Het grote nieuws van Hyundai op de IAA in Frankfurt is de Kona, een van de vele compacte SUV’s die debuteren op de autoshow. Hyundai gaat een stap verder en kondigt in Frankfurt een elektrische uitvoering aan.

Op de IAA in Frankfurt maken we kennis met de Hyundai Kona. Het is een onderscheidend model dat leverbaar wordt in opvallende kleuren. Mike Belinfante van Hyundai Nederland is overtuigd dat de Kona aanslaat: “Bij sommige auto’s heb je dat, dan weet je dat het een succes wordt.” Het merk wil zich niet onderscheiden op prijs: “Je hebt twee stromingen in het compacte SUV-segment, de wat goedkopere modellen en de iets grotere en duurdere. De Kona hoort tot die laatste categorie.” De prijzen zijn nog niet bekend, maar we vernemen in de wandelgangen dat die rond de 23.000 euro beginnen, voor de 1.0 turbomotor met 120 pk.

Hoewel de Kona tegelijk met zustermodel Kia Stonic wordt gepresenteerd, delen de twee modellen niet hetzelfde platform. “De Hyundai staat op een nieuw platform, dat ook geschikt is voor elektrische aandrijving en 4WD”, aldus de woordvoerder. Die elektrische versie komt volgend jaar al en er wordt gefluisterd dat die een actieradius van 500 kilometer heeft. “De elektrische Kona wordt spectaculair.”

Uiteraard nemen we ook even plaats in de nieuwe Kona. De eerste indruk: een keurig dashboard met een groot beeldscherm, prettige stoelen voorin en veel ruimte achterin. Het ontwerp is opvallend en onderscheidend en heeft zelfs wat trekjes van de Jeep Cherokee. Het voorgevoel van de Hyundai-woordvoerder over het mogelijke succes van de Kona zou zomaar eens juist kunnen zijn…