Highlights

  • Fraaie 'vierdeurscoupé'

  • Voor sportieve rijders

  • Ruim uitrustingsniveau

Hyundai, het betrouwbare merk voor degelijke gezinsauto’s. Vormgeving, rijplezier en emotie zijn geen argumenten die een rol spelen als je voor dit merk kiest. Of toch? Met de i30-serie zet Hyundai grote stappen in een nieuwe richting. Naast de hatchback, die de rol van allemansvriend op zich neemt, staan een sierlijke stationwagon en een uiterst sportieve i30 N in het gamma. Nu is er ook de sportief gelijnde Fastback, waarbij het vooral draait om design. Het moet niet gekker worden.

Eigenlijk is de i30-serie veranderd van een degelijke modellijn tot eentje vol statements. Een show-off, zo je wilt. Hyundai wil sterker inspelen op emoties die bij autorijden komen kijken en maakt definitief een vuist naar de gevestigde orde. Je zou de i30 Fastback zelfs kunnen zien als de eerste ‘vierdeurs coupé’ in zijn klasse, maar Hyundai neemt deze benaming niet zelf in de mond. Laten we het houden op een fraaie toevoeging in het C-segment.

Voor de Hyundai i30 Fastback gaan de duimpjes omhoog

Bekijken

Hier is het allemaal om te doen bij de i30 Fastback, en dat is alvast gelukt. Met de i30 Wagon kreeg ik al een compliment bij de drive-through, met de Fastback registreer ik enthousiast opkijkende weggebruikers en zelfs duimpjes. Over het ontwerp hoef ik dus niets te zeggen, de foto’s mogen het werk doen.

Ook over de binnenkant valt niet veel meer te zeggen, want het interieur is precies als dat van een gewone i30. Zakelijk, degelijk en afgewerkt met prima materialen, maar vergeleken met het uitgesproken exterieur oogt het dashboard wat gewoontjes.

Zitten

Voorin zit je in de Hyundai i30 Fastback als in elke i30: ruim en op goede stoelen. Deze zijn, evenals het stuur, ruim verstelbaar en in de Premium-uitvoering zelfs elektrisch verstelbaar en voorzien van twee geheugenstanden. Ook kun je ze naar wens verwarmen en zelfs ventileren. Niets op aan te merken!

Infotainmentsysteem Hyundai i30-familie behoort tot de top

Achterin moeten passagiers iets meer inschikken, want de fraai aflopende daklijn neemt ook wat hoofdruimte weg. Beenruimte is er wel voldoende, dus iets onderuitgezakt houden de meesten het hier alsnog goed vol. Ook goed vol kan de kofferbak, die 55 liter meer ruimte biedt dan de hatchback. De 450 liter inhoud is dankzij de grote achterklep goed te beladen.

Bedienen

Dat Hyundai met de i30 een ergonomische topper in huis heeft hebben we al enkele keren mogen ervaren, daar hoeven nu nog weinig woorden aan te worden besteed. De geteste Fastback heeft als toevoeging een Drive Mode-knop, waarmee je de motor en transmissie net iets scherper – of juist tammer – kunt afregelen.

Wat wel elke keer gezegd moet worden: het infotainmentsysteem van Hyundai behoort tot de top. Niet alleen is het overzichtelijk opgezet, het ziet er tevens prima uit en werkt uit de kunst. De enige kritiek betreft de afwezige spraakbediening, de daarvoor aanwezige knop op het stuur werkt alleen als je een telefoon aansluit met Android Auto-ondersteuning.

De Fastback is duidelijk de sportievere auto, more than just a pretty boy

Rijden

Als je overstapt van een ‘normale’ i30 naar de Fastback valt een aantal zaken direct op. Zo stuurt de Fastback merkbaar zwaarder en is het onderstel duidelijk strakker afgestemd. De Fastback is duidelijk de sportievere auto, more than just a pretty boy.

Om de sportieve aspiraties om te zetten in voorwaartse beweging heeft de testauto de krachtigste motor aan boord. Deze 1,4 liter T-GDI brengt 140 paarden en 242 Newtonmeter koppel tot leven. Samen met de zeventrapsautomaat met dubbele koppeling (DCT) vormt de motor een prettige aandrijflijn, al zou de bak soms iets sneller mogen besluiten dat hij moet op- of terugschakelen. In de door ons eerder geteste i30 Wagon, met dezelfde motor en versnellingsbak, kwam dit kalme karakter van de automaat beter tot zijn recht dan nu in zijn sportieve broeder.

Wat opvalt is dat het onderstel van de i30 Fastback beter in balans is dan dat van de hatchback, wat leidt tot een degelijker maar ook minder speels weggedrag. Waar de hatchback een opvallend los achterste heeft weet dat van de Fastback niet van wijken. Wel zo prettig als het erop aankomt, al is dat met de gemonteerde Michelin Pilot Sport 4-banden nooit echt het geval. De gripgrens ligt simpelweg zó ver dat je er in de praktijk, op droog wegdek, nooit bij zult komen. Wel moet je echt even vertrouwen in de grip krijgen, want heel veel feedback levert de besturing niet.

Hyundai i30 Fastback maakt sportieve aspiraties waar

Kijk je naar het reiscomfort, dan is dat bij de i30 Fastback grotendeels in orde. Het motorgeluid blijft, ook als je fors accelereert, binnen de perken en dat geldt ook voor de wind. Dat valt niet te zeggen over het bandengeluid, dat zeker van achteren nogal luid het interieur binnendringt. Dat kan op den duur storend worden, al speelt de bandenkeuze hierbij zeker een rol.

Betalen

Complimenten krijgen heeft ook een prijs, want die ligt precies 3.000 euro hoger dan die van een vergelijkbare i30 hatchback. De vanafprijs ligt met 27.795 euro zelfs ruim 7 mille hoger dan die van zijn eenvoudigere broertje, maar dat is simpel verklaarbaar: de Fastback komt namelijk standaard in de goed uitgeruste Comfort-uitvoering. Alleen de Premium zit nog dikker in de spullen en is leverbaar vanaf 30.295 euro

Kofferruimte i30 Fastback 55 liter groter dan in hatchback

De testauto is zo’n Premium-uitvoering, of eigenlijk een ‘Premium+’ voorzien van het optiepakket ’18 inch en schuifdak’. Daarnaast is hij uitgerust met de enige twee verkrijgbare opties, het Technology Pack en het Lederpakket. Deze opties en de 7-DCT (3.000 euro meerprijs) stuwt de prijs op tot 38.430 euro, wat toch een fors bedrag is. Gelukkig hoef je de Fastback niet zó compleet uit te rusten om er een prettige auto aan te hebben. Overigens volgt ook nog een ultrasportieve i30 N-variant op basis van de Fastback, met een navenant prijskaartje.

Samenvatting en conclusie

Is de Hyundai i30 Fastback een statement? Ja, eigenlijk wel. Het is in één klap misschien wel de fraaiste auto in zijn segment, wat door de positieve reacties tijdens de testritten wordt onderschreven. Ook qua rijgedrag onderscheidt hij zich positief van de conventionelere i30-modellen, waardoor vooral sportievere rijders gelukkig worden van deze auto.

Is het naast een statement ook een goede keuze? Dat is de i30 Fastback zeker. Niet alleen omdat je je ermee onderscheidt van de massa, ook omdat het een fijne en doordachte auto is. Op de achterbank moet je wat inschikken, de kofferbak biedt juist wat meer ruimte. Maar het belangrijkste: dit is de eerste Hyundai i30 – naast de i30 N – die je écht wilt hebben. Meer dan een statement, dus.