Liefhebbers van compacte auto's, opgelet: deze week reden wij liefst vijf modellen, waarvan we uitgebreid verslag doen. Mercedes-Benz introduceert met de CLA Shooting Brake weer eens een nieuw autosegment. 

Het logische vervolg op de CLA vierdeurs coupé is de nieuwe CLA Shooting Brake. Die auto is er nu en verschijnt meteen ook als AMG. Ook nieuw bij Mercedes zijn de AMG Sport-modellen; in de aankondiging ervan zit ook de bekendmaking verwerkt van de Mercedes C-Klasse Coupé en GLE Coupé.

BMW biedt de 2 Serie Active Tourer binnenkort met xDrive vierwielaandrijving aan. De 'ultieme Amerikaanse muscle car' Galpin Rocket is afgeleid van de nieuwe Ford Mustang en heeft duidelijke verwijzingen naar de Shelby GT500 uit 1968. Zie ook de fotoreportage.

Gereden: compacte auto's

Als wij mogen kiezen tussen een fles rode huiswijn en de Ford Fiesta Red Edition zijn we altijd de BOB. We vinden in de test weinig redenen om niet te vallen voor dit bommetje. Hoewel veel concurrenten al een modernere auto hebben dan de Fiat 500 Cult blijft deze auto stiekem toch nog altijd leuk. 

Bij de eerste rij-indruk van de nieuwe generatie Smart valt direct op dat deze aanmerkelijk soepeler rijdt en een stuk beter is aangekleed. De nieuwe Hyundai i20 is een flink stap vooruit ten opzichte van het uitgaande model. Het volwassen worden is wel gepaard gegaan met een tikkeltje saaiheid.

Hyundai i20

Prijskaartjes

Instappen in de compacte cross-over Fiat 500X kan voor 19.995 euro, rijden vanaf begin volgend jaar. Dan staat ook de 150 pk sterke Opel Adam S in de showroom, voor 22.995 euro. De vernieuwde bestelwagen Fiat Doblo Cargo is verkrijgbaar vanaf 10.400 euro, exclusief btw en BPM. Ook is de prijs van de chique Dacia Sandero Blackline nu bekend. Volkswagen vereenvoudigt het assortiment van de Sharan.

Verder nieuw op Autokopen.nl

Met het tegemoet treden van de decembermaand hebben we de laatste auto-evenementen van dit jaar voor je bij elkaar gezocht - en de eerste in het nieuwe jaar eveneens.