Klassieke Jaguars

Gaat er dan toch nog een oplossing komen in het conflict tussen staatssecretaris Weekers en de branche over het heffen van wegenbelasting op oldtimers? Oud-minister Jan-Kees de Jager gaat nu bemiddelen.

Wegenbelasting op oldtimers of niet? Daar draait het allemaal om. De branche en staatssecretaris Frans Weekers kwamen er niet uit, want de oplossingen die partijen als Bovag en de ANWB aandroegen zijn te duur. Nu gaat Jan-Kees de Jager, oud-minister van Financiën, alsnog proberen de twee partijen nader tot elkaar te brengen.

De inzet is om met een oplossing te komen waar alle partijen mee kunnen leven. Dat wil zeggen: echte oldtimerliefhebbers moeten worden vrijgesteld van wegenbelasting maar bezitters die hun auto inzetten voor dagelijks gebruik moeten gaan betalen. Daarnaast moet de oplossing uitvoerbaar zijn en niet teveel geld gaan kosten.

Of het uiteindelijk een van de zeven opties wordt die Weekers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd is nog niet helemaal duidelijk. De staatssecretaris heeft eerder al aangegeven dat er voor het eind van de maand een oplossing moet komen, anders wordt invoering op 1 januari een moeilijk verhaal.

De Bovag is in ieder geval blij met de tussenkomst van De Jager. Rogier Kuin, manager politieke beleidsontwikkeling van Bovag, zegt daarover: “Het moge duidelijk zijn dat met De Jager een kundig man aan boord is gekomen, die zowel kennis heeft van financiën als van de branche. Er gloort licht aan het eind van de tunnel. We hopen er alsnog op korte termijn uit te kunnen komen.”

Update 25 april

De branche en de staatssectaris zijn er alsnog uitgekomen. De leeftijdsgrens voor vrijstelling van wegenbelasting van klassiekers gaat naar 40 jaar. Lees hier alle informatie over het akkoord.