensen een dynamisch ogende en sportieve SUV willen’. De populariteit van de BMW X1 en Range Rover Evoque is daarvan het levende bewijs.

Als de auto op de markt komt dan verschijnt ook een driedeurs uitvoering. De hybridetechniek – waarbij een elektromotor de achterwielen aandrijft – die in het studiemodel zit laat wat langer op zich wachten maar zal in de toekomst zeker worden geïmplementeerd in Volkswagen-modellen.