Toyota Prius Plug-in Hybrid

Toyota heeft de introductie van de volgende generatie Prius uitgesteld met een half jaar. De compleet te vernieuwen hybride brengt veel verbeteringen met zich mee.

Toyota heeft meer tijd nodig voor het ontwikkelen en testen van de nieuwe generatie Prius. Het hybride model, oorspronkelijk gepland voor half 2015, zal niet eerder verschijnen dan in december van volgend jaar. Dat meldt de Amerikaanse uitgave van vakblad Automotive News. De plug-in hybride uitvoering zal vanaf oktober 2016 worden gebouwd.

De nieuwe Prius zal er niet alleen iets anders uit gaan zien, veel van de technologie is compleet anders dan van de huidige generatie. Er wordt gewerkt aan een nieuw, modulair platform dat geschikt zal zijn voor meerdere Toyota-modellen. Die gaan zoveel mogelijk dezelfde onderdelen gebruiken. De nieuwe bodemplaat is toepasbaar voor een groter aanbod motoren. 

De hybride aandrijflijn wordt volledig vernieuwd. Zoals bij iedere nieuwe generatie wil Toyota deze 10 procent zuiniger maken dan de huidige generatie die in 2009 verscheen. De nieuwe chip die het Japanse merk onlangs presenteerde is nog niet klaar voor gebruik dus moet het merk het nu hebben van bijvoorbeeld een lichter gewicht van de motor en het sportiever (lees: aerodynamischer) maken van de autobody.

Eind dit jaar hoopt Toyota een prototype gereed te hebben dat nog uitgebreid getest wordt. Want met de vervanging van 's werelds meestverkochte hybride - een miljoen stuks in zowel 2012 als 2013 - wil Toyota geen risico's nemen. En wees eerlijk, ook voor automobilisten is het beter dat alle kinderziekten al uit het nieuwe model gehaald zijn.