De Audi e-tron S gaat verder waar de e-tron eindigt: met niet twee, maar drie elektromotoren. In boost-modus beschikt het sportieve model van de SUV of Sportback over zoveel power, dat een 0-100 km/u-sprint in 4,5 seconden werkelijkheid wordt.

Audi kondigt de e-tron S en de e-tron S Sportback aan. Dat zijn performance-uitvoeringen van de reguliere SUV en coupéachtige sedan. Audi heeft de grote elektromotor (150 kW) uit de e-tron 55 genomen en deze in de e-tron S niet aan de achter- maar bij de vooras gemonteerd. Achteraan zitten twee kleinere e-motoren, die met een gezamenlijk vermogen van 267 pk (of 359 in boost-modus) de wielen aandrijven. Is er te weinig grip of wil de bestuurder gewoon meer power, dan komt de elektromotor vooraan in actie. 

Deze constructie maakt elektrische torque vectoring mogelijk. Dat verdeelt de aandrijfkrachten volledig variabel en 'on demand' over de twee wielen aan de achteras. Bij sportief bochten rijden komt zo tot 220 Nm extra koppel beschikbaar voor het buitenste wiel. Betere en dynamischer stuureigenschappen, zelfsturende kenmerken en hogere bochtsnelheden - dat is daar allemaal mee mogelijk. 

Remmen gebeurt met een elektrohydraulisch 'by-wire' systeem. Dat bepaalt of alleen op de elektromotoren afgeremd kan worden of dat ook de wielremmen ingezet moeten worden. Meestal zal het eerste voldoende zijn. Daarbij kan tot 270 kW aan kinetische energie teruggewonnen worden. In de e-tron S kun je kiezen uit zeven rijmodi, waarbij de standaard adaptieve luchtvering de bodyhoogte tot 76 mm in hoogte doet variëren. 

Prestaties

De Audi e-tron S heeft een lage weerstandscoëfficient. Het laag geplaatste accupack kan maximaal 430 kW piekvermogen leveren. Het systeemvermogen ligt, in boost-modus, op omgerekend 503 pk, het koppel zelfs op een monsterlijke 973 Nm. Inclusief Quattro-vierwielaandrijving en de e-torque vectoring kun je binnen 4,5 seconden vanuit stilstand op de 100 km/u zitten. De topsnelheid is begrensd op 210 km/u. 

Naar verwachting kun je de Audi e-tron S en e-tron S Sportback bestellen vanaf mei. Dan zullen we de prijzen en uitrusting melden. Eind deze zomer arriveren de sportieve modellen bij de Audi-dealers.