De Volvo EX30, een van de drie nieuwe volledig elektrische modellen die het merk in de afgelopen 12 maanden heeft gelanceerd, is genomineerd voor de prestigieuze European Car of the Year Award voor 2024. Volvo's volledig elektrische EX30 werd zorgvuldig geselecteerd door een invloedrijke jury bestaande uit 59 toonaangevende autojournalisten uit 22 verschillende markten. Hij neemt het op tegen zes andere kanshebbers in een laatste stemronde en de winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Autosalon van Genève op maandag 26 februari 2024.

Deze nominatie is afkomstig uit een lange lijst van 28 nieuwe automodellen die in 2023 in Europa worden gelanceerd en getuigt van het eerste succes van de EX30, die in de regio al een grote consumentenvraag en interesse kent. De Volvo EX30 staat niet alleen op de Europese shortlist, maar ook op de finalistenlijst van de 2024 North American Utility Vehicle of the Year Award, wat de grote wereldwijde impact benadrukt die Volvo’s compacte SUV heeft gemaakt in slechts zes maanden sinds de lancering.

Arek Nowinski, President van Volvo Cars EMEA: "De EX30 vertegenwoordigt een geheel nieuw segment voor Volvo Cars en de nominatie voor Europese Auto van het Jaar is nu al een fantastische bekroning. Deze auto vertegenwoordigt alles wat klanten zijn gaan verwachten van een Volvo op het gebied van veiligheid en het feit dat hij is ontworpen rondom de klant en zijn behoeften. Nu verpakt in een aantrekkelijk en compact design. We hebben grootse plannen voor de EX30 in Europa en gezien het belang ervan voor onze regio, en ook vanwege de grote vraag van consumenten, zullen we de wereldwijde productiecapaciteit uitbreiden wanneer we deze auto vanaf 2025 in onze fabriek in Gent, België, gaan bouwen."

De EX30 is ontworpen om de laagste CO₂-voetafdruk van alle Volvo-modellen tot nu toe te hebben en betekent een grote stap voorwaarts in de algemene duurzaamheidsdoelstellingen van het merk. Met de EX30 is Volvo Cars erin geslaagd om de totale CO₂-voetafdruk over 200.000 gereden kilometers terug te brengen tot minder dan 30 ton*.

Deze nominatie is van groot belang omdat het de tweede keer is dat een model van Volvo Cars meedoet aan de verkiezing tot European Car of the Year, na de XC40, die in 2018 de algemene prijs voor European Car of the Year won.

De Volvo EX30, de eerste compacte, volledig elektrische SUV van Volvo Cars, breidt de groeiende reeks elektrische auto's van Volvo Cars wereldwijd uit tot vijf modellen en draagt bij aan de realisatie van de groeiende vraag naar volledig elektrische auto's in een snelgroeiend segment.