Het is de meest compacte Volvo SUV ooit en de nieuwe, volledig elektrische Volvo EX30 is groots in veiligheid, dankzij Volvo’s 96 jaar leiderschap en innovatie op dit gebied. Volvo is toonaangevend op het gebied van veiligheid. Dat is het merk altijd geweest en dat zal ook altijd blijven. Ook bij de Volvo EX30 legt Volvo de lat voor veiligheid hoog. De auto zorgt voor de veiligheid van de bestuurder en medeweggebruikers in drukke stedelijke omgevingen.

 

Op drukke stadswegen bijvoorbeeld, is een autoportier dat per ongeluk de baan van een fietser versperd vaak de oorzaak van fietsongevallen. Zogenaamde portierongevallen vormen in sommige steden tot één vijfde van alle gemelde fietsongevallen. Volgens Cycling UK komen alleen al in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks gemiddeld 60 mensen te overlijden of raken ernstig gewond door autoportieren.

 

Om dergelijke incidenten terug te dringen, is het portier van de toekomstige Volvo EX30 uitgerust met een waarschuwingssignaal. Door middel van visuele en auditieve signalen wordt de bestuurder gewaarschuwd als het portier wordt geopend wanneer er een fietser of andere verkeersdeelnemer passeert.

 

Het signaal bij het openen van het portier is een van de vele kenmerken van de Safe Space Technology op de volledig elektrische Volvo EX30. Dit illustreert hoe Volvo zijn hoge veiligheidsnormen heeft toegepast op de nieuwe compacte SUV. De auto is ontworpen om veilig in de stad te rijden met technologie die specifiek bedoeld is om mensen in drukke stedelijke omgevingen te beschermen.

 

"Wij richten ons al lang op de veiligheid in stedelijke omgevingen waar auto's de ruimte delen met voetgangers en fietsers," aldus Åsa Haglund, head of Volvo’s Safety Centre. "Met de Volvo EX30 tillen wij veiligheid in de stad naar een hoger niveau en creëren we een compacte SUV die de perfecte metgezel is voor een comfortabele rijervaring, terwijl hij voor de bestuurder en andere mensen zorgt in de drukke straten van moderne steden."

 

Geavanceerde beschermende veiligheid

Als meest compacte SUV ooit, is de nieuwe Volvo EX30 zo veilig als je van een Volvo mag verwachten. Gebaseerd op Volvo’s unieke veiligheidskennis en onderzoek naar ongevallen is de Volvo EX30 ontworpen om de bestuurder en passagiers bij een ongeval te beschermen. Dit gebeurt door middel van geavanceerde veiligheidstechnologie en een structureel ontwerp van topklasse dat voldoet aan de ambitieuze interne veiligheidseisen van Volvo, ontworpen om de auto voor te bereiden op verschillende scenario's in de praktijk.

 

Het beschermen van mensen in de auto bij botsingen is voor Volvo altijd topprioriteit geweest. Het structurele ontwerp van de Volvo EX30 weerspiegelt deze inzet via versteviging van de veiligheidskooi, de A-, B- en C-stijlen en het dak.

 

Omdat het een volledig elektrische auto is, heeft Volvo natuurlijk veel aandacht besteed aan de veiligheid van de batterij. Het chassis en de veiligheidskooi zijn gebouwd met verschillende vormen van hoogwaardig staal om de impact van een eventuele crash op een efficiënte manier te verlagen. De Volvo EX30 is ook voorzien van een zijdelingse airbag aan de binnenkant van de bestuurdersstoel. Deze is ontworpen om hoofd- en borstkasletsel te verminderen bij een zijwaartse aanrijding.

 

Naast de hoogwaardige passieve veiligheidsnormen biedt de Volvo EX30 ook een geavanceerd pakket van nieuwe actieve veiligheidsvoorzieningen die mensen binnen en buiten de auto helpen beschermen.

 

Een auto die ondersteunt wanneer dat nodig is

In de Volvo EX30 is een nieuw geavanceerd waarschuwingssysteem voor de bestuurder standaard. Dit systeem ondersteunt de bestuurder wanneer hij of zij zelf niet alert is. Naast de hands-on detectie in het stuurwiel heeft de auto ook een speciale sensor achter het stuurwiel, dat draait op krachtige algoritmen die oog- en gezichtsbewegingen ongeveer 13 keer per seconde detecteert. Op deze manier kan de Volvo EX30 proberen te begrijpen of de bestuurder is afgeleid, slaperig of anderszins onoplettend is, ook als degene dat zelf niet doorheeft.

 

In de stad is Volvo’s nieuwe automatische remfunctie voor kruispunten ontworpen om ongevallen te voorkomen. In het geval dat een andere auto onverwachts de weg kruist, brengt de automatische remfunctie de auto tot stilstand en helpt hiermee een aanrijding te voorkomen.

 

Kortom, zoals elke Volvo is de nieuwe EX30 uitgerust met een uitgebreid pakket actieve veiligheidssystemen ter ondersteuning van de bestuurder. Meer details over alle veiligheids- en ondersteunende technologie in de Volvo EX30 volgen tijdens de onthulling.

 

Op 7 juni maakt de nieuwe, volledig elektrische Volvo EX30 zijn wereldwijde debuut. Vanaf dezelfde datum is het model in geselecteerde markten, waaronder Nederland, te bestellen.