Volvo is de eerste westerse fabrikant die voor wereldwijde markten auto’s produceert in China. De eerste Chinese Volvo’s zijn nu op de trein gezet voor klanten in Europa.

Veel producten die Europa verkrijgbaar zijn worden al in China geproduceerd, zoals smartphones of televisies. Voor auto’s is dat anders. Volvo gaat nu als eerste westerse fabrikant auto’s maken in China, die voor alle markten wereldwijd bestemd zijn. Dat juist Volvo als eerste die stap zet is niet vreemd, de Chinese autofabrikant Geely is namelijk eigenaar van het merk. Ook in Nederland krijgen we ‘Chinese’ Volvo’s, de eerste trein is nu onderweg vanuit China naar Volvo’s distributiecentrum in België.

Volvo bouwt in een nieuwe fabriek in Daqing, in het noordoosten van China, de S90. De fabriek wordt gerund door Volvo en het merk hanteert dezelfde kwaliteitsnormen als in de Europese fabrieken. De auto’s worden per trein naar Europa vervoerd, over een nieuwe spoorlijn die deels langs de oude zijderoute voert. Volvo hoopt de levertijd tot een minimum te beperken. Transport per boot neemt veel meer tijd in beslag, waardoor klanten langer op hun bestelling zouden moeten wachten.

De S90 is voorlopig het enige ‘Chinese’ model dat in Europa verkocht wordt. De V90 komt wel gewoon uit Zweden.