Lancia verdwijnt van de Nederlandse markt. Je kunt geen nieuwe auto meer bij de dealers bestellen, maar er staan nog wel diverse exemplaren van de Ypsilon op voorraad.

Zoals in 2014 al aangekondigd verdwijnt Lancia van de markt. Het chique Italiaanse merk verkocht hier alleen nog de Ypsilon, maar die is vanaf nu niet meer nieuw te bestellen. De dealers verkopen hun laatste voorraad en blijven daarna actief als servicepunt.

Kopers krijgen op een nieuwe Ypsilon volledige fabrieksgarantie en de levering van onderdelen, nu en in de toekomst, is gegarandeerd. Dat is mogelijk omdat Lancia onderdeel is van Fiat Chrysler Automobiles, dat in Nederland actief blijft met merken als Fiat, Alfa Romeo en Jeep.

Volgens woordvoerder Mirco Rácz van FCA Nederland verdwijnt Lancia niet helemaal: “Het merk is verre van dood. De Ypsilon is een van de best verkopende auto’s in Italië.” Lancia zal daarom op de thuismarkt actief blijven. 

Lancia Aurelia GT B20 Coupé (1951)

Lancia is in Nederland een relatief onbekend merk, de Ypsilon was het bekendste en meest populaire model, maar het merk heeft vele bijzondere auto's gemaakt en kent een trouwe schare liefhebbers. Modellen als de Fulvia, Flavia, Aurelia en Flaminia zijn geliefde klassiekers die nu voor hoge bedragen worden verhandeld. Lancia verwierf in de jaren '70 en '80 veel bekendheid door de successen in de rallysport, met de Stratos en Delta. De daarvan afgeleide straatauto's zijn inmiddels iconische modellen.

De laatste Lancia-modellen, zoals de Thema en Voyager, waren 'ver-Italiaanste' versies van Chrysler-modellen, maar het merk zal vooral herinnerd worden om zijn stijlvolle en vaak innovatieve auto’s.