De nieuwe Land Rover Freelander luidt het afscheid in van hoofdontwerper Geoff Upex. Hij blijft nog aan tot het einde van het jaar, om alles goed over te dragen aan zijn opvolger Gerry McGovern, en gaat daarna met welverdiend pensioen.

Onder leiding van Upex werd een compleet nieuwe modelreeks van Land Rover neergezet. Hij stond aan het hoofd van de Range Rover, Range Rover Sport, Discovery en Freelander. Upex begon 23 jaar geleden bij de Rover Groep. Daar tekende hij onder meer de Rovers 600, 200 en 400, de 75 en de MGF. Ook leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan de eerste Land Rover Freelander en de Discovery II. Toen Rover door BMW werd ingelijfd, hielp Upex mee aan de totstandkoming van de nieuwe Mini. Nadat Land Rover werd afgestoten naar Ford, ging hij mee.

Overigens claimt het Chinese SAIC de merkrechten van Rover overgenomen te hebben van BMW. Een officiële bevestiging van deze transactie, die naar verluidt 16 miljoen euro bedraagt, zou volgende week volgen. De Shanghaise auto-onderneming viste eerder achter het net bij de verkoop van MG, maar heeft nu aartsrivaal Nanjing wel af weten te troeven.